MODA I UMJETNOST

Vječni sjaj visoke mode

Savremena žena viđena očima Diora bilo da je obučena u haljinu sa razigranim resama ili odijelo u stilu New look-a svoje bitke dobija i u salama za sastanke i onima za svečane prijeme
1747 pregleda 0 komentar(a)
Sa revije Žan Pol Gotrijea u Parizu, Foto: Instagram
Sa revije Žan Pol Gotrijea u Parizu, Foto: Instagram

Kraj januara i februar period su u godini kada u modnom svijetu sve vrvi kao u košnici. Modni poslenici ubrzano pakuju kofere, jer će se tokom narednih 40 dana seliti od Pariza, Njujorka, Londona, Milana, Kopenhagena u potrazi za novim modnim tendencijama za jesen-zimu 2020/2021. godine. Kreacije koje će biti predstavljene u najznačajnijim modnim centrima naći će se u prodaji tek krajem godine, a svjetski dizajneri već prave poslovnu strategiju za 2022. Modni sat je uvijek navijen unaprijed i svi učesnici u istovremeno zabavnoj i napornoj igri znaju da moraju biti korak ispred vremena.

Novo modno poglavlje započelo je u Parizu gdje je prije dva dana održana Nedelja visoke mode. Tokom četvorodnevnih Olimpijskih igara mode 36 dizajnera opvrglo je sva nagađanja o krizi i krahu haute couture-a, vrativši ovom događaju auru prestiža i dostojanstva. Sve je učinjeno da se očuva poslednja oaza u kojoj su na cijeni limitirane serije odjeće nasuprot masovnoj proizvodnji, autentičnost nasuprot trendovima i ručna izrada nasuprot industrijskoj proizvodnji. Po ovim pravilima uspostavljenim od strane FHCM (Federation de la haute couture et de la Mode) upravnog tijela francuske modne industrije haute couture posluje već 75 godina za redom. Svaki dizajner, učesnik na manifestaciji, obavezan je da izradi najmanje 35 kreacija za dan i veče, po zacrtanim standardima.

Kolekcije nastaju u najboljim svjetskim ateljeima, a angažovani su vrhunski majstori od modelara, krojača, vezilja spremnih da provedu i po 400 sati u izradi samo jedne haljine. Budući da čitava organizacija iziskuje ogromna finansijska sredstva pristup visokoj modi imaju samo povlašćeni i najmoćniji. A oni koji su imali privilegiju da se pojave na ovogodišnjem haute couture opravdali su ukazano povjerenje.

Manifest o ženstvenosti i feminizmu

Umjetnička direktorka modne kuće Dior, Marija Gracija Kjuri prikazala je svoje viđenje složenog odnosa feminizma i ženstvenosti. Ogromno zlatno platno s izvezenom upitnom rečenicom ‘Šta bi bilo da žene vladaju svijetom?’ spuštalo se sa plafona sale čuvenog muzeja Roden dok su pistom šetale moderne heroine u odjeći nadahnutoj rimsko-grčkim antičkim boginjama. Izuzetnim kreacijama koje slave žensku ljepotu Kjurijeva je, vješto baratajući Diorovim dizajnerskim šiframa, uputila manifest o rodnoj ravnopravnosti, i idealnom spoju intelektalne snage i estetske harmonije. Metalik zlatne haljine simbolizuju moć, prestiž i luksuz, ali na nepretenciozan način, zahvaljujući jednostavnim prefinjenim, svedenim linijima. Precizno pozicionirani nabori, raskošni plisei, izazovni izrezi, skupocjeni materijali dodatno obogaćuju kolekciju. Zaključak je jednostavan - savremena žena viđena očima Diora bilo da je obučena u haljinu sa razigranim resama ili odijelo u stilu New look-a svoje bitke dobija i u salama za sastanke i onima za svečane prijeme.

Nenametljivo savršenstvo

Revije modne kuće Šanel su tradicionalno najposjećenije, a kreativna direktorka Virdžinija Vijard već drugu sezonu zaredom nastavlja tradiciju uspješnosti naslijeđenu od modnog gurua Karla Lagerfelda. Unutrašnjost impozantnog zdanja pariskog Grand Palaise pretvorena u neobrađeni vrt, prepun divljeg cvijeća, ukrašen prekrasnom starinskom fontanom, dočarala je atmosferu samostana u Obazenu u čijem sirotištu je boravila Koko Šanel nakon smrti majke. Patinastoj scenografiji suprotstavljene su suptilne kreacije monohromatskog kolorita izrađene od skupocjenog tvida ukrašenog vezom, perlama i kristalima. Tradicionalni blejzeri kombinovani sa suknjama različitih dužina, upotpunjeni dokoljenicama i lakovanim cipelama sa ravnim potpeticama asociraju na strogost školskih uniformi, i doba kada je Koko bila adolescentkinja, dok u drugom dijelu kolekcija djevojka postaje zrela žena koja otmeno i nenametljivo nosi haljine od najluksuznijih slojeva svile, organdina, muslina, čipke, ukrašene cvjetnim aplikacijama i prepoznatljivim motivima orhideje. Divan omaž legendarnoj Koko, ali i poziv mlađoj generaciji da se pridruže listi klijenata.

Modno ljubavno pismo

Umjetnička direktorka modne kuće Živanši, Klara Vejt Keler, poznata kao omiljena kreatorka slavnih žena među kojima je i vojvotkinja od Saseksa Megan Markl, ove sezone ispisala je jedno od najljepših modnih ljubavnih pisama kreacijama koje definišu nove okvire luksuza. Inspirisana strastvenim prepiskama Virdžinije Vulf, moćna kolekcija nosi naziv ‘Un Lettre d’Amour’. Njene haljine od bogate svile su poput trodimenzionalnih skulptura, dramatične, teatralne, krase ih bogati nabori, skupocjena Chantilly čipka. Paleta boja od blistavo bijele, raznih nijansi plave, oranž, blijedo ljubičaste, boje breske do crne ostavlja izuzetan vizuelni utisak.

Kraljevski šik

Libanski dizajner Zuhair Murad jedan je od stvaraoca bez kojeg bi Nedjelja visoke mode bila gotovo nezamisliva. Ove sezone inspirisan egipatskom kulturom vješto koristi antičke simbole kojima ukrašava glamurozne kreacije. Njegov svijet podrazumjeva raskoš i ekstravaganciju, ženu vidi kao modernu Kleopatru i uzdiže je na pijedestal slaveći njenu ljepotu na kraljevski način. Iako se na prvi pogled može steći utisak da ste slične kreacije već vidjeli Murad nije repetitivan. 

Zuhair Murad
Kreacija iz kolekcije Zuhaira Murada(Foto: Instagram)

On je samo odan i posvećen stvaranju bezvremenih haljina koje su sinonim za luksuz. I koje ćemo gotovo je izvjesno vrlo brzo ponovo vidjeti na na crvenom tepihu. Lako je pretpostaviti da će se glumice sa holivudske A-liste odlučiti za kreacije visoke mode nekog od najpoznatijih dizajnera, i za početak zablistati na ceremoniji dodjele Oskara već 10. februara. Biće to još jedan važan test i trka koju lideri modnog biznisa treba da dobiju.

Jedno ‘Adieu’: Žan Pol Gotije najavio oproštaj

Iako je pariska Nedjelja mode bila više nego uspješna, modni poslenici su bili uznemireni odlukom jednog od najvećih dizajnera današnjice da nakon 50 godina karijere napusti modni svijet.

Kada je prije desetak dana putem društvenih mreža Žan Pol Gotije najavio da će oproštajnu kolekciju prikazati na Nedjelji visoke mode, modna klika, ali i njegovi obožavaoci ostali su u nevjerici misleći da se vječni l’enfant terrible šali.

Međutim ovaj samouki modni genije je ipak odlučio da kaže zbogom visokoj modi, zatvori krojački salon i okrene se novom životnom ciklusu. Učinio je to na spektakularan način retrospektivnom revijom dokazavši da je najveći među jednakima. Sve je bilo tu i čuvene mornarske pruge i reciklirani komadi odjeće, konusni korseti, krinoline, haute couture teksas, španska glumica Rosi de Palma, kraljica burleske Dita Fon Tiz, italijanska pjevačica Amanda Lir, supermodel Amber Valeta i mnogi drugi... I za kraj duboki naklon umjetnika za vjernu publiku i obećanje da sprema nova iznenađenja. Čekamo sa nestrpljenjem....

Preporučujemo za Vas