Odaberite manju torbu: Moderne su i bolje za zdravlje od velikih

Nošenje preteške torbe utiče na prebacivanje ravnoteže tijela na jednu stranu što ometa normalan hod
2173 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Tokom 2019. vladao je trend malih torbi koje se u nekim kolekcijama nijesu mogle razlikovati od novčanika, poneke su čak više izgledale kao ogrlice nego kao torbe. Iako zanimljive kao modni detalj, one su sve samo ne praktične, prosto zato što u njih ne može da stane ništa. Na drugoj strani su, mnogima omiljene, velike torbe, koje mogu biti problematične iz - zdravstvenih razloga.

torbe
Prevelika i premala torba(Foto: Pinterest/photocollage)

Dajte ženi veliku torbu i ona će je već nečim napuniti, pravilo je koje gotovo da nema izuzetke. Fizioterapeutkinja Sammy Margot uradila je istraživanje sa ženama između 21 i 55 godina, a njihove tobre težile su od tri do devet kilograma. To, kako kaže, može izazvati bol u donjem dijelu leđa, a još jedna moguća posljedica je glavobolja. Razlog je u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji dio tijela koji nije naviknut na takav tip tereta. Mišići ramena i vrata prisiljeni su da nose tu težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja. Nošenje preteške torbe utiče na prebacivanje ravnoteže tijela na jednu stranu što ometa normalan hod. Dok hodamo, ruke nam se prirodno ljuljaju, a s većom težinom na jednoj strani tijela, utičemo na ravnotežu odnosno narušavamo prirodan stav tijela.

torba
Celine(Foto: Pinterest)

U kolekcijama za narednu godinu mnogi kreatori su ponudili modele manjih torbi, a već sada su u trendu torbe kakve su nosile naše bake ili majke koje nijesu bile prevelike. Kao i u mnogim drugim stvarima - važno je naći pravu mjeru.

torba
Chanel(Foto: Pinterest)

Bonus video: