Milena Đukanović, Foto: Privatna arhiva

Đukanović: Danas je dizajn rijetko kad revolucionaran

Doc. dr Milena Đukanović dobitnica je nagrade BigSEE Fashion Design Award Winner 2021, iz oblasti nosive umjetnosti

9837 pregleda 9 komentar(a)
Milena Đukanović, Foto: Privatna arhiva
Milena Đukanović, Foto: Privatna arhiva

Doc. dr Milena Đukanović sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, dobitnica je nagrade BigSEE Fashion Design Award Winner 2021, iz oblasti nosive umjetnosti (Wearable Art), koju dodjeljuje slovenačko udruženje Zavod Big - Centar za kreativnu ekonomiju u Jugoistočnoj Evropi.

Đukanović je uspjela da spoji znanje i kreativnost, a nova kolekcija 3D nakita nosi naziv „Pop and Op Art“, a inspirisana je pop art bojama u trodimenzionalnom radu čuvenog umjetnika Viktora Vazarelija. Njen nakit koji polako osvaja tržište prikazan je i na nedjelji nakita u Minhenu gdje se izlažu radov moderne umjetnosti koji dolaze iz cijelog svijeta. O svemu tome Đukanović priča za Magazin...

Kako si se zainteresovala za modu i zašto si se baš odlučila da praviš nakit?

Čuvena modna urednica Kerin Roitfeld znala je da kaže da se moda vrti oko ekstravagancije, koju bi svi trebalo da posjeduju. Bar mrvicu nje. Složiću se sa njom dodajući da u današnje vrijeme ekstravagancija u modi se odnosi na high-tech metode kreiranja, kao i na materijale koji se mogu reciklirati i koji su „zero-waste“. Kako sam po vokaciji inženjer, upravo mi je znanje iz aditivne proizvodnje/3D štampe dalo mogućnost da moj umjetnički alter ego dobije krila.

Komad nakita je i komad umjetnosti
Komad nakita je i komad umjetnosti foto: Privatna arhiva

Projekat “Dizajn 3D štampanog nakita“ donio ti je nagradu BigSEE Fashion Design Award Winner 2021, iz oblasti nosive umjetnosti. Koji su bili kriterijumi i kako su uopšte saznali za tvoj rad?

Ovaj mali inovativni projekat podržan od Ministarstva nauke u 2020. godini dao mi je, prije svega, mogućnost da se igram sa dizajnom, testiram različite filamente i sarađujem sa izvrsnim fotografima, režiserima i muzičarima iz Crne Gore. Moja ideja je da svaku kolekciju 3D štampanog nakita zaokružim interesantnim fotografijama, malim video formama i autentičnom muzikom. Smatram da je danas dizajn rijetko kad revolucionaran, ali je svakako prepoznatljiv ukoliko uz njega ide cijeli propratni “packaging” koji se odnosi estetiku, priču, materijale, tehnologiju, održivost itd. Slažem se sa premisom moje drage drugarice, umjetnice Milena Živković koja kaže “Veća je umjetnost realizovati ideju nego je osmisliti”. Jer na kraju dana svi maštamo, a samo rijetki snove i pretvorimo u stvarnost.

Titulu “BigSEE Fashion Design Award Winner 2021” ponijela sam zahvaljujući odluci žirija slovenačkog udruženja Zavoda Big - Centra za kreativnu ekonomiju u Jugoistočnoj Evropi kroz otvoren konkurs i ta nagrada će mi biti uručena u oktobru 2021. godine u Ljubljani. Big SEE nagrađeni projekti pokazuju ne samo kreativna postignuća učesnika, već i doprinos gradu, državi i čitavoj Jugoistočnoj Evropi u cjelini, čime se ujedno i podiže rejting kreativne djelatnosti u Crnoj Gori.

Tvoj 3D štampani nakit prikazan je i na nedjelji nakita u Minhenu. Kakvo je interesovanje tamo bilo za ovu kolekciju?

Nedjelja nakita u Minhenu održava se već sedmu godinu zaredom i predstavlja svojevrsni događaj na koji je skoncentrisan cijeli grad, kao i veliki broj posjetilaca iz cijelog svijeta. Nažalost, ove godine fizičko održavanje događaja je bilo onemogućeno zbog Covid-19 pandemije, ali su organizatori odlučili da najbolje umjetničke radove svrstaju u specijalno izdanje časopisa “Current Obsession” i ja strpljivo čekam i svoj primjerak da stigne u Crnu Goru.

Nakit se izrađuje od materijala koji se mogu reciklirati
Nakit se izrađuje od materijala koji se mogu recikliratifoto: Privatna arhiva

Ova kolekcija nazvana „Pop and Op Art“ inspirisana je pop art bojama u trodimenzionalnom radu umjetnika Viktora Vazarelija. S obzirom na to da je on bio najinventivniji praktičar optičke umjetnosti, šta te u njegovoj umjetnosti toliko fascinira pa ti je njegov rad bio inspiracija?

Izvori vječite inspiracije za mene su putovanja kada velikim dijelom boravim u umjetničkim galerijama. Tako sam u martu 2019. godine pogledala izložbu ovog apstraktnog umjetnikau muzeju Centre Pompidou i upravo me očarala ta apstraktnost forme oživljena bojama koja je za to vrijeme kada je nastala djelovala kao tehnološki napredak. Njegova geometrijska apstraktna djela doživljavam kao paralelu upotrebi 3D štampe u modnoj industriji koja je tek počela svoju istoriju budućnosti.

Osmislila si narukvicu koja pri povišenoj temperaturi mijenja boju. Kakvo je interesovanje za ovaj proizvod i hoće li se naći na tržištu?

Elektrotehnički fakultet je sa projektom “3DP istraživanje i inovacije za Covid-19” bio prvorangiran na konkursu Ministarstva nauke u 2020. godini na temu borbe protiv Covid-19 pandemije i trudili smo se da inovativno i naučno-istraživački odgovorimo na ukazano povjerenje. Sa kolegama sam objavila rad u renomiranom naučno-istraživačkom časopisu Applied Sciences: Djukanović, M.; Mavrić, A.; Jovanović, J.; Roganović, M.; Bošković, V. Design of 3D Printing Thermo-Sensored Medical Gear in Detecting COVID-19 Symptoms. Appl. Sci. 2021, 11, 419. U tom radu smo pokazali rezultate sveobuhvatnih istraživanja nad specijalnim filamentima koji mijenjaju boju pri promjeni temperature i odštampali narukvicu koja će pokazati kada čovjek ima visoku tjelesnu temperaturu.

Leptir mašne predstavljaju trend koji je pobijedio test vremena
Leptir mašne predstavljaju trend koji je pobijedio test vremenafoto: Privatna arhiva

Sljedeći korak je dobijanje projekta koji će omogućiti specijalno dizajnersko rješenje narukvice i komercijalizaciju ovog proizvoda koji može olakšati svakodnevni život običnog građanina, ali i rasteretiti atmosferu u Covid bolnicama. Več smo aplicirali na nekoliko evropskih adresa.

Pored ovog projekta, rukovodilac sam i dvogodišnjeg nacionalnog projekta koji primjenjuje 3D štampanje i 3D skeniranje kako bi se vršila uspješnija analiza forenzičkih podataka. Na međunarodnom nivou, član sam projekta koji istražuje primjenu 3D štampe u nosivoj robotici i taj projekat je podržan od strane Evropske komisije.

Od kojeg materijala se izrađuje tvoj MiĐu nakit i koliko se uopšte sa materijalima može ekspeimentisati? Koliko je komplikovan proces izrade MiĐu nakita?

MiĐu nakit se izrađuje od materijala koji se mogu reciklirati, a ideja je da u nekoj od sljedećih kolekcija eksperimentišem sa već recikliranim materijalima, kao i filamentima koji mijenjaju boju na suncu. Proces izrade MiĐu nakita započije idejom, skicom, softverskom realizacijom i na kraju štampom koja, u zavisnosti od dimenzija i komplikovanosti geometrije, može trajati i za samu narukvicu nekoliko časova.

Koliko je nakit za tebe obavezan kad su modni detalji u pitanju?

Istorijski gledano, nakit je često predstavljao simbol moći noseći važnu poruku. I danas, nakit nosi poruku - govori o tome da li imate smjelosti da nosite neobične forme nakita, da li ste razmišljali o materijalima i tehnikama pravljenja nakita, da li podržavate mlade i nedovoljno poznate dizajnere, ili pak da li idete na “sigurnu” i neupadljivu varijantu.

Svoje radove predstavila u Minhenu
Svoje radove predstavila u Minhenufoto: Privatna arhiva

Za mene, nakit govori o sjećanjima, emocijama i uvijek nosi neku poruku. Nerijetko komad nakita je i komad umjetnosti koji dobija na cijeni tek kada mu dodamo i emocije. Ono što je obavezno italijansko pravilo kojeg se pridržavam je da se minđuše i ogrlica nikada ne nose istovremeno. Volim velike i upečatljive komade nakita i omiljene sam donijela sa putovanja: ručno rađena masivna ogrlica iz Dakara i ručno vezene minđuše iz Zhangjiajie nacionalnog parka.

Prije nakita radila si interesantne “leptir mašne”, takođe 3D. Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva kulture, a u okviru projekta Creative Montenegro. Koliko se promijenio pogled na ovaj modni detalj, s obzirom da se prave leptir mašne nose u specijalnim svečanim prilikama?

Projekat Crnogorska mašna je jedan od 77 prijavljenih projekata na posljednjem konkursu Ministarstva kulture Crne Gore u okviru programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020. iz oblasti modnog dizajna, i jedan od 10 odabranih za sufinansiranje.

Projekat je fokusiran na kolaboraciju tri oblasti: 3D štampe, mode i grafičkog dizajna. Rezultat je dizajnirana 3D štampana leptir mašna od reciklirajućih materijala uz tzv. zero-waste tekstil koji ide oko vrata. Projekat je rađen u saradnji sa koleginiciom Anđelom Popović sa Fakulteta za dizajn i multimediju i od naših imena nastao je MiAn proizvod.

Leptir mašne dozvoljavaju nevjerovatnu kreativnost
Leptir mašne dozvoljavaju nevjerovatnu kreativnostfoto: Privatna arhiva

Leptir mašne dozvoljavaju nevjerovatnu kreativnost i spoj različitih materijala, kao i dizajn različitog pakovanja. One sa sobom obavezno nose eleganciju, ozbiljnost, ali i vrcavost da se iznesu u jarkim bojama, neobičnim oblicima, u različitim satima dana i noći.

Posebna inspiracija su nam i prve poznate dame koje su ih nosile - Marlen Ditrih i Ketrin Hepbern, jer leptir mašne, naravno da nisu samo za muškarce. Leptir mašne predstavljaju trend koji je pobijedio test vremena, a MiAn leptir mašne nadamo se da će predstavljati trend koji tek dolazi.

Interesovanje za usavršavanje mladih u Kini ne jenjava

Direktorka si Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore. Prošle godine obilježili ste pet godina rada, kako si se zainteresovala za kineski jezik i kulturu i koliko je sve to poznato građanima Crne Gore i kakvo je interesovanje da saznaju nešto novo o toj zemlji?

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore uz dosadašnju podršku Univerziteta Crne Gore, Ministarstva prosvjete i partnerske institucije Čangša univerziteta nauke i tehnologije ima aktivnih 750 polaznika kursa kineskog jezika. Posebno smo ponosni na veliki broj ostvarenih stipendija za Summer Camp i Chinese Bridge takmičenje u okviru kojih je 75 djece i studenata posjetilo Kinu na dvije nedjelje. Takođe, 30 studenata je iskoristilo polugodišnje i godišnje stipendije sa ciljem usavršavanja kineskog jezika i mnogi od njih su već zaposleni kao prevodioci.

Milena Đukanović
foto: Privatna arhiva

Interesovanje za usavršavanje mladih u Kini ne jenjava, a za to postoje brojni opravdani razlozi: bogata istorija i kultura, bajkovita priroda, brzi ekonomski rast i tehnološki razvoj. Uz sve to, Kinezi su divni i velikodušni domaćini.

Bonus video: