DOKUMENTARNI FILM POKAZUJE

Grozna trgovina kosom: Evo otkud stižu "najskuplje" ekstenzije

Na tržištu kosom, to se zove "otpala" kosa, izvučena iz korištenih četki za kosu, odvoda, pa čak i kanti za smeće
1653 pregleda 0 komentar(a)
Pijaca kose, Foto: Just Extensions
Pijaca kose, Foto: Just Extensions

"Samo Ekstenzije" ("Just Extensions")  je dokumentarni film preduzetnice Riqua Hailes iz Los Angelesa koji istražuje svjetsku trgovinu ljudskom kosom. Jedna od scena iz filma koja se svakako ureže u pamćenje je ona koja prikazuje njen dolazak na tzv. "pijacu kose".

Nakon što se sedamnaest sati vozila ruralnim područjem Kine, Hailes je birala između vreća ispunjenih kuglama kose. Na tržištu kosom, to se zove "otpala" kosa, izvučena iz korištenih četki za kosu, odvoda, pa čak i kanti za smeće u ruralnim gradovima i selima diljem Azije.

Hailes nije bila zadovoljna otkrićem porijekla skupih ekstenzija koje je kupovala za svoje klijente, razmišljajući o tome da dolaze iz nečeg tako odvratnog, poput, na primjer, odvoda tuševa u teretanama, piše Novi list.

Ali, nije joj toliko zasmetala čistoća koliko nastup. "Nije me briga koliko to čistite", kazala je u kameru odlazeći s pijace. "Neće biti luksuzno i prozračno. Izblijediće poput ovih u torbi", dodaje.

Ono što je Hailes vidjela u Kini je šokantno, ali InStyle dodaje da je to standardno. Objašnjavaju da mnogi misle da prava ljudska kosa za perike i ekstenzije stiže od žena koje su se odlučile za promjenu pa se ošišale i tako donirale kosu. Ali takva sjajna kosa koja stiže bez toksina u industriji je poznata kao "remy kosa" i vrlo je rijetka i skupa.

Istina je da svjetska industrija kose proteklih godina prolazi kroz transformaciju jednaku onoj u modi, samo još goru. Klijenti žele pristupačnu i povoljnu kosu koju mogu mijenjati poput odjeće za izlazak.

"I dok na odjeći moraju stajati etikete na kojima vidimo otkud je roba stigla i od čega je napravljena, industrija kose je potpuno neregulisana", kazala je Merria Dearman koja izrađuje perike za snimanja i spotove, a neki od klijenata su joj Naomi Campbell, Christina Aguilera i Karlie Kloss.