Miljanić: Umjetnik se treba i mora poštovati

Moje modele kupuju zbog toga što im se dopada moja ideja i dizajn
86 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2017. 09:53h

Modna dizajnerka Marta Miljanić, nedavno je svoje radove predstavila na hrvatskom fetiš festivalu “Bestiarum”, o čemu je i pričala za “Vijesti”, a tom prilikom nagovijestila je da ljubitelji njene mode mogu očekivati nove radove.

Na početku razgovora Miljanićeva je otkrila kako je došlo do ideje da učestvuje na fetiš festivalu.

“Za 'Bestiarum' znam od ranije, ali nisam nekako našla vremena da se prijavim sve do ove godine. Mislim da je moj rad donekle blizak toj tematici i da odiše određenim elementima koje možemo svrstati u fetiš kulturu. Naravno, ja sam svoj rad prilagodila i malo komercijalizovala”, kaže ona.

“Sveopšti utisak je, da je svakako drugačije od Nedjelja mode koje imaju, prije svega, komercijalni element. Akcenat nije striktno na savršenim modelima koji profesionalno šetaju po pisti, kao ni u profesionalnoj šminci i frizuri koja sve to prati. Uglavnom je sve mnogo spontanije, modeli su alternativniji, a akcenat je samo na fetiš elementima”, zaključuje Miljanić.

S obzirom na to da njene modele karakterišu crna boja, koža i detalji sa trakama (osim kolekcije 'Something to remember' sa kojom se oprobala i u romantičnim kreacijama), dizajnerki nije bilo teško da izdvoji radove sa kojima će se predstaviti posjetiocima “Bestiaruma”.

JWPlayer video mesto

“Predstavila sam aktuelne modele iz svoje posljednje kolekcije 'Ultraviolence', ali sam svakako željela da iskombinujem modele sa nekim prethodnim kolekcijama koje su stilski slične. Sve sam radila u cilju da ispoštujem sam festival i njegovu tematiku”, ističe ona i dodaje da je na festivalu prikazala samo dva modela, pa je morala “priču maksimalno da svede”.

“Za razliku od revija gdje možete da vidite čitav koncept i storyline (propraćen adekvatnom muzikom, šminkom i frizurom), učešće na ovom festivalu je bilo drugačije, samim tim što nema tu dozu komercijalnosti i medijskog pokroviteljstva, već je namijenjeno za ljubitelje takve mode i kulture”, objašnjava Miljanić.

Ova dizajnerka bila je raspoložena da prokomentariše koliko je domaća publika spremna na modele koji se porede sa fetišizmom, te da li joj se dešavalo da klijent želi da kupi model, ali zahtijeva da bude prepravljen.

“Mislim da većina ljudi na Balkanu nije upoznata sa tom kulturom ili su načuli, pa samim tim vrlo površno posmatraju na to u smislu da je ružno i perverzno. Naravno sa tim se ne bih složila”, poručuje Miljanić.

“Kada je riječ o klijentima, uglavnom kupuju moje modele baš zbog toga što im se dopada moja ideja i dizajn. Nije mi se desilo da neko želi da redizajnira moj model, a ukoliko bi zahtijevao morala bih da ga odbijem”, tvrdi ona.

“Moji modeli su onakvi kakvi jesu i kakvi treba da budu i jedino postoji mogućnost da ih prilagodim nečijem tijelu”, izričita je Miljanić.

“Zar mislite da je moguće da se nečije slikarsko, vajarsko ili dizajnersko djelo mijenja u skladu sa našim željama? Umjetnik se treba i mora poštovati”, zaključila je ona.

Miljanić u međuvremenu priprema novu kolekciju, ali nije željela da otkriva previše, prije vremena.

“Planiram sljedeće godine novu kolekciju. Biće u novom duhu, potpuno nova inspiracija i neće biti slična prethodnim radovima. Inspirisana sam određenim filmovima i mjuziklima. To je sve što mogu reći o tome. Neću žuriti sa realizacijom, jer za nove promjene i stvari treba vremena”, njena je poruka.

Sve je počelo od knjige “Fetiš u modi”

Na pitanje zbog čega su je na prvom mjestu privukli stil i pravac koji u sebi imaju S&M notu, ona se prisjeća svog prvog odlaska u Holandiju, 2013. godine.

“Holandija je sve ono što nisam mogla da zamislim kada je riječ o slobodi, ravnopravnosti, inspiraciji i naravno kulturi i dizajnu. Obilazila sam sve, od muzeja do pabova, u želji da se što više upoznam sa narodom i njihovim običajima i duhom. U Amsteradmu je bilo nevjerovatno”, odgovara ona.

“U Rijksmuseumu sam kupila knjigu 'Fetishism in Fashion' i zapravo tu je sve i počelo. Gledala sam radove afirmisanih i underground umjetnika koji su se bavili ovom temom. Prosto se rodila želja da i ja dam svoj kreativni doprinos”, tvrdi modna kreatorka, a potom izdvaja prethodnike koje smatra uzorima: “Ima ih mnogo. Izdvojila bih radove Žan Pol Gotjea, Tjeri Miglera, Aleksandra Mekvina, Iris van Herpen”.

Galerija

Bonus video: