Miranović: Dajem formu svom poimanju zene i njene slojevitosti

Mlada crnogorska dizajnerka Ivana Miranović predstaviće se u utorak, 25. februara, prvom samostalnom revijom pod nazivom “She”
2656 pregleda 0 komentar(a)
Žena kao vječita inspitracija dizajnera: Ivana Miranović, Foto: Privatna arhiva
Žena kao vječita inspitracija dizajnera: Ivana Miranović, Foto: Privatna arhiva

Nakon prošlogodišnjeg debitatskog predstavljanja na modnoj manifestaciji “Fashion Connection”, crnogorska dizajnerka Ivana Miranović, u utorak, 25. februara održaće i prvu samostalnu reviju.

O kolekciji koju će predstaviti tom prilikom u prostoru “Kolektor” u krugu “Titexa” od 20 sati, Miranovićeva govori za “Magazin”.

Ivana Miranović
Ivana Miranović(Foto: Privatna arhiva)

Na početku razgovora ona je otkrila i utiske sa prvog predstavljanja kolekcije na jednoj od podgoričkih modnih manifestacija, te koliko je zahvaljujući toj reviji privukla pažnju ljubiteljki mode iz Crne Gore.

„Svoje utiske sa prve revije razmatram najviše kroz vizuru reakcije publike. Reakcije publike bile su izuzetno pozitivne. Haljine su našle put do žena koje ih sa radošću nose u svečanim prilikama, čineći i okruženje estetski bogatijim“, smatra modna kreatorka, koja će početkom sljedeće sedmice imati i svoju prvu samostalnu reviju.

Tim povodom ona otkriva i zašto je baš sada pravi trenutak za takvu vrstu promocije.

„Možda djeluje pretenciozno da se nakon debija u okviru manifestacije ‘Fashion Connection’ odlučim za samostalni nastup, jer izlaganje kolekcije u sklopu afirmisane manifestacije pruža pogodnost unaprijed određenog prostora događaja, obezbijeđene audio-vizuelne efekte, trasiran put ka medijima, djevojke spremne za izlazak na pistu, međutim, u sebi sam prepoznala elemente modne zrelosti i dovoljno lične hrabrosti da napravim ovaj korak“, pojašnjava sagovornica “Magazina”.

Model iz nove kolekcije
Model iz nove kolekcije(Foto: Mirko Savović)

„Ovo će biti savršen test za moj perfekcionizam koji se ogleda u nadgledanju svakog organizacionog segmenta“, dodaje Miranovićeva, koja će u “Kolektoru” u Podgorici predstaviti kolekciju pod nazivom „She“ (Ona).

„Naziv kolekcije koju pripremam je ‘She’ - ‘Ona’. Žena je trajna inspiracija umjetnika svih vrsta. Modni dizajn mi daje priliku da se žena sebi više divi noseći moje kreacije“, opisuje modna kreatorka.

„Proces mog traganja za novim i nesvakidašnjim modelima sastoji se iz više segmenata koji utiču na krajnji ishod. Svaka od mojih haljina iz ove, kao i iz prethodne kolekcije nosi dio duha zemlje iz koje potiču materijali, nosi dio mene u trenutku stvaranja“, opisuje ona svoju inspiraciju.

„Duboka senzibilnost koju posjedujem definiše i tip žene kojoj posvećujem svoje kreacije. Sami akt kreiranja podrazumijeva da na površinu iznesem svoje poimanje žene i njene slojevitosti, da tkanini dam formu koja savršeno prijanja uz savremenu i samopouzdanu ženu“, nastavlja Miranović, a zatim otkriva više o bojama i materijalima koji preovladavaju kolekcijom.

„Na moju inspiraciju utiče energija ambijenta u kome stvaram. Kao što me je ponijela čarobna noć u Toskani da stvorim svoju prvu kolekciju koja je odisala starim glamurom i modernim geometrijskim oblicima, tako je inspiracija za ovu kolekciju nikla u Kazablanki, pa sam je pronalazila u tkaninama iz kojih je izbijao život, u užurbanoj energiji grada, u starom Holivudu Rick’s caffea“, ističe ona.

„Haljine iz ove kolekcije su koloritna visoka moda. Moje trajno opredjeljenje je da koristim kvalitetne, plemenite i raskošne materijale. Kolekcija ‘She’ obiluje živopisnim bojama, a obilježavaju je svileni taft, svileni brokat, kao i delikatna čipka“, odgovara Miranovićeva. Prilikom prve revije, kao i ostali dizajneri koji predstavljaju svoj rad na modnim manifestacijama, zbog broja učesnika bila je ograničena kada je u pitanju broj modela koji će prošetati pistom, ali će sada to nadoknaditi na samostalnoj reviji.

„Ovom prilikom predstaviću 27 modela haljina. Na kolekciji radim od juna prošle godine. Treba naglasiti da je put od ideje do kreacije koju vidite na pisti veoma dug i zahtjevan. Ideja se rađa nekada u trenu, a nekada je plod dužeg promišljanja“, kaže ona.

„Igranje sa materijalima i lutkama mogu primarnu ideju povesti u potpuno drugom pravcu. Odabir materijala je jedan od najuzbudljivijih izazova. Orijent je tradicionalno posvećen bogatstvu boja i visokom kvalitetu tkanina, što dodatno razigrava maštu“, smatra Miranovićeva.

Kreacija Ivane Miranović iz kolekcije “She”
Kreacija Ivane Miranović iz kolekcije “She”(Foto: Mirko Savović)

Svi modeli iz kolekcije „She“ su, kako kaže za posebne prilike.

„U mojim haljinama žene su glamurozne, samouvjerene, jedinstvene, ukratko, posebne u posebim prilikama“, zaključuje ona.

Na pitanje hoće li u okviru samostalne revije imati i segment posvećen djevojkama koje će uskoro imati mature i polumature, s obzirom na to da se period tih proslava bliži, Miranovićeva poručuje da njene „haljine ne prepoznaju godine već žene koje ih nose“. „Veliki broj modela sa moje revije mogu nositi ponosne maturantkinje. U ateljeu, imam personalizovan pristup mlađim djevojkama kojima dajem sugestije koje moje haljine mogu istaći njihove kvalitete, jer to je ipak njihov prvi bal“, poručuje ona.

U posljednjem razgovoru za „Vijesti“ Miranovićeva je otkrila i svoje buduće planove, među kojima je bilo i otvaranje svog modnog ateljea, a sada otkriva da li je taj plan i realizovala. „Da, najavljene planove sam realizovala krajem prošle godine. Sada djelujem u ambijentu koji me inspiriše i daje oduška mojoj kreativnosti. Učinila sam prostor prijatnim i za moje klijentkinje. ‘Itsa Couture atelje’ nalazi se u Njegoševoj ulici u Podgorici“, kazala je crnogorska dizajnerka.

Odlučila da slijedi instinkt i materijalizuje svoje vizije

Upitana šta je generalno to što dame mogu pronaći u njenim modelima, a nedostajalo je crnogorskoj modnoj sceni, modna dizajnerka odgovara:

„Specifičan modni stil koji gajim naveo me je da sebi kreiram modele haljina za posebne prilike posljednjih nekoliko godina. Nakon dužeg razmišljanja, odlučila sam da slijedim svoj instinkt, materijalizujem svoje vizije i predstavim ih svim ženama koje su sebe do sada zamišljale u haljinama poput onih kakve ja kreiram“.

Bonus video: