Žena iz Murakamijeve literature pretočena u modele

Modna kreatorka iz Srbije, koja živi i radi u Španiji, Ana Vasiljević, predstaviće se prvi put podgoričkoj publici u okviru Nedjelje mode kolekcijom “Silence Under Lines”
1551 pregleda 0 komentar(a)
“Talenti su svuda oko nas”: Ana Vasiljević, Foto: Privatna arhiva
“Talenti su svuda oko nas”: Ana Vasiljević, Foto: Privatna arhiva

Srpska modna kreatorka Ana Vasiljević, koja živi i radi u Barseloni, a u Podgorici predaje na UDG Fakultetu za multimediju i dizajn, predstaviće svoju novu kolekciju crnogorskoj publici u okviru crnogorske Nedjelje mode, koja se održava od 18. do 20. novembra.

Kako i sama ističe, ovo je njena prva revija pred modnom publikom u Podgorici, iako je izlagala radove još 2006. u Crnoj Gori, a za “Vijesti” otkriva zašto je sada pravi trenutak da se to “ispravi”.

“Iako sam na UDG-u već pune dvije godine, živim u Španiji više od tri, i nekako pažnja mi je usmjerena na rad tamo i plasman moje linije dalje, pa samim tim sem standardne saradnje koju imam sa manifestacijama u Srbiji odakle dolazim, iskreno nisam ni razmišljala o nastupu ovdje”, objašnjava ona, a zatim otkriva zbog čega se situacija promijenila.

“Na poziv organizatora Montenegro Fashion Weeka, a i na preporuku nekih od učesnika iz Srbije koji su nastupali prihvatila sam poziv, jer ono što radim svakako može biti zanimljivo i za publiku ovdje. Izuzetno mi je važan produkcijski kvalitet manifestacije, a mislim da MFW ima sve što je potrebno da to izgleda po uzoru na svjetske modne događaje”, pojasnila je Vasiljević, koja otkriva i šta je pripremila za prvo predstavljanje u glavnom gradu Crne Gore.

Kroz modele ispituje ulogu žene u savremenom digitalnom okruženju Japana
Kroz modele ispituje ulogu žene u savremenom digitalnom okruženju Japana(Foto: Aleksandar Celar)

“Naziv kolekcije ‘Silence Under Lines’ je donekle nastavak mojih prethodnih kolekcija i vrlo je u simboličnom značenju slojevit. Ispituje ulogu žene u savremenom digitalnom okruženju Japana kroz literaturu Murakamija koji je kroz svoja književna djela odlično opisuje. One su sa jedne strane moderni samuraji novog doba, ali sa druge strane i dalje ih vuče tradicionalna uloga”, obrazložila je modna dizajnerka.

“Ta borba ispoljava se kroz savremene i futurističke forme, inspirisane donekle i u kimonou koji za mene upravo predstavlja tu tardicionalnu notu, a sa druge ta slojevitost, geometrija i dekonstrukcija koji su za mene inače specifični imaju upravo za ulogu da naglase kompleksnost teme i istraživanje”, ističe sagovornica “Vijesti”. Kako Vasiljević ističe, posljednjih godina svog rada nije opterećena sezonama, ali ako bi željela ovoga puta da da odrednicu za “Silence Under Lines” to bi bila jesen/zima.

“Nisam opterećena sezonama, jer se moja linija putem inostranih šopova prodaje cijelom svijetu, pa samim tim sezone ne predstavljaju imperativ u samom procesu rada”, tvrdi ona, a zatim naglašava da su za njen rad specifične crna i bijela boja koje koristi kao osnovu.

Crnu i bijelu koristi kao osnovu
Crnu i bijelu koristi kao osnovu(Foto: Aleksandar Celar)

“No ovaj put unijeta je i magenta, jer sam imala potrebu za nekom tipičnom ženstvenom notom koja bi razbila koncept jasnih i pomalo strogih linija u okviru dekonstruisanih formi i modela. Što se tiče materijala zaista je slojevita priča koja varira od pamučnih minimalističkih struktura do krep žoržeta, velura, trikotaže, premazanih kepera...”, nagovještava dizajnerka.

“S obzirom na to da je ova kolekcija nastavak priče na prethodne dvije kolekcije biće ovo kombinovana priča gdje je naravno veći dio modela nov i na kraju će biti oko 15 izlaza. Za mene kvantitet ne predstavlja obavezu, izuzetno mi je važno da ispoštujem koncept svoje priče, da kvalitetan stajling sve to naglasi koliko je potrebno i da dovoljan broj modela to može da podrži, a mislim da je ova kapsula kolekcija sasvim dovoljna da ispriča sve što je potrebno”, nastavlja Vasiljević, koja je na ovoj liniji, kako kaže, u kreativnom smislu radila godinu dana.

Na kraju razgovora, srpska modna kreatorka je procijenila koliko se modni događaji u Španiji mogu porediti sa onima na crnogorskoj sceni.

“U Španiji glavna modna scena, što se tiče visoke produkcije modnih revija, dešava se u Madridu koji posljednjih godina postaje izuzetno važan modni centar u Zapadnoj Evropi. Španija je dosta dugo imala izrazito izražen stilski definisan rad dizajnera i po tome su bili prepoznatljivi, bogat kolorit, umjetnički pristup i sloboda u izražaju kao imperativ, međutim vidim da se i to mijenja pomalo i da se prilagođavaju trendovima. Produkcijiski nastup na takvom jednom zvaničnom događaju kao što je Madrid Fashion Week je izuzetno ozbiljan i zapravo postoji selekcija onih koji to mogu da ispoštuju i finansijski i produkcijski”, pojasnila je ona.

"Revije u globalnoj modnoj industriji nisu više jedini imperativ"
"Revije u globalnoj modnoj industriji nisu više jedini imperativ"(Foto: Aleksandar Celar)

“Ja živim i radim u Barseloni, moj rad je prezentovan u okviru jedne izuzetno popularne Art and Fashion galerije gdje prikazujem svoj rad i za sada sam više nego zadovoljna. Revije u globalnoj modnoj industriji nisu više jedini imperativ i način komunikacije sa publikom, s obzirom na to da smo dio digitalne ere, pa samim tim postoje razni načini da svoj rad kreativno u savremenom konceptu predstavite široj publici”, naglašava Vasiljević.

“Nisam upoznata, iskreno, toliko sa radom crnogorskih dizajnera, poznajem one koji su izlagali i u Beogradu poput Borisa Ćalića, Marte Miljanić... i njihov rad mi se dopada, a nadam se da ću se upoznati uskoro i sa radom ostalih”, poručila je ona.

Rad sa mladim ljudima je inspirativan

Ana Vasiljević već dvije godine radi sa budućim crnogorskim modnim kreatorima na Fakultetu za multimediju i dizajn, a na pitanje da li među njima prepoznaje talente kaže:

“Svakako, talenti su svuda oko nas i ja se radujem svakom početku nove školske godine, s obzirom na to da sam i u Beogradu vodila katedru za modni dizajn. Pedagoški rad sa mladim ljudima je izuzetno inspirativan, jer se svaki put susrećete sa nečin novim. Takva razmjena u kreativnom radu je izuzetno važna i uživam da budem dio procesa sazrijevanja i razvoja mladih ljudi koji su odlučili da se bave ovim zahtjevnim poslom. UDG je ove godine imao dosta uspjeha sa studentima modnog dizajna koji su izašli i van granica Crne Gore i iskreno se nadam da će ih biti sve više”.

Bonus video: