Preminuo Pjer Karden: Vjerovao je da uspjeh zavisi od volje

Bio je među prvim dizajnerima na svijetu koji su počeli da grade modno poslovno carstvo. Smatra se da je futurističkim dizajnom prekinuo dotadašnju modnu tradiciju

6417 pregleda 1 komentar(a)
Poznati kreator Pjer Karden, Foto: Pierre Cardine/Pinterest/ Shutterstock
Poznati kreator Pjer Karden, Foto: Pierre Cardine/Pinterest/ Shutterstock

Slavni francuski modni dizajner Pjer Karden preminuo je danas u 98. godini, objavili su iz Francuske akademije likovnih umjetnosti. Kako su naveli, duboko žale zbog njegove smrti. Karden je rođen 1922. u Italiji, radio je za modni brend Kristijan Dior, a 1983. je odlikovan francuskim ordenom Legije časti. Bio je među prvim dizajnerima na svijetu koji su počeli da grade modno poslovno carstvo. Smatra se da je futurističkim dizajnom prekinuo dotadašnju modnu tradiciju. Odluka da pravi uniseks konfekcijske kolekcije je bila novitet. Njegove kreacije su uljepšalave mnoge svjetske zvijezde među kojima su bile glumice Elizabe Tejlor, Žana Moro, bivša prva dama SAD Džeki Kenedi, članovi bendova Bitlsi i Rolingstounsi.

Kreacija po kojoj se Karden pamti i koja je postala popularna širom svijeta je haljina iz 1954. godine koja je bila u obliku balona. Ovu kreaciju je komercijalizovao i bila je inspiracija za niz modnih inovacija.

Sa revije iz 2016.
Sa revije iz 2016.foto: Pierre Cardine/Pinterest/ Shutterstock

Svrstava se među pionire brendiranja pa je njegovo ime i prezime otisnuto na brojnim proizvodima - parfemima, satovima, cigaretama i tako dalje, prenosi CNN.

Veteran francuske visoke mode 2012. godine je u Beogradu predstavio svoju novu kolekciju objašnjavajući da je odjeća veoma važan psihološki, filozofski i sociološki pojam koji definiše ljude.

Pjer Karden
foto: Pierre Cardine/Pinterest/ Shutterstock

Karden se tada zapitao i šta bi Pariz bio da nema mode, rekavši da bi to bio "grad pustoši". ''Moda otvara radna mjesta i to je filozofija, moda nije samo odjeća, to je i šminka, frizura, nakit, tašne, čitav jedan svijet'', objasnio je on.

Pjer Karden
foto: Pierre Cardine/Pinterest/ Shutterstock

Karden je rekao da je prije više od 60 godina posjetio bivšu Jugoslaviju. ''Prije 70 godina imao sam 20 i tada sam odlučio da putujem svijetom i pomislio sam da mogu početi od Srbije odnosno tadašnje Jugoslavije'', istakao je Karden dodavši da je kasnije dolazio u Jugoslaviju na poziv Josipa Broza Tita i Jovanke Broz kako bi njoj predstavio svoje nove kolekcije.

Pjer Karden
foto: Pierre Cardine/Pinterest/ Shutterstock

Karden je u razgovoru sa novinarima rekao da uspjeh zavisi od volje i toga ''koliko imate strasti i energije da uložite u sebe, da radite tvrdoglavo na onome što vas zanima i da uspijete uz pomoć svoje snage i riješenosti''.

Bonus video: