Fantastične: Nike patike inspirisane meksičkim praznikom

Četiri modela Nike patika su promijenjena pomoću tradicionalnih ukrasa i boja povezanih sa meksičkim praznikom

6337 pregleda 0 komentar(a)
Nike -  "Dia de Muertos", Foto: Nike
Nike - "Dia de Muertos", Foto: Nike

Četiri svoja poznata modela u novom izdanju Nike će zvanično predstaviti 15. oktobra Air Max 90, Air Jordan 1, Blazer Mid i DBreak Type dobijaju živopisnu verziju nadahnutu „Danom mrtvih“ koji se u Meksiku svake godine proslavlja tri dana - od 31. oktobra do 2. novembra.

Meksička flora i briljantne boje čine poznate modele živahnim u Nike kolekciji patika "Dia de Muertos" za 2020. godinu.

Dan mrtvih je praznik tokom kojeg se Meksikanci okupljaju kako bi obnovili sjećanje na preminule, ali to nije tužan praznik. U svojoj čuvenoj zbirci eseja “Lavirint samoće”, nobelovac Oktavio Paz kaže: “Meksikanac poznaje smrt, šali se na njen račun, miluje je, spava s njom i slavi s njom. On o smrti misli kao o omiljenoj igrački i najtrajnijoj ljubavi. Smrt barem nije skrivena, on je gleda u lice, s nestrpljenjem, prezirom ili ironijom”.

Porodice se tada okupljaju da bi na radostan način odale počast mrtvima učestvujući u proslavi koja vuče korijene od paganskih običaja Asteka. Meksikanci smatraju da ne postoji bolji podsjetnik da smo na kraju svi jednaki nego što je smrt.

Četiri modela Nike patika su promijenjena pomoću tradicionalnih ukrasa i boja povezanih sa meksičkim praznikom.

Air Max 90
Air Max 90foto: Nike

Upućeni kažu da se posebno izdvaja Air Max 90, koji je u potpunosti prekriven raznim teksturama koje podsjećaju na tradicionalne boje Meksika.

Air Jordan 1
Air Jordan 1 foto: Nike

Air Jordan I i DBreak Tipe imaju naglašenu žutu, magenta i bijelu boju, sa natpisom „Familia“ na vrhu ili n preti.

DBreak Type
DBreak Typefoto: Nike

Pretežno bijeli Blazer Mid ima narandžaste i žute detalje, a crnim jezikom i ispucalom kožom stvara, kažu stručnjaci, novu estetiku.

Blazer Mid
Blazer Midfoto: Nike

Sve karakteristike nove kolekcije upućuju na oblik i nijanse nevena - meksičkog cvijeta koji se obično nalazi na proslavama "Dia de Muertos", ali svaki dobija svoju funkciju, na primjer, žuto anđeosko krilo nalazi se u Blazer Mid's, dok se zeleni Nike logotip na Air Max 90 pojavljuje sa žutim tačkicama.

Bonus video: