Deset najskupljih torbica na svijetu: Posebna koža, zlato, dragulji...

Njihove cijene dosežu vrtoglave cifre zbog kojih se mogu naći samo kod najbogatijih među najbogatijima

7754 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Istorija pokazuje da su torbice, od samih početaka, puno više od svakodnevnog modnog detalja - one su ultimativni komad, a nerijetko i statusni simbol za koji su oni koji to sebi mogu da priušte spremni da izdvoje ogromne količine novca.

Kada je riječ o ograničenim izdanjima ili potpunim unikatima, njihova vrijednost dostiže vrtoglave cifre zbog kojih se mogu naći samo kod najbogatijih među najbogatijima. Pregled, koji počinje od 'najjeftinijih' napravio je Cosmopolitan.

10. Tribute Patchwork by Marc Jacobs

torbe
foto: Pinterest

Tada kreativni direktor Luis Vuittona, Marc Jacobs je 2007. godine kreirao jedan od najzaigranijih komada u istoriji modne kuće. Tada su za kolekciju proljeće/ljeto proizvedena samo 24 komada torbi koje su se prodavale po cijeni od 45 hiljada dolara, a jedna od poznatih vlasnica bila je Beyoncé.

9. The Row

torbe
foto: Pinterest

Modna kuća The Row čije su vlasnice Mary-Kate i Ashley Olsen poznata je po svojim skupim kožnim komadima, a na samom vrhu nalazi se i ova torba čija je cijena 49,500 dolara. Za razliku od drugih torbi na ovoj listi, ovu je još moguće kupiti.

8. Judith Leiber

torbe
foto: Pinterest

Stvorena 2010. godine, ova je prekrasna torba proizvod je Judith Leiber, a osim zlata, krasi je 1016 dijamanata, 1169 ružičastih safira te 800 turmalina zbog čega je njena cijena 92 hiljade dolara.

7. Chanel

torbe
foto: Pinterest

Chanel je 2008. godine predstavio ograničenu seriju klasičnih torbica na preklop, a jedna od njih je i mat bijela torba od aligatorove kože s 18-karatnim zlatom i prepoznatljivim Chanelovim logom ispunjenim dijamantima zbog čega torba košta 261 hiljadu dolara.

6. Himalajska Birkin torba

torbe
foto: Pinterest

Kraljica među već traženim Birkin torbama, ona je san svakog pravog kolekcionara. Napravljena od kože nilskog krokodila, torbica je pažljivo ofarbana kako bi, navodno, podsjećala na snijegom prekrivene Himalaje, a mat verzija iz 2010. godine dodatno je ukrašena 18-karatnim bijelim zlatom i dijamantima. Torbica je na jednoj aukciji prodana za 379.261 dolar.

5. Lana Marks

torbe
foto: Pinterest

Nekad vrlo popularan detalj na crvenom tepihu, ova je torbica viđena na rukama Helen Mirren, Angeline Jolie i Kate Winslet, ali svaka posebno stvorena za svoga vlasnika zbog čega im cijena varira između 100 i 400 hiljada dolara. Tajna je u jedinstvenoj kombinaciji egzotičnih koža, finih dragulja i vrijednih metala koji traju vječno.

4. Japanska Birkin torbica

torbe
foto: Pinterest

Jedinstvena torba koju je 2008. godine dizajnirao japanski dizajner Ginza Tanaka dolazi s potpuno platinastom bazom ukrašenom s preko 2000 dijamanata. Nevjerovatno funkcionalna, torbica ima kaiš koji se može nositi kao ogrlica, a 8-karatni dijamant u samoj sredini može se nositi i kao broš. Torba se procjenjuje na 1.9 miliona dolara.

3. Haute Bijouterie

torbe
foto: Pinterest

Dizajnirana od kreativnog direktora brenda Fine Jewelry, Pierrea Hardyja, torba sadrži preko 11 hiljada dijamanata i vrijedi oko dva miliona dolara.

2. Torbica koja se pronašla u Guinnessovoj knjizi rekorda

torbe
foto: Pinterest

Riječ je o torbici koja je osvojila mjesto najvrjednije torbice 2010. godine. Njen dizajner je Robert Mouward, ukrašena je 18-karatnim zlatom, kao i sa 4517 bezbojnih, žutih i ružičastih dijamanata. Da je torbica apsolutni unikat dokazuje i činjenica da je za njeno pravljenje bilo zaslužno desetoro ljudi tokom 8800 sati, a vrijedi oko 3,6 milijuna dolara.

1. Debbie Wingham

torbe
foto: Pinterest

Ono što je najzanimljivije kod ove torbice, zapravo je činjenica da se ne zna kome pripada, ali se zna ko ju je napravio. Naime, Debbie Wingham, samoprozvana celebrity dizajnerka, odavno je poznata po izuzetno jedinstvenim pristupima svojim kreacijama. Ovaj komad u vrijednosti od 6,7 milijuna dolara dizajnirala je za nepoznatog klijenta 2019. godine koji je tažio da torbica bude napravljena od njegovih starih i izuzetno vrijednih dragulja i šalova.

Bonus video: