Kako oprati džempere: A da ne postanu taman za lutke

Koristite centrifugu ograničeno. Ipak, nemojte džemper okačiti da se suši dok je sasvim mokar - zbog težine vode može izgubiti oblik
3770 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pranje odjeće djeluje lako. Gledali ste mamu kako to radi milion puta. Ubacite ga u mašinu, dodate deterdžent i pustite da radi. Sve je u redu dok se radi o farmerkama i majicama, ali kada je u pitanju pranje pletiva, stvari postaju mnogo složenije. Još i nekako ako perete pletene stvari od mješavine sintetike, viskoze, najlona ili poliestera, međutim za one druge, posebne komade evo najboljih savjeta kako da dobijete čist džemper, a da se nije pretvorio u džemper za barbiku.

Moher

Uvijek ga perite na ruke. Uvijek. Za većinu nas je najlakši način u kadi. Koristite malo tečnog deterdženta - to je veoma nježna tkanina i ponašajte se u skladu sa tim.

Vuna

Vuna je uglavnom toplija od sintetike, ali i osjetljivija. Uvijek je perite na 30 stepeni. Visoka temperatura lako može za rezultat imati pet brojeva manji džemper. Operite vunu tako što ćete džemper prevrnuti; ako perete skupe ili voljene džempere, investirajte u nježna sredstva za čišćenje dizajnirana posebno za vunu.

Pamuk

Pamuk je vaš prijatelj. Obično je tvrdo tkan i može se prati na temperaturama između 40 i 60 stepeni. Ne preko toga, jer se i pamuk može smanjiti. Ako ste ambiciozna domaćica, isplati se znati da treba da jednom mjesečno "operete" mašinu za veš, kako biste izbjegli nakupljanje mirisa koji dolazi od redovnog pranja na niskim temperaturama pomoću nježnih deterdženata.

Kašmir

Vjerovatno da nemate garderobu punu pahuljastog kašmira, ali ako imate jedan ili dva komada, najvjerovatnije da na njima piše da ih morate odnijeti na hemisjsko čiščenje. Možda, ipak, ne morate. Jednostavno, ako ne možete da priuštite visok račun za hemijsko čišćenje, perite ga na niskoj temperaturi od 30 stepeni i koristite nanježniji deterdžent. Bilo koju delikatnu tkaninu, zaštitite od previše grube i stavite je u mrežastu vreću za pranje ili, ako improvizujete, zakopčanu jastučnicu.

Sušenje

Kad god možete, sušite odjeću na vazduhu. Nećete uštedjeti samo na računu za struju, to je i najsigurniji način da izbjegnete da vaš džemper bude taman za lutku. Koristite centrifugu ograničeno. Ipak nemojte ga okačiti da se suši dok je sasvim mokar - zbog težine vode može izgubiti oblik. Neprevaziđen savjet je da nježne džempere sušite na ravnoj površini, ispod njih možete staviti peškir da vam ne bi ostale linije od sušača ili nečeg sličnog.

Bonus video: