Da nije korone Met Gala bi bila danas: Evo kako je sve počelo

Karte za Met Gala dobrotvornu večeru koštaju oko 30.000 dolara po osobi
884 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa svečanosti Met Gala 2018., Foto: Screenshot/vimeo.com
Detalj sa svečanosti Met Gala 2018., Foto: Screenshot/vimeo.com

Met Gala je godišnji dobrotvorni događaj koji se odigrava svakog prvog ponedjeljka u maju. Cilj ovog ekskluzivnog događaja je prikupljanje novca za godišnju modnu izložbu koju organizuje modno odeljenje Met muzeja. Svake godine, određuje se tema izložbe što je ujedno i 'dress cod'e za učesnike na Met Gala događaju.

Ove godine Met Gala nije održana, zbog pandemije koronavirusa, priređena je samo virtuelna Met Gala, koja je uključivala performans benda Florence + The Machine i mogla se pratiti na platformi YouTube.

Izvorno, Met Gala bal ustanovljen je 1948. godine od strane modne publicistkinje Elenor Lambert, kako bi se novoosnovanom Institutu za kostime pri Met muzeju obezbijedio stalan prihod za održavanje. Prva Met Gala manifestacija organizovaana je kao ponoćna večera za koju su ulaznice koštale svega 50 dolara.

Zašto je Ana Vintur glavna na Met Gala manifestaciji?

Bivša glavna urednica magazina Vogue 1972. godine, Diana Vrilend, postaje konsultant za Institut za kostime i njena je ideja da se dobrotvorna večera premjesti u odaje Met muzeja. Od tada, ujedno, Met Gala poprima veći značaj, biva sve zanimljiviji popularniji i poznatim licima sa filmske, muzičke i javne scene. Nakon njene smrti i dolaskom Ane Vintur na čelo glavne urednice Voguea, Met Gala poprima obrise koje gledamo i danas. Zbog svoje umješnosti, profesionalnosti i beskompromisnog upravljanja, Ana postaje zadužena za upravljanje komitetom i listom zvanica, čime sam događaj dobija na luksuzu i ekskluzivitetu. A tu je i taj detalj gdje upravo Vogue jedini ima pravo na fotografije sa događaja koje i te kako umiju da naplate kasnije i time i sebi i manifestaciji doprinesu na vidljivosti i značaju.

Šta se dešava na Met Gala večeri?

Prije nego što zvanice pristupe dijelu večeri namenjenom za dobrovoljne priloge, sama Met Gala manifestacija počinje raskošnim crvenim tepihom. Učesnici imaju svojih pet minuta da prikažu na koji način su doživjeli i shvatili temu i pokušaju da potraju što duže u medijskim natpisima. Nakon crvenog tepiha, prelazi se na izložbeni dio u okviru kojeg zvanice razgledaju izložena djela na putu ka večeri. Sama večera i zabava nakon nje, smejštena je u krilu muzeja gde se nalazi kompletan staroegipatski hram Dendur.

Koliko košta da uđete na Met Gala?

Sitnica. Karte za Met Gala dobrotvornu večeru koštaju oko 30.000 dolara po osobi, a ako ste brend ili kompanija, možete da zakupite i čitav sto, po cijeni od 200.000-300.000 dolara.

Bonus video: