Tijana Todorović na Londonskoj nedjelji mode

Poziv za učešće na najznačajnijoj svjetskoj nedjelji mode je uslijedio kada su iz kompanije Fashion Finest vidjeli njen rad na internacionalnoj dizajnerskoj platformi Not Just a Label
423 pregleda 1 komentar(a)
Tijana Todorović, Foto: Arhiva Vijesti
Tijana Todorović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.01.2018. 16:05h

Crnogorska umjetnica Tijana Todorović predstaviće svoj rad na Fashion Finest selekciji u sklopu čuvene Londoske nedjelje mode koja će se održati u februaru.

"Predstaviću svoju kolekciju “1701”, nastavak onoga što je crnogorska publika mogla da vidi na Smotri mode u Kotoru i 20. izdanju Renault Initiale Fashion Connection”, najavila je Todorović.

Poziv za učešće na najznačajnijoj svjetskoj nedjelji mode je uslijedio kada su iz kompanije Fashion Finest vidjeli njen rad na internacionalnoj dizajnerskoj platformi Not Just a Label, koja promoviše nove kreatore i dizajnere.

“Poziv mi je uputila direktorica Fashion Finesta koja vodi i program za Najboljeg britanskog dizajnera i još par manifestacija u okviru Londonske nedjelje mode. Oni se bave traženjem talenata i novih dizajnera. Kada sam dobila poziv, prvo sam mislila da se neko šali sa mnom. Provjeravala sam nekoliko dana, a bila sam apsolutno sigurna kada je moja biografija objavljena na sajtu Fashion Finest”, kazala je Todorović.

“U vremenu ekonomske nesigurnosti i u jednoj od najtakmičarskijih industrija, Fashion Finest ostaje posvećen misiji da dizajnerima obezbijedi prostor, sa kompletnim pristupom. Sa mnogo planova u našem rasporedu, pozivamo vas ne samo na Nedjelju mode za Fashion Finest, već i da učestvujete u našim događajima koje smo planirali”, piše u pozivnom pismu.

Fashion Finest je kompanija koja organizuje modne događaje i ima online modni magazin. Omogućava dizajnerima profesionalni šou, produkciju i organizaciju, dodjele nagrada, jedna je od najznačajnijih svjetskih kompanija za promovisanje mode i kozmetike.

Na Londonskoj nedjelji mode, Todorović će prikazati 10 modela, na kojima će biti više intervencija bojom, eksperimentisanja oblikom i dezenima.

“Kolekcija se bazira na eksperimentisanju sa bojama i materijalima u fokus stavlja manipulaciju tijela u odnosu na odjeću. Tema je urbano kulturno nasljeđe, a inspirisana je prirodom i urbanom sredinom. Sve se to odražava kroz dezene i materijale. Oduvijek me je fascinirala londonska modna scena. Ističem je kao posebnu i posljednju oazu dobrog dizajna, naravno, pored Japana. Još uvijek nijesam svjesna uspjeha, ali je svakako velika čast i privilegija predstaviti se na ovakvom dogadjaju koja je san svakog dizajnera”, kazala je Todorović.

Dizajnerska platforma Not Just a Lebel je Tijani donijela pored ovog, još nekoliko poziva, od kojih je značajan i editorijal na nekoliko stranica objavljen u američkom modnom časipisu Designer original, kao i poziv od fabrike materijala swarchon.com da koristi njihove materijale u budućim kolekcijama.

Todorović je rođena u Titogradu. Diplomirala je na Fakutetu za modu i tekstilni dizajn u Ljubljani. Njeni radovi iz oblasti mode su predstavljeni na nekoliko revija. Takođe je i kostimografkinja za pozorište, film i televiziju, video spotove, a bavi se i grafičkim dizajnom. Imala je nekoliko grupnih i samostalnih izložbi slika, a učestvovala je na World Expo 2010 u Šangaju.

Na završnoj je godini doktorskih studija u Ljubljani, asistent je na Fakultetu za modu i multimediju, a trenutno radi na nekoliko projekata za pozorište i televiziju. Dobitnica je nekoliko nagrada - posljednja je bila u grupnom projektu "Fashion System na Bijenalu dizajna Ljubljana - BIO50. J.M.

Bonus video: