Na nivou svjetskih manifestacija

U završnici 26. izdanja Master Fashion Weeka, kolekcije prikazale Maja Velimirov, Isidora Ceković, Bojana Čelebić, Mirjana Šarac i Milena Đurđić
2351 pregleda 2 komentar(a)
“Field of Dreams”: Isidora Ceković, Foto: Zoran Đurić
“Field of Dreams”: Isidora Ceković, Foto: Zoran Đurić

Organizatori ovogodišnjeg jesenjeg izdanja modne manifestacije Master Fashion Week Montenegro, koja se održala na Imanju Knjaz u Podgorici, kao da su najbolje ostavili za kraj, pa je svaka revija završne večeri pozdravljena glasnim i iskrenim aplauzom.

Iako je do sada bilo karakteristično da dizajneri, kako iz Crne Gore, tako i regiona, za ovakve prilike pripremaju haljine za novogodišnje i maturske prilike, čini se da je tokom ovog 26. izdanja Nedjelje mode toga bilo najmanje.

Maja Velimirov, Isidora Ceković, Bojana Čelebić, Mirjana Šarac i Milena Đurđić, koje su svoje kolekcije prikazale posljednjeg dana Fashion Weeka, u srijedu veče, posebno su doprinijele da se cijela manifestacija može uporediti sa Nedjeljama mode u Njujorku ili Milanu.

Đurđić, koja je imala tu čast da zatvori Fashion Week, priredila je u okviru svoje revije i performans koji je nosio snažnu poruku o ekološkim problemima, sa akcentom na požare koji su prije nekoliko mjeseci ostavili veliki ožiljak na plućima planete - Amazonskoj prašumi.

moda
Model Milene Đurđić(Foto: Zoran Đurić)

Upravo je Amazonija bila inspiracija za njenu kolekciju istog naziva, što su pokazali i modeli koji su bili u bojama koje su karakteristične za prašume, od maslinasto-zelene do crne.

Nakon kratke pauze, na video bimu publika je mogla da vidi snimke ove prašume, a dobro ozvučenje doprinijelo je da zvuci požara budu zastrašujuće realni.

Prije nego što su modeli izašli na scenu, nekoliko djevojaka u majicama na kojima se mogao pročitati natpis „Save the Amazonia“ iznijele su na pistu sadnice, a zatim ih prekrile crnim kesama za smeće.

Kako je Đurđić otkrila u ranijem razgovoru za „Vijesti“ u saradnji sa Centro Gardenom, kao doprinos ozelenjavanju površina, glavnom gradu Podgorici biće poklonjeno pet sadnica.

Modno veče otvorila je Velimirov, koja je pripremila i nekoliko modela za djecu, a nakon što su najmlađi manekeni prošetali pistom uslijedila je prezentacija modela namijenjenih damama.

moda
Model Maje Velimirov(Foto: Zoran Đurić)

Velimirov se ovoga puta odlučila za kožu, koju je kombinovala za komadima izrađenim od čipke, a mogle su se vidjeti i asimetrične suknje i haljine.

Bojana Čelebić pripremila je za ovu priliku kolekciju inspirisanu zimskom idilom, ali i reljefom Crne Gore, pa su se pejzaži naše zemlje tokom revije mogli vidjeti na velikim ekranima.

moda
Kolekcija “The Whisper Of Winter” Bojane Čelebić(Foto: Zoran Đurić)

Kaputi koje je izradila Čelebić u okviru kolekcije “The Whisper Of Winter”, odnosno “Šapat zime” uspjeli su da prenesu njenu zamisao - toplinu doma predstavljenu na moderan način.

Da treće veče dobije ton svjetskih modnih manifestacija pobrinula se i Mirjana Šarac, koja je prikazala nesvakidašnje, a sa druge strane vrlo nosive modele za žene, ali i muškarce.

moda
Modeli Mirjane Šarac(Foto: Zoran Đurić)

Poseban akcenat bio je na smjelom odabiru boja, poput pink za mušku jaknu, ali i kombinovanjem zimskih odjevnih predmeta sa pletenim detaljima i metalik detaljima koji su davali efekat ogledala.

Na svoju temu - seoski predjeli i mali američki gradovi, odlično rješenje dala je i Isidora Ceković u okviru kolekcije “Field of Dreams”.

Tako su haljine i suknje, pretežno A kroja, uz čipku i detalje poput resa i kaubojskih šešira donijele duh juga Amerike u Podgoricu.

Zadovoljstvo cjelokupnim 26. izdanjem Fashion Weeka, nije krio ni organizator, odnosno čelnik Modne komore Crne Gore, Srđa Lubarda.

„Zadovoljan sam možda i najviše do sada, ali mi uvijek težimo da budemo sve bolji i bolji. Moje je mišljenje, a to govore i reakcije učesnika i partnera, da je ovo bilo do sada najbolje izdanje Fashion Weeka“, ispričao je za „Vijesti“ Lubarda po završetku manifestacije.

„Radićemo na tome da napravimo ozbiljno prepoznat brend i da na taj način doprinesemo promociji i Crne Gore, ali i Podgorice“, obećao je on.

„Jedino što žalim je što nemamo i podršku od institucija i Glavnog grada, kao svi regionalni Fashion Weekovi, jer smo prepoznati u svijetu. To dokazuje i činjenica da smo ove godine ugostili Franka Tarantoa ispred švajcarske Modne komore i Stefana Montaronea, organizatora Evropskog modnog festivala, a još prošle godine gost nam je bila Nadja Valeva, predsjednica Modnog evropskog savjeta“, istakao je Lubarda.

On je dodao da ga posebno raduje „uspjeh crnogorskih dizajnera na nivou manifestacije i ugled koji sada imaju“.

Bonus video: