Ministarstvo kulture podržalo i Bjelopoljku Katarinu Zlajić

Zlajićeva se bavi dizajniranjem nakita, a planira da svoju kolekciju nadogradi i setom odjevnih komada koje će predstaviti svjetskom tržištu

1839 pregleda 1 komentar(a)
Katarina Zlajić, Foto: Ministarstvo kulture
Katarina Zlajić, Foto: Ministarstvo kulture

Afirmisanu dizajnerku i vajarku iz Bijelog Polja Katarinu Zlajić Ministarstvo kulture je podržalo, zajedno sa još 13 projekata u okviru kampanje „Živimo kulturu“ na drugom konkursu za kreativne industrije, u sklopu programa „Kreativna Crna Gora“.

Zlajićeva se bavi dizajniranjem nakita, a planira da svoju kolekciju nadogradi i setom odjevnih komada koje će predstaviti svjetskom tržištu, prvenstveno u Velikoj Britaniji gdje je i ranije bila zapažena.

Prve korake u izradi nakita vajarka je napravila tokom studija na Fakultetu likovnih umjetnosti.

„Ideja za bavljenje nakitom došla je spontano. Tokom studiranja na FLU počela sam da eksperimentišem sa izradom nakita. Jednostavno, imala sam želju da radim nakit koji će prevashodno žene moći da ponesu. I, eto, nakit se desio kao možda najlogičniji produžetak mog dotadašnjeg rada u oblasti skulpture“, kazala je umjetnica i dizajnerka.

foto: Ministarstvo kulture

Prekretnica u njenoj karijeri bila je uspjeh, odnosno svrstavanje mlade Zlajić prvo među 100, a zatim i u 50 najboljih mladih dizajnera na londonskoj platformi „Not just a label“.

“Bili su oduševljeni mojim radovima, koje su zatim uvrstili na njihovu internet stranicu gdje su zastupljeni najbolji dizajneri, a u bazi ih sada imaju više od 30.000“, napominje Zlajić i dodaje da je svoj nakit predstavljala i na mnogim drugim mjestima u svijetu.

Prema ocjeni italijanskog izdanja modnog časopisa „Vogue“ Bjelopoljka se našla i među 20 najboljih mladih dizajnera asesoara. Nakon afirmacije u oblasti nakita okreće se kreiranju odjevnih komada.

„Što se tiče garderobe, biće to avangardni modeli ali u jednostavnoj varijanti. Sklapaću ih iz više elemenata koji će se zasebno raditi a onda spajati u jedan odjevni komad. Sve će biti isključivo ručni rad“, objasnila je ona, a procjenjuje da će joj za jedan odjevni komad biti potrebno oko mjesec dana rada.

Ministarstvo kulture je nedavno raspisalo i treći konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini. Zbog pandemije virusa korona planiranih 100.000 eura iznos fonda je uvećan za dodatnih 50.000.

Bonus video: