Energija Kotora dodatno doprinijela estetici revija

Završno veče bilo je rezervisano za „Siciliano contemporary ballet”, a na inicijativu Opštine Kotor, održana je i zbirna modna revija tri mlade crnogorske kreatorke - Ivane Murišić, ITSA Couture (Ivane Miranović) i Isidore Ceković

5466 pregleda 1 komentar(a)
Vještina izrade crnogorskog zlatoveza nematerijalno kulturno dobro Crne Gore: Anastazija Miranović sa modelima u bekstejdžu, Foto: Privatna arhiva
Vještina izrade crnogorskog zlatoveza nematerijalno kulturno dobro Crne Gore: Anastazija Miranović sa modelima u bekstejdžu, Foto: Privatna arhiva

Tokom vikenda održana je još jedna Internacionalna smotra umjetnost i moda Kotor 2020, u organizaciji Opštine Kotor i agencije Fabrika. Tokom prve večeri publika je mogla da uživa u kreacijama kanadske dizajnerke Jen Gilpin, kao i crnogorske dizajnerke i modne istoričarke Anastazije Miranović.

“Veoma sam zadovoljna kako je prošla premijera moje kolekcije ‘Zlatovez vjekova’, na 23. Internacionalnoj smotri ‘Umjetnost i moda’ u Kotoru. Oduševljenje publike modelima i interesovanje za kupovinu istih odmah nakon ekspozicije, pokazatelj su da sam uspjela u osnovnoj namjeri -približavanju tradicionalnog zlatoveza ovovremenim generacijama”, istakla je za Vijesti Miranović podsjetivši da je vještina izrade crnogorskog zlatoveza nematerijalno kulturno dobro Crne Gore.

“Da bi jedno nematerijalno kulturno dobro opstalo, mora da se praktikuje. Ovom kolekcijom, nadam se, da sam pokazala da je to moguće i da će terzijske radionice u Crnoj Gori imati posla, i to ne samo na izradi zlatoveza tradicionalnih nošnji, već i na savremenim odjevnim kostimima”, dodala je Miranović.

Prema njenim riječima učesce AcroDuoBallet-a-baletskog dua koji čine Elena Petricenko i Sergej Čumakov adekvatno je upotpunilo prezentaciju njene kolekcije, koja je i time u potpunosti odgovorila nosećoj temi ovogodišnje Smotre, a to je baletska umjetnost.

Završno veče bilo je rezervisano za „Siciliano contemporary ballet”, a na inicijativu Opštine Kotor, održana je i zbirna modna revija tri mlade crnogorske kreatorke - Ivane Murišić, ITSA Couture (Ivane Miranović) i Isidore Ceković.

Tokom ove revije kreatorke su se predstavile sa po nekoliko modela

“Meni je bilo zadovoljstvo biti dio kotorske smotre ‘Umjetnost i moda’ i vidjeti svoje modele kako se šetaju pistom, na kojoj su šetali modeli velikana. Uz to sam još dodatna srećna, jer smo mi porodično posjetioci ove modne manifestacije, i oduvijek sam željela naći ce na njoj. Jako volim Kotor, koji ima posebnu energiju, što je dodatno doprinijelo estetici revije”, istakla je za Vijesti Murišić.

Model Ivane Murišić
Model Ivane Murišićfoto: Astrid Hagland Gjerde

Njena kolekcija već je predstavljena na ovogodišnjem Fashion Weeku gdje je pobrala odlične kritike, a u Kotoru je prezentovala samo dio iste. Na pitanje koliko je publika mogla imati pravi doživljaj kolekcije s obzirom na to da je izložila skraćenu verziju, Murišić je odgovorila:

“Zbog koncepta da izlažu tri dizajnera, svoje kolekcije sa manjim brojem modela, ja sam kombinovala one modele koji, kada se spoje, imaju cjelinu. Time sam doprinijela da se i tematika kao i inspiracija na neki način budu jasne”, zaključila je Murišić.

Bonus video: