Pravo je vrijeme: Savjeti za odlaganje zimske odjeće

Ako ih ne perete ručno, vunene predmete svakako dva puta isperite u mašini kako bi se dobro isprao sav deterdžent
2142 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako je trenutno zahladnilo, proljeće je definitivno tu. Savim je izvjesno da vam zimska odjeća neće više trebati kad prođe vrijeme tokom kojega treba ostati kod kuće zbog pandemije. Zato je pravo vrijeme za pospremanje ormara i odlaganje zimske garderobe do sledeće zimske sezone. Prenosimo nekoliko savjeta kako da pospremite zimsku odjeću na najbolji mogući način.

Očistite sve prije nego što započnete. Ako ne operete odjeću pre spremanja, mirisi na njoj mogu privući moljce.

Teške komade poput kaputa i jakni najbolje je odnijeti na hemisko čišćenje ali pošto ta opcija trenutno ne postoji, uradite šta možete. Pregledajte pažljivo etikete i provjerite koje jakne se mogu oprati u mašini. Kada je riječ o kaputima, različite dlačice najlakše ćete skinuti uz pomoć gumenih rukavica. Neke domaćice preporučuju da odjeću koju ne perete isprskate mješavinom vode i votke i ostavite da se osuši. Prirodno bez mirisa, votka će pomoći da se odjeća dezinfikuje i uklone neugodni mirisi. Ispraznite džepove i ostavite na balkonu nekoliko dana da se skroz provjetre. Potom ih spremite u posebne plastične vreće i objesite u ormar do sledeće sezone. Ako smatrate da vam nije potrebno sredstvo protiv moljaca stavite barem neki sapun jačeg mirisa, za svaki slučaj.

Ako neke šalove ili kape nijeste nosili dvije zime vjerojatno više nikada i nećete pa ih maknite iz ormara. Takođe, ne zaboravite da operete sve rukavice, kape i šalove, koji su perivi, i pazite da sve bude potpuno suvo prije pospremanja. To, naravno, važi za svu odjeću i obuću.

Džemperi su najosjetljiviji komadi u ormaru. Vodite računa da ih dobro očistite i spremite za zimu. Ako ih ne perete ručno, vunene predmete svakako dva puta isperite u mašini kako bi se dobro isprao sav deterdžent. Kod slaganja, najteže komade stavite na dno, a one najlakše pri vrhu. Za zaštitu od moljaca, naroćito kada je riječ o vunenim džemperima, važi isti savjet kao i kod kaputa.

Kada je riječ o cipelama i čizmama prvo dobro operite i očistite đonove. Kožnu obuću očistite odgovarajućom kremom. Rastvorom sode bikarbone u vodi možete prebrisati unutrašnjost obuće da bi odstranili neprijatan miris, ali ako to uradite morate sačekati da se prije spremanja obuća potpuno osuši. Ako vaša obuća ima bijele mrlje, uklonite ih razblaženim sirćetom. Prije stavljanja u kutije u komade obuće stavite papir, kako bi se očuvao oblik. Idealno bi bilo ako možete čizme da pospremite da stoje uspravno.

Bonus video: