RIJEČ STRUČNJAKA

Po cijeli dan ste u trenerci? Evo koliko često ih treba prati

Iako ne izlazimo napolje i ležernu odjeću nosimo po kući, važno ju je često prati zbog znoja i lučenja prirodnih tjelesnih ulja
4319 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Budući da vrijeme provodimo kod kuće, farmerice, haljine, suknje i bluze mnogi su zamijenili trenerkama. One su sad namijenjene i za rad od kuće i za slobodno vrijeme, a postavlja se pitanje koliko ih često treba prati. Budući da je to mnogima postala 'uniforma', bitno je i naučiti kako se o njoj brinuti. 

Stručnjaci su na internet straniici Bustle otkrili da pranje trenerke treba da bude češće, što je ona više u dodiru s kožom.

"Ako vježbate ili se ne tuširate onoliko koliko biste trebali, odjeća se brže i zaprlja", objašnjava direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja dermatologije u jednoj njujorškoj bolnici, dr. Joshua Zeichner. Dodao je da bi, s obzirom na to da se donji veš pere svakodnevno, isto trebalo raditi i sa trenerkama, a posebno treba obratiti pažnju na područje između nogu gdje se skuplja najviše mikroorganizama. 

Helanke i trenerke su poput veša, sve vrijeme su u dodiru s tijelom pa bi ih, ako se koriste za vježbanje, trebalo prati poslije svakog korištenja. Ako ih nosite kao odjeću 'za po kući', a pritom ne vježbate u njima, pranje ne treba da bude toliko učestalo kako biste sačuvali elastičnost materijala, tvrde stručnjaci. 

Dakle, ako vježbate, idealno je prati trenerku i helanke nakon svakog korištenja, a maksimalan broj dana, iako nije preporučjiv, je četiri. Stručnjaci kažu da sve duže od tog razdoblja može dovesti do stvaranja dodatnog sebuma, peruti, akni i kože koja svrbi. Ako u trenerci i helankama vježbate, pobrinite se da ih operete minimalno dvaput sednično. 

Iako ne izlazimo napolje i ležernu odjeću nosimo isključivo pokući, važno ju je često prati zbog znoja i lučenja prirodnih tjelesnih ulja koji stvaraju mrlje na odjeći, a bakterije izazivaju neugodne mirise.