Da bi vam obuća trajala duže: Pripazite na izuvanje, vlagu...

Najgore što možete da uradite svojim cipelama je da ih držite nagomilane u ćošku
2564 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako bi zaštitili i njegovali svoju obuću i produžili joj rok trajanja, neke jednostavne korake možete učiniti već danas. Osnovni savjeti su da ne držite obuću na mjestu gdje dopire sunce, gdje je pretjerano vlažno ili pada puno prašine. Vodite računa da se obuća ne dodiruje, kao i da stoji u pravilnom položaju. Samo kvalitetna obuća može da traje duže od jedne sezone, zato izbjegavajte da kupujete cipele samo zato što su na popustu i tako nagomilavate bespotrebno.

Kada se izuvate, uradite to polako, nemojte koristiti drugu nogu da ih "skinete" sa stopala. Sagnite se i rukom pažljivo izujte cipele, jer istraživanja pokazuju da žene najviše oštete obuću nepravilnim izuvanjem. Bilo bi dobro da pripazite i na sljedeće:

1. Unaprijed smanjite štetu. Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje cipele je da ih preventivno zaštitite; bilo da su od kože, platna ili brušene - nanesite zaštitu za kožu na njih i na taj način ćete spriječiti prljavštinu, vodu i mrlje da se nađu na vašim cipelama, piše Cosmopolitan.

2. Izbjegavajte da nosite isti par obuće dva dana za redom. Ako date svojim cipelama 'dan odmora' imaće vremena da se osuše i neće se trajno raširiti. Jer, kad se to dogodi, povratka nažalost nema.

3. Zalijepite gumeno dno. Ako dolaze bez gumene zaštite na đonu, odnesite cipele kod obućara; osim što će vam đon duže ostati nov i očuvan, biće vam i znatno udobnije da hodate nakon ovog postupka.

4. Odvežite ih prije izuvanja. Ovo može zvučati kao suvišan savjet, ali prisjetite se dešava li vam se bar ponekad da izuvate cipele, a da nijeste odvezali pertle ili ih nijeste odvezali dovoljno. Ako želite da izbjegnete trajno rastezanje cipela razmislite o ovoj navici još jednom.

5. Njegujte ih. Investirajte u dobru regenerativnu kremu za cipele i četku za kožu; tako ćete ih nakon svakog nošenja vratiti u prvobitno stanje.

6. Pravilno ih odlažite. Najgore što možete da uradite svojim cipelama je da ih držite nagomilane u ćošku; odvojite samo minut i pospremite cipele na odgovarajuće mjesto jer ako ih držite na gomili drugih cipela pojaviće se ogrebotine i izgubiće formu. Idealno bi bilo da čuvate svaki par u originalnoj kutiji, ali ako za to nemate uslova, pomoći će i samo to da nijesu nagomilane jedne na druge.

Savjet o čuvanju cipela u kutiji, ipak, zahtijeva malo pojašnjenje. Obuću koju često nosite zapravo treba držati van kutija, baš zato što joj treba vrijeme da se provjetri. Sva ona obuća koju nosite samo u posebnim prilikama bolje je da stoji u kutiji, originalnoj ili bilo kojoj drugoj. Ukoliko bacite originalnu kutiju obavezno sačuvajte papir koji ste dobili uz nju i iskoristite ga da stavite u cipelu kako bi sačuvali oblik. Slično važi za obuću koja se nosi samo zimi ili samo ljeti - neophodno je temeljno čišćenje, odgovarajuća zaštita, sušenje i tek nakon toga odlaganje.

Bonus video: