Gravitacija važi i u karantinu: Treba li kod kuće nositi grudnjak?

Možda ste već zaboravile šta je to, ali čini se da treba nositi grudnjak - čak i ako ne izlazimo iz stana. Zašto je tako, objasnio je estetski hirurg.
4626 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da se ne lažemo - lijepo je ne nositi grudnjak, složiće se većina žena. Mnoge su već zaboravile kakav je osjećaj nositi ga po cijeli dan. Sad kad radimo od kuće, većinu vremena uživamo bez njega.

Međutim, to baš i nije dobra ideja. Estetski hkirurg Mladen Duduković objasnio je za portlal gloriaglam.hr zašto je stav ljekara koji se bave hirurgijom dojki i njihovim zdravljem taj da grudnjake ne izbjegavamo ni u karantinu.

"Grudi, kakve god bile, imaju korist od suspenzije grudnjakom jer tako njihov volumen ne zavisi samo od kože. Naime, dojke se sastoje od masnog tkiva i žlijezda, a ćelije su međusobno povezane Cooperovim ligamentima. Što se više istežu ti ligamenti i koža, grudi će se više opustiti i biti mekanije, a mogu se pojaviti i strije. Ako osoba ne nosi grudnjak redovno, dojke, odnosno njihov volumen zavisi samo od gravitacije. Zato je preporuka da ga nosite redovno, čak i ako ste kod kuće", kaže Duduković.

Svakodnevno nošenje grudnjaka, dakle, ulog je za budućnost jer bi se u suprotnome grudi mogle prerano opustiti, odnosno spustiti.

"Koža s godinama gubi elastičnost jer genetski gubimo kolagen. Nije svaka koža ista, naravno, pa će neko izgubiti na elastičnosti ranije. Međutim, osobe koje imaju osjetljiviju kožu trebale bi uvijek da nose i grudnjak jer će on spriječiti prerano opuštanje dojki. Žene koje imaju male grudi ne moraju tako često nositi grudnjak jer njihov volumen nije toliko osjetljiv na gravitaciju", rekao je Duduković.

Naravno, nije potrebno da ga nosite preko noći ili tokom cijelog dana, ali pokušajte da ga nosite bar pola dana i svakako odaberite onaj koji vam je udoban i koji vam neće smetati.

Bonus video: