Stvari zabranjene za žene: Među njima je bilo nošenje pantalona

Bilo je društveno neprihvatljivo da žene nose pantalone, a u nekim zemljama se čak smatralo ilegalnim
2485 pregleda 2 komentar(a)
Holivud 1936., Foto: Pinterest
Holivud 1936., Foto: Pinterest

Kroz istoriju žene su morale da se bore za svoja prava. U ne tako davnim vremenima trpjele su ozbiljnu polnu diskriminaciju, a Bright Side je izdvojio nekoliko danas potpuno uobičajenih stvari koje su im u prošlosti bile zabranjene. Među deset običnih stvari koje su ženama bile zabranjene prije 100 godina, pa i kasnije su:

1. Samostalna kupovina

Svaki put kada su napuštale kuću, posebno kada su išle u kupovinu, morale su biti u pratnji muškarca. Muškarci su bili tu da ih zaštite, a ženama je bilo zabranjeno da same uđu na neka mjesta, prenosi index.hr.

2. Nošenje pantalona

Ranije su žene nosile isključivo suknje ili haljine. Bilo je društveno neprihvatljivo da žene nose pantalone, a u nekim zemljama se čak smatralo ilegalnim. Pantalone su smatrane znakom muževnosti i pobune.

3. Glasanje

Muškarci su vjerovali da žene nijesu stvorene za učestvovanje u politici i da zbog toga ne treba da glasaju. Vjerovalo se da ženski mozak ne funkcioniše na istom nivou kao muški te da mentalno nijesu spremne da glasaju. O tome svjedoči podatak da je Švajcarska dala pravo glasa ženama 1971., a u jednom kantonu tek 1990.

4. Otvaranje računa i posjedovanje kreditnih kartica

Ranije, žene nijesu mogle da otvore račun u banci na svoje ime. Takođe nijesu mogle da podnesu zahtjev za kredit ili imati kreditnu karticu. Ako nijesu imale supruga i bile su same, papire im je morao potpisivati otac.

5. Pridruživanje vojsci

Imati žene u vojsci bilo je nevjerojatno rijetko, a na nekim mjestima nije bilo ni dozvoljeno. Na primjer, žene su se mogle pridružiti vojsci isključivo kada ih je njihova zemlja trebala, u vrijeme ratova.

6. Biti u poroti

Smatrane su previše krhkima i previše empatičnima da bi učestvovale u tako ozbiljnim poslovima.

7. Nijesu mogle jednostavno da dobiju pilule za kontracepciju

Kontrola rađanja postala je legalna tek sredinom dvadesetog vijeka i to tek ponegdje u svijetu. Ali prvo je postala legalna samo za udate žene, dok su one koje su bile neudate morale pričekati još nekoliko godina da dobiju pristup pilulama za kontracepciju.

8. Svoj pasoš ako su bile u braku

Jednom kad se žena udala, trebala je da dobije zajednički pasoš sa suprugom. Nije bilo prihvatljivo da udate žene putuju izvan zemlje bez muža.

9. Rad za vrijeme trudnoće

Bilo je potpuno normalno da neko neće da zaposliti trudnicu ili da joj da otkaz. Tek 1978. godine u SAD-u je usvojen zakon koji to zabranjuje.

10. Biti advokatica

Ženama je bilo dopušteno da pohađaju pravni fakultet, ali nakon toga im je bilo uskraćeno pravo da rade ovaj posao.

Bonus video: