SLAŽU SE SA GOTOVO SVIM VRSTAMA ODJEĆE

Ponovo su u vrhu popularnosti: Starke je tako lako nositi i kombinovati

Pročitajte kratku istoriju brenda i pogledajte neke od načina na koji se Converse patike mogu nositi
9686 pregleda 0 komentar(a)
Kako iskombinovati Converse patike, Foto: Pinterest/photocollage
Kako iskombinovati Converse patike, Foto: Pinterest/photocollage
Ažurirano: 12.03.2020. 16:59h

Za neke, Converse patike nikada nijesu ni izlazile iz mode. Za one koji nijesu toliko ostali vjerni čuvenim 'starkama' vijest je da ovaj model patika doživljava svojevrsni povratak. Danas postoji bezbroj varijanti, od klasičnih do visokih modela sa najrazličitijim dezenima, koje je moguće iskombinovati sa gotovo svim vrstama odjeće. 

patike
Jedan od novih modela Converse patika(Foto: Converse)

Posebno bijela verzija djeluje kao temelj bilo kog stajlinga. Od teksasa do minića, dugih haljina do pantalona, Converse će se uklopiti sa većinom stvari u vašoj garderobi.

patike
Ilustracija(Foto: Pinterest)

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih brendova svih vremena, Converse All Star, poznat još i kao Chuck Taylor All Star, ima dugu i bogatu istoriju koja se proteže nešto više od jednog vijeka. Starke su stav, prilagodljiv stil čija popularnost ostaje vanvremenska. U nastavku teksta možete pročitati kratku istoriju brenda i vidjeti neke od načina na koji se Converse patike mogu nositi.

patike
Ilustracija(Foto: Pinterest)

Priča o ovim slavnim patikama datira iz 1908. godine kada je Markis Mils počeo da proizvodi cipele, koje su, za razliku od ostalih u tom periodu, sadržale veliki postotak gume. Na taj način je stvorena Converse Rubber Shoe kompanija, dok je Converse All Star zaživio 1917.Tada su napravljene patike vrlo jednostavnog dizajna od platna i gume, onakve kakve ih znamo i danas.

patike
Ilustracija(Foto: Pinterest)

Sljedeći značajan datum za Chuck Taylor All Star je 1936. kada je Čak Tejlor dizajnirao bijele, duboke starke sa plavim i crvenim elementima američke zastave za učešće košarkaškog tima na Olimpijskim igrama.Na svojoj uzlaznoj putanji sveopšte popularnosti, 1957. godine Converse je predstavio oksfordke, odnosno plitke starke. Ovaj tip patika postao je dostupan u raznim bojama čime dobija ogromnu popularnost među širom populacijom i svim onima koji su preferirali opušteni, tzv. casual stil.

patike
Ilustracija(Foto: Pinterest)

Starke su nastavile da dominiraju tokom šezdesetih godina dvadesetog vijeka. Converse je stajao na samom vrhu američkog tržišta držeći devedeset posto ukupne proizvodnje sportske obuće. Sedamdesetih godina kompanije poput  Nike predstavljaju inovativne tehnologije u proizvodnji patika. Umesto da se nadmeće s novim talasom sportske obuće, Converse se odlučuje za drugu varijantu; okreće leđa sportskom tržištu i usmjerava se ka modnoj industriji. Otuda se plasiraju novi modeli s raznoraznim bojama, printovima i šarama. Pristupačna cijena i široki izbor šarenolikih modela doprinosi povećanju prodaje i starke se osamdesetih i devedesetih godina infiltriraju u različite subkulture, piše internet stranica kultivisi.se.

patike
Ilustracija(Foto: Pinterest)

Međutim, i pored svoje planetarne popularnosti, kompanija je 2003. godine završila u stečaju. Ali upravo zbog svoje bogate istorije, zapravo jedinstvene u toj sferi, Converse nikako nije mogao da nestane. Kompaniju je iste godine kada je bankrotirala kupio konkuretski Nike, koji je tokom sljedeće decenije, sa novim modelima i marketingom koji se bazirao na bogatom nasljeđu brenda, uspio da opet lansira starke među najprodavaniju obuću širom svijeta. 

patike
Ilustracija(Foto: Pinterest)

Bogata istorija brenda, njihov značaj u raznim supkulturama, vanvremenska popularnost među poznatim ličnostima, krajnje jednostavan dizajn, specifična individualnost; sve su to atributi usljed kojih su starke postale kultne. Čini se da će sa svojim univerzalnim, a ipak jedinstvenim, bogatim, a tako jednostavnim, dugotrajnim, a uvek modernim identitetom starke živjeti vječno.