Želja žena da budu lijepe i u trendu jača je od bilo koje ekonomske krize

Crnogorska kreatorka Nataša Pejović sa desetak glamuroznih haljina predstaviće se ljubiteljima mode na Master Fashion Weeku u okviru druge večeri

5773 pregleda 0 komentar(a)
Nataša Pejović, Foto: Nikola Pejović
Nataša Pejović, Foto: Nikola Pejović

Crnogorska kreatorka Nataša Pejović već godinama gradi karijeru radeći modele koji ističu šarm, nježnost i ženstvenost. Iako se svake sezone sa po jednom kolekcijom predstavljala publici, ovo će biti prvi put da modele sa svojim potpisom predstavi u okviru Master Fashion Weeka. Ovogodišnja Nedjelja mode biće održana 29. i 30. juna u Bemax areni, a Nataša će svoj rad prezentovati u okviru druge večeri.

Kako bi se prilagodili aktuelnoj pandemiji, koja uprkos svim mjerama ne jenjava, kreatori će ovoga puta samo “zagolicati maštu” ljubiteljima mode, pa će se predstaviti malim brojem modela, uglavnom po desetak. Nataša je i ovoga puta napravila glamurozne haljine za specijalne prilike, a više detalja o samoj kolekciji otkriva u razgovoru za “Vijesti”.

Kakva je kolekcija koju ces predstavit u okviru Master Fashion Weeka?

U dogovoru sa organizatorom manifestacije kao i sa drugim dizajnerima, svi ćemo prikazati male kolekcije do 10 modela. Prilagodili smo se situaciji i čitav projekat doživljavamo više kao druženje sa medijima, našim klijentima i ljubiteljima mode. Tako da ćete vidjeti do sada moju najmanju kolekciju, ali sačinjenu od izuzetno atraktivnih modela. Oni su glamurozni, elegantni, dio njih je kompletno šiven ručno, a dio smo samo ukrašavali. Riječ je o haljinama koje traže posebno svečanu priliku za nošenje.

Poznata si po tome da uvijek kroz svoje kreacije ističeš ženstvenost i nježnost. Da li će tako biti i ovoga puta?

Kod žene upravo to cijenim - ženstvenost, šarm i harizmu. Trudim se da kroz svoje modele njegujem tu estetiku. To je od početka moj dizajnerski pečat i mislim da nikad od toga neću odustati. Tako da ćete i u novoj kolekciji prepoznati tu notu.

Jedan od modela koji će biti predstavljen 30. juna na Master Fashion Weeku
Jedan od modela koji će biti predstavljen 30. juna na Master Fashion Weekufoto: Nikola Pejović

Šta ti je poslužilo kao inspiracija i koliko će biti modela?

Svaka moja kolekcija je kombinacija nekoliko inspiracija povezanih u jednu. Nova kolekcija je osmišljena da ima otprilike 20 modela koji pričaju priču koja ima početak, razradu i kraj. Međutim, u okviru druge večeri Master Fashion Weeka, kao što sam već objasnila, zbog aktuelne pandemije i mjera, predstaviću samo polovinu kolekcije, jer će svi kreatori na manifestaciji učestvovati sa smanjenim brojem kreacija. Revija je bila osmišljena da ima i dnevne i nosivije modele, ali smo igrom slučaja počeli sa izradom upravo modela, tačnije glamuroznih haljina koje su trebale biti predstavljene na kraju revije. To su modeli koji su najluksuzniji. Prije izolacije smo uradili sedam haljina, a dopunićemo sa još tri i to je to. Tako da je ova kolekcije, jedna nepotpuna priča. A dio koji ćete vidjeti je inspirisan pedesetim i šezdesetim godinama prošlog vijeka. Takođe, uradili smo, do sad, jedan katalog nove kolekcije. Ponosna sam jer smo dobili jednu od najluksuznijih lokacija za slikanje a to je Aman- Sveti Stefan. Fotografiju potpisuje Nikola Pejović, šminku Jelena Ilinčić, a frizuru House of Ajdin Ado.

Ovo je tvoje prvo predstavljanje na Fashion Weeku, ali redovno u okviru sličnih manifestacija prezentuješ svoje kolekcije. Koliko su ovakva dešavanja bitna za kreatore u Crnoj Gori?

Po pravilu, dizajner nakon osmišljavanja kolekcije treba negdje i da je prezentuje. Modna manifestacija je idealno mjesto za to. Sama revija je šlag na torti višemjesečnog truda i ulaganja. Ujedno, to je i kao završni ispit gdje odmah dobijete ocjene za svoj rad. Postoje i drugi načini prezentacije, posebno u današnje vrijeme kad su društvene mreže vrlo moćni oglašivači, ali tradicionalan vid prikazivanja je uvijek najbolji.

Pejovićeva u svojoj glamuroznoj haljini
Pejovićeva u svojoj glamuroznoj haljinifoto: Nikola Pejović

S obzirom na to da je zbog korone sve stalo, kako se situacija odrazila na tvoj posao?

Većina dizajnera u Crnoj Gori radi svečani program, među njima sam i ja. Za taj svečani program nikako nije dobro da se ukidaju javna okupljanja i proslave. To nam direktno i apsolutno utiče na posao. Situacija je loša, ali ne opterećujem se previše, jer je to prosto u cijelom svijetu tako. Većina ljudi je ostala bez obima posla koji su imali. Tako da strpljivo čekam da se stanje poboljša i nadam se da se više neće uvoditi mjere izolacije.

Poznato je da je ovo period kad ste imali najviše posla zbog matura, polumatura, svadbi... S obzirom na to da su dopuštene pomenute svečanosti, jesi li spremno dočekala period i ima li frke, porudžbina?

Mi smo znali da će doći period kad će veliki broj maturantkinja imati kratak period za izradu haljina za to veče. Ipak, za njega se nismo mogli spremiti, prosto, jer je ograničen broj modela koje možemo proizvesti u nekom kratkom roku. Odradili smo sve što smo mogli, čak i sa cijenama izašli u susret. Bilo je teško i prilično stresno, međutim, uspješno smo spremili sve sto smo obećali.

Na reviji će biti predstavljeno 10 glamuroznih haljina
Na reviji će biti predstavljeno 10 glamuroznih haljinafoto: Nikola Pejović

Velike modne kuce odlucile su da ne prave više sezonske kolekcije, već rade odjevne komade koji mogu da se kombinuju u više situacija. Kako ti gledaš na to i hoće li pandemija uticati i na tvoj sistem rada?

Svako se prilagođava datoj situaciji onako kako misli da je najbolje. Recimo, na našem tržištu dobar dio dizajnera je pravio i prodavao maske. Ja to poštujem, ali lično najveći kompromis koji u modi mogu da napravim jeste da radim nosivije stvari koje mogu da se nose i tokom dana. To smo počeli, i to mi je interesantno. Takođe imamo interesenata za tu liniju, što je super. Optimista sam po prirodi i vjerujem da ćemo opstati iako je, realno gledano, situacija teška.

Može li pandemija da zaustavi modu?

Iskreno, teško da modu može nešto zaustaviti. Želja žena da budu lijepe i u trendu jača je od bilo koje ekonomske krize. Dokaz za to su redovi ispred tržnog centra na dan otvaranja ili sezonskih sniženja. Žena će naći način da kupi i time zadovolji sebe. To nam je u prirodi. Uostalom, koliko čujem ovih dana radi se i reciklaža starih modela, što je baš za pohvalu. Moda nikad neće stati, ali se oće dijelom prilagođavati situaciji.

Bonus video: