Ceković: Moda je najljepši način izražavanja

“Ove godine je moje drugo predstavljanje crnogorskoj, domaćoj publici i to ću učiniti sa kolekcijom pod nazivom ‘Field of Dreams’. Ideja o njoj rodila se prije nekih sedam mjeseci dok sam boravila u Americi
1307 pregleda 0 komentar(a)
Model iz kolekcije “Field of Dreams” Isidore Ceković, Foto: Andrija Raičković
Model iz kolekcije “Field of Dreams” Isidore Ceković, Foto: Andrija Raičković

Mlada crnogorska dizajnerka Isidora Ceković, predstaviće svoju novu kolekciju na predstojećem jesenjem izdanju Fashion Weeka koje će se održati od 18. do 20. novembra.

U razgovoru za “Vijesti” ona je otkrila šta ju je inspirisalo za rad na novim modelima, koliko su oni nosivi naročito u poređenju sa kolekcijom koju je ranije predstavila na Serbia Fashion Weeku, a pričala je i o značaju društvenih mreža i revija sa ciljem promocije modnih dizajnera.

“Ove godine je moje drugo predstavljanje crnogorskoj, domaćoj publici i to ću učiniti sa kolekcijom pod nazivom ‘Field of Dreams’. Ideja o njoj rodila se prije nekih sedam mjeseci dok sam boravila u Americi. To mi je zaista probudilo neku posebnu vrstu emocija koja se pretočila u inspiraciju, i evo sada su opipljive u kolekciji od 20 modela”, ispričala je Ceković.

“Inspirisana malim američkim gradićima i seoskim predjelima stvorila sam kolekciju koja kao glavni element nosi kaubojski motiv. Služila sam se njihovim prepoznatljivim detaljima kao što su rese, nitne i vez, a kolekciju oplemenila aksesoarima kao što su šeširi i pojasevi. Ova kolekcija je po svemu drugačija nego prethodna u kojoj je preovladavao duh elegantne žene, ova nova kolekcija je bliža mom ličnom stilu i predstavlja tu uvijek zanimljivu granicu između oštrog i nježnog”, pojasnila je ona.

Na pitanje koliko je kolekcija nosiva, u poređenju sa onom koju je predstavljala na Serbia Fashion Weeku, Ceković kaže: “Na Serbia FW-u predstavljala sam svoj rad sa fakulteta, a ono što sam radila u periodu studija je potpuno drugačijeg karaktera. To je bila vrsta eksperimentalnog dizajna koji je izuzetno interesantan i koji obožavam, jer eksperimentalnim dizajnom prilaziš modi isključivo sa umjetničkog aspekta, u kome se ja apsolutno pronalazim, ali to nije nešto što je u našoj zemlji dovoljno prepoznato, cijenjeno i prihvaćeno”, njen je zaključak.

“To ne može biti unosan posao, jer vas niko neće angažovati za projekte takvog tipa, a iziskuje izuzetno puno vremena. Nažalost, kada sam se ovime odlučila baviti u Crnoj Gori, shvatila sam da ipak treba da se bavim modom komercijalnijeg tipa. Tako da aktivno radim na dizajnu koji je prihvaćen i poznat ljudima, ali svakako obogaćen umjetničkim duhom, jer moda jeste umjetnost i najljepši način izražavanja sebe i način na koji bez riječi i kontakta komuniciramo sa drugima”, poručuje ona.

Kada je u pitanju sam proces rada na kolekciji “Field of Dreams”, Ceković ističe da je veoma posvećena poslu i sve želi da odradi temeljito, pa ne žuri sa izradom.

“Materijale sam prikupljala dug vremenski period. Dok sam ih odvajala nisam znala da će oni ugledati svijetlost dana baš u ovom obliku i ovoj kolekciji. Moja mala prednost je to što imam svoju prodavnicu metraže ‘Sace Fabric Shop’ pa zahvaljujući tome imam pristup zaista divnim, raznolikim materijalima. Svaki komad u kolekciji je unikatan, upravo iz razloga što sam koristila jedinsten materijal, koji se ne može nabaviti na našim područjima”, pohvalila se mlada dizajnerka.

“Preovladavaju vezene čipke ukrašene metalnim nitnama i resama, tako da se stvara kontrast nježne i elegantne podloge i grubih metalnih detalja. Iako se nisam ograničavala koloritom, te boje se uklapaju u tematiku”, nagovijestila je ona.

Kako je uz osmijeh otkrila, s obzirom na to da se njena ideja rodila na američkom tlu, a realizovala na evropskom, proces rada na kolekciji je trajao znatno duže.

“Posljednjih pet ili šest mjeseci, a traje i dalje”, kazala je ona.

Više volim oldschool predstavljanje

Isidora Ceković osvrnula se i na značaj promocije mladih dizajnera u sklopu modnih manifestavija, naročito u vrijeme društvenih mreža, pa je otkrila koliko svoj rad reklamira i na Internetu.

“Svjesna sam da je aktivnost na društvenim mrežama, nažalost, od presudnog značaja danas, ali i predstavljanje u vidu revija nije nimalo zanemarljivo. Revije prosto govore publici ili potencijalnim klijentima da ste i dalje tu, da i dalje stvarate”, pojasnila je ona. “Društvene mreže su sjajno sredstvo za samopromociju, ali pitanje je ko se sve predstavlja na njima i dobija publicitet, koji nije uvijek zaslužan. Tako da danas imamo invaziju fešn influensera i dizajnera, koji nemaju adekvatnu podlogu i koji se ne mogu pozvati na profesionalnost i poznavanje materije”, nastavlja Ceković. “Više volim ‘oldschool’ predstavljanje pred živom publikom, tako da društvene mreže i ja nismo baš bliski, nisam njihova obožavateljka, a i uglavnom budem toliko zaokupljena dizajniranjem, da nemam vremena da im se posvetim koliko je, prema današnjim standardima, potrebno”, priznala je ona.

Bonus video: