VJEČITI PROBLEM

Sredite ormar: Oslobodite se nereda u osam koraka

Važno je da pogledate baš svaki predmet i da vam ništa ne promakne. Računa se da čak 60 odsto odjeće iz ormara niko ne nosi
7240 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2020. 18:03h

Sigurno u ovoj godini želite sređen i organizovan život, a odličan način da na tom putu napravite prvi korak je raspremanje ormara kojem ćete udahnuti novi život, prebrati stvari koje vam ne trebaju i složiti nove kombinacije.

'Detoks' ormara dobar je za puno toga. Osim što ćete konačno vidjeti kojom tačno odjećom raspolažete i baciti onu koja vam nepotrebno zauzima prostor već godinama, čišćenje ima pozitivan učinak i na mentalno zdravlje, piše Glamour magazine. Pomoću ovih 8 koraka probajte djeluje li tako čišćenje ormara i na vas. 

1. Sve izvadite

Izvadite sve što imate u ormaru. Nemojte samo pobacati gomile stvari, nego ih izvucite i poslažite po krevetu. Provjerite kvalitet svakog odjevnog predmeta. Ima li fleka, je li boja izblijedjela, postoje li oštećenja? Onda  brzo odlučite želite li da zadržite tu stvar ili je treba izbaciti. Važno je da na taj način pregledate ormar jer vam daje mogućnost da pogledate baš svaki predmet i da vam ništa ne promakne. Računa se da čak 60 odsto odjeće iz ormara niko ne nosi. 

2. Zaboravite nostalgiju 

Ako razmišljate o tome da zadržite satensku haljinu iz 2003. godine, razmislite ponovo. Odjeća koja je bila trendi u nekom trenutku, a zatim je izašla iz mode, nije nešto što želite da imate. Ako izgleda kao da je zastarjela, bacite je ili dajte u dobrotvorne svrhe. Osim ako nije riječ o dizajnerskom komadu, neće puno zaraditi ni prodajom na internetu. 

3. Zadržite samo ono u šta možete da stanete

Razlog zbog kojeg žene često natrpavaju ormare leži u činjenici da vole da žive u prošlosti ili u budućnosti. Ili, s jedne strane žele da izgledaju kako su izgledale nekada, ili se nadaju da će izgledati kako žele u budućnosti. Čuvajući u ormaru predmet koji vam ne odgovara jer je premalen ili prevelik, samo donosi negativne misli kad ga vidite. Bacite ga. 

odjeća
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

4. Koristite prave vješalice

Žičane vješalice kakve obično dolaze s odjećom iz hemijske čistionice vrlo su loše za odjeću jer se s vremenom iskrive. Drvene vješalice izgledaju lijepo, ali su velike, nezgrapne i zauzimaju puno mjesta. Birajte vješalice koje su dovoljno tanke, a čvrste za odjeću i neće je oštetiti. 

5. Objesite nakit 

U kutiji za nakit treba čuvati samo prstenje, narukvice i minđuše. Ogrlice treba objesiti ili na kuke ili na lijepe vješalice. Ako ih imate na oku kad birate odjeću koju ćete nositi, moći ćete se više poigrati modnim kombinacijama. Praktični razlog je i taj što se tako obješene neće zapetljati. Sa psihološke strane, možete svakog dana birati drugu ogrlicu i tako vam odjevna kombinacija neće lako dosaditi, umjesto da unaprijed odustanete od traženje željene kombinacije jer vam se ne da tražiti po fiokama. 

6. Jesu li vam cipele zastarjele? 

Provjerite svaki par cipela koje imate. Pažljivo pogledajte da nijesu oštećene ili iznošene, jer takve cipele mogu umanjiti doživljaj vašeg 'outfita'. Cipele mogu postati prašnjave ili čak buđave, pa ih treba držati u kutijama. Ako vam se čini da su na izdisaju, bacite ih.

7. Samo red 

Neki ljudi vole da su im ormari organizovani po bojama, drugima je draže da ih organizuju po stilu. Na primjer, odredite dio u kojem ćete držati samo odjeću za posao, pa zatim dio za odjeću za slobodno vrijeme, pa svečane prilike i tako dalje. To će vam olakšati svakodnevicu, pa kad birate odjeću za posao ne morate tražiti na različitim dijelovima ormara nego je sve na jednom mjestu. 

8. Posljednji korak 

Kad ste probrali odjeću, ono što je preostalo i čega se odričete što prije odnesite u neku humanitarnu ustanovu. To će vas spriječiti da provjeravate te predmete "za svaki slučaj". Kad oni konačni odu iz vašeg doma, neće vam nedostajati. Sad je vrijeme da ih neko drugi voli i njeguje.