Kod mode je najbitnije da jedan komad može lako da se kombinuje

Kreatorka Merisa Mehmedović predstaviće svoju novu mini kolekciju u okviru projekta “Meister Piece koncept”

3015 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Trenutna epidemiološka situacija natjerala je mnoge da se prilagode situaciji, a jedna od njih je i modna kreatorka Merisa Mehmedović. Ona će sjutra veče od 20 časova predstaviti svoju mini kolekciju u okviru projekta “Meister Piece koncept” koji organizuje G3 Spirits i Jägermeister.

Početkom epidemije uzrokovane virusom kovid-19, Jägermeister je začeo globalnu inicijativu koja podržava lokalne mlade umjetnike i kreativce u raznim oblastima kojima je u novim okolnostima otežano stvaranje i umanjen prostor za prezentaciju. Ova inicijativa nosi simbolični naziv ‘Save The Night’ (sačuvajmo noć) kao referenca da je mahom većina kreativnih aktivnosti vezana za noćni život.

Sada je već aktivan drugi dio inicijative nakon projekta koji je uspješno realizovan na proljeće.

Ovaj dio u Crnoj Gori nazvan je Meister Piece i sadrži šest segmenata - kulinarstvo, muziku, ples, modni dizajn, vizuelne umjetnosti i miksologiju. Cilj je omogućavanje alternativne platforme i prezentacije u vrijeme kada mjere otežavaju funkcionisanje na način na koji smo navikli i što je najbitnije, stavljanje samog kreativca ili grupe kreativaca u fokus, njihovih talenata, radnih navika, želja...

foto: Privatna arhiva

Tako će Merisini modeli biti predstavljeni na njenom Instagram i Fejsbuk kanalu, kao i na društvenim mrežama Jägermeistera, a Mehmedovićeva će zahvaljujući virtuelnoj modnoj reviji, kroz svoj dizajn pokazati kako je noć nju inspirisala.

“Kako je prava prezentacija modela, kakve su modne revije uživo zbog aktuelne zdravstvene situacije i propisanih mjera gotovo nemoguća, pronašli smo alternativni način”, kaže na početku razgovora za “Vijesti” Mehmedovićeva. Iako je modele najbolje vidjeti uživo, to što će revija biti snimljena modna kretorka ne smatra hendikepom, već je sigurna da prezentacija neće puno izgubiti zbog toga.

“Ako se odradi dobra produkcija, svjetlo, snimanje, onda sama prezentacija ne može da izgubi puno. Momci iz Mediataga su se potrudili da prenesu sve što treba, tako da će prezentacija, nadam se, biti uspješna”, kaže Mehmedovićeva.

Njena kolekcija je, opisuje, urbana i nosiva kako u dnevnim varijantama, tako i u večernjim prilikama.

“Uvijek kad pravim modele, trudim se da budu multifunkcionalni i da zadovolje potrebe klijanata. Kompletna kolekcija rađena je od kepera koji je inače vrsta pamuka koji je deblji i mnogo kvalitetniji od običnog, a kako bi modeli imali taj glamurozniji izgled, na njima ima detalja od tila. Mislim da je balans ta dva materijala odlično ispao”, tvrdi Mehmedovićeva. Za ovu priliku ona je uradila četiri modela, ali će tokom prezentacije ljubitelji mode moći da ih vide u sedam kombinacija.

foto: Privatna arhiva

“Ovo se zove kapsula kolekcija i veoma su interesantne i za rad i za prezentaciju”, objašnjava kreatorka.

Mehmedovićevu od ostalih kolega izdvaja to što u svojim kolekcijama nema previše večernjih haljina.

“S obzirom na to da ću ubrzo biti magistar dizajna, izradu večernjih haljina ostavljam kolegama koje nemaju završen modni dizajn. Ipak, u mom radu najmanje ima večernjih haljina i vjenčanica koju sam predstavila na jednoj od Nedjelja mode, bila je to jedna od tri haljine koje sam uradila. Večernje haljine uglavnom radim po narudžbi, a kad su u pitanju kolekcije, više sam fokusirana na poslovnu eleganciju”, priča ona i dodaje da i sama voli da nosi pantalone i košulje.

“Kad pravim haljine one su uvijek izrađene od nekoliko djelova, kako bi mogle da se nose u nekim drugim kombinacijama. Upravo to i jeste moda - da možete jedan model lako da kombinujete u više varijanti”, dodaje kreatorka. Tokom pandemije Merisa je, kako kaže, imala vremena da sagleda svaki segment svog rada i da osmisli sljedeće korake u realizovanju ideja. “Mogla sam jasnije da sagledam situaciju i dobijem širu sliku kako da dođem do kupaca”, naglašava ona.

Modeli koji će sjutra veče nositi Merisine kreacije su Nela Radović, Doris Banjac i Igor Mitrović, aksesoar je sa potpisom “Mika Raw Jewelry”, a za šminku je bila zadužena Anđela Jovićević. Kreatorka priznaje da je sve teže naći modele koji mogu da iznesu jedan komad na pravi način. “Na odabir manekena koji će nositi modele posebno bi trebalo da se obrati pažnja. Svako može da iznese klasične stvari, ali specifične treba da ‘legnu’ tome ko ih prezentuje. Zato apelujem na modne agencije i škole da bolje biraju manekene i manekenke”, poručuje ona.

Ne zaostajemo za modnim centrima

Postdiplomac sa smjera modni dizajn na Univerzitetu “Donja Gorica”, imala je priliku da predstavi svoje kolekcije kako lokalnoj, tako i evropskoj publici, pri čemu je poslednje učešće uzela u setpembru na smotri mode u Torinu. Ona otkriva zaostaje li Crna Gora za svjetskim modnim centrima:

“Možda sam subjektivna, ali što se tiče organizacije, mislim da oni zaostaju za nama. One scene koje se mogu vidjeti kod nas su mnogo bolje od njihovih jer tamo nema glamuroznosti kao kod nas. Što se mode tiče, mislim da ni tu ne zaostajemo, jedino na čemu se treba poraditi je stil, jer oni osuđuju svakoga ko je različit”, smatra kreatorka.

Bonus video: