Završio žensku večernju kolekciju

Boris Ćalić svoju ljubav prema crnogorskoj nošnji pretočio u doktorski rad

“Nakon istraživanja crnogorske svečane nošnje za izradu uniformi ‘Montenegro erlajnsa’ nekako mi se rodila ljubav prema njima, pa sam se malo dublje uključio u to”, počinje razgovor za “Vijesti” modni dizajner
3884 pregleda 4 komentar(a)
Boris Ćalić, Foto: Facebook
Boris Ćalić, Foto: Facebook

Crnogorski modni dizajner Boris Ćalić ranije je imao priliku da za potrebe kompanije “Montenegro erlajnss” kreira uniforme, a rad na tom projektu inspirisao ga je za dalju analizu narodne nošnje Crne Gore.

Kako objašnjava u razgovoru za “Vijesti”, to ga je između ostalog podstaklo da se prijavi za projekat Inovativni turistički proizvod kroz očuvanje kulturne baštine.

“Nakon istraživanja crnogorske svečane nošnje za izradu uniformi ‘Montenegro erlajnsa’ nekako mi se rodila ljubav prema njima, pa sam se malo dublje uključio u to”, počinje razgovor za “Vijesti” modni dizajner.

“Oduvjek mi je bila želja da upišem istoriju umjetnosti, ali na kraju sam upisao modni dizajn. Na Univerzitetu Donja Gorica sam vidio da postoji smjer Teorija savremene umjetnosti, te sam odlučio da tu teoriju umjetnosti konačno dopunim sa modom”, pojašnjava on.

“Sreća u svemu je što sam dobio podršku, odnosno stipendiju Ministarstva nauke za doktorska istraživanja na temu ‘Narodne nošnje u Crnoj Gori’, te ću objediniti ne samo svečanu nošnju Crne Gore, već i ostale, multietničke nošnje”, dodaje sagovornik “Vijesti”.

Kako je uporedo nastavio da se bavi svečanom nošnjom došao je na ideju da se prijavi za projekat “Inovativni turistički proizvod kroz očuvanje kulturne baštine”.

“Uzeo sam crnogorski zlatovez sa svečane nošnje i jedan od motiva pretočio u ženski broš”, pojasnio je Ćalić, koji je u međuvremenu završio i žensku večernju kolekciju.

Broš
Broš(Foto: Privatna arhiva)

Zbog rada na doktorskim studijama koje traju tri godine, kako kaže, nije imao vremena da tu kolekciju predstavi široj javnosti u formi modne revije.

Uniforme “Montenegro erlajnsa” koje je dizajnirao Boris Ćalić
Uniforme “Montenegro erlajnsa” koje je dizajnirao Boris Ćalić(Foto: Đorđe Živaljević)

“Ova nova kolekcija je vezana za geometriju biljaka, odnosno cvijeća, a početna ideja je bila fotografija Bjork. Kolekcija je pomak u odnodu na moj dosadašnji rad, jer sam ubacio boje, forme su mekše, ali i dalje čiste”, pojasnio je modni dizajner.

Kutija za broš
Kutija za broš(Foto: Privatna arhiva)
Preporučujemo za Vas