Frizure koje će vam dodati godine: I kako da ih popravite

Sitni uvojci u kosi mladih osoba su sasvim u redu, ali ako imate koju godinu više oni zaista izgledaju staromodno, a proizvodi koji su potrebni za njihovo kreiranje daće vam ukočen izgled umjesto svježeg i mladolikog

96920 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest/minimagazin.info
Ilustracija, Foto: Pinterest/minimagazin.info

Kao i zbog pogrešne šminke i odjeće i zbog pogrešne frizure možete izgledati mnogo starije od svojih godina. Vrhunski svjetski fizeri preporučuju izbjegavanje sljedećih stilova, ali i savjetuju šta da uradite kako biste izgledali mladolikije.

Greška: Previše učvršćena kosa

kosa
foto: Pinterest/minimagazin.info

Zašto dodaje godine licu: Učvršćena, nepomična kosa izgleda neprirodno – ona će dodati godine svakom licu. Nedostatak pokreta čini je ukočenom i beživotnom, a to nećete vidjeti kod mladalačke kose.

Uradite ovo: Kako bi se kosa mogla “kretati” i izgledati prirodnije, ograničite upotrebu laka za kosu. Tri brza špricanja na korijen i još tri blaga špricanja odozgo (tako da stvorite izmaglicu) i vaša kosa će biti učvršćena, ali ne toliko da se ne može kretati. Izbjegavajte lakove koji u svom nazivu imaju epitete poput “ultra”, “snažan”, “čvrst”. Bolji i nježniji efekat postižete korištenjem blažih verzija laka za kosu, piše mns.com.

Greška: Francuska punđa

kosa
foto: Pinterest/minimagazin.info

Zašto dodaje godine licu: Ovaj klasični stil može dodati godine licu ukoliko je previše ozbiljan i ako je kosa previše “zalizana”. Posmatrajte to na ovaj način: rigidnost je znak starosti, a fleksibilnost znak mladosti.

Uradite ovo: Prije nego što napravite punđu, potrebno je da kosi dodate teksturu, bez obzira da li je uvijate ili ne. Na korijen našpricajte sprej za teksturu kose te ostatak kose blago uvijte pomoću većeg uvijača, prije nego kosu smotate u punđu. Takođe, kosu nemojte previše čvrsto vezati, kako biste postigli opušteniji i mladalačkiji izgled, prenosi minimagazin.info.

Greška: Ravna kosa

kosa
foto: Pinterest/minimagazin.info

Zašto dodaje godine licu: Ravna kosa jednake dužine neće vam pomoći da ublažite oštre linije lica koje dobijate kako starite i kako vaše lice gubi punoću i elastičnost. Ona naglašava sve i najmanje nesavršenosti, bez obzira na životnu dob.

Uradite ovo: Kako biste ublažili i “omekšali” izgled, potrebno je da lice “uokvirite”, a to možete uraditi bez posjete frizerskom salonu. Napravite iluziju stepenasto ošišane kose tako što ćete kosu podijeliti u tri dijela prije feniranja. Počevši od donjeg sloja, koristite četku u obliku vesla kako biste kosu urolali od lica tako da izgleda kao da imate stepenasto ošišanu kosu.

Greška: Duboki razdjeljak u sredini

kosa
foto: Pinterest/minimagazin.info

Zašto dodaje godine licu: Kako starite, efekat gravitacije može opustiti lice, a duboki razdjeljak u sredini dodatno skreće pažnju na to.

Uradite ovo: Razdjeljak pomjerite malo od sredine glave. To ćete najlakše postići ukoliko ga pomjerite za centimetar do dva na lijevu ili desnu stranu, a ako ste avanturistički raspoloženi, neka to bude i dalje. To će kosi dodati volumen na dijelu gdje pravite razdjeljak, s obzirom na to da kosa nije “navikla” da pada u tom pravcu.

Greška: Balerina punđa

kosa
foto: Pinterest/minimagazin.info

Zašto dodaje godine licu: Bez bilo čega da vam uokviri lice, ova frizura privući će pažnju na sve bore, neravnine i nepravilnosti na vašem licu. A ako je punđa, sama po sebi, malena, vaše lice zbog nje može izgledati veće, a kosa rjeđa.

Uradite ovo: Ključ je da punđu malo opustite kako biste postilgli laskaviji, bezbrižniji efekat. Koristeći tanji kraj češlja, lagano izvucite par pramenova sa strana kako biste stvorili nježniji izgled.

Greška: Sitni uvojci

kosa
foto: Pinterest/minimagazin.info

Zašto dodaje godine licu: Sitni uvojci u kosi mladih osoba su sasvim u redu, ali ako imate koju godinu više oni zaista izgledaju staromodno, a proizvodi koji su potrebni za njihovo kreiranje daće vam ukočen izgled umjesto svježeg i mladolikog.

Uradite ovo: Kako bi prirodno kovrdžava kosa laskala vašem licu (u bilo kojem životnom dobu), potrebno je da birate pravi proizvod pa tako umjesto pjene za kosu koristite kreme za njegu i oblikovanje kovrdžave kose.

Greška: Previše natapirana kosa

Zašto dodaje godine licu: Jer ona nije nimalo retro već je staromodna.

kosa
foto: Pinterest/minimagazin.info

Uradite ovo: Naravno da je frizura sa volumenom laskava, ali postoji mnogo drugih načina, osim tapiranja, na koje to možete postići. Za moderni volumen, koristite okruglu četku da kosu podignete od korijena (na vrhu glave) prilikom sušenja. Odmah nakon sušenja, pramenove kose omotajte oko velikih viklera te će ona tako, kako se bude hladila, dobiti željeni volumen.

Greška: Uvijeni vrhovi

kosa
foto: Pinterest/minimagazin.info

Zašto dodaje godine licu: Ovaj stil vaše lice čini širim i većim. Uvijek imajte na umu da ovaj efekat radi protiv vas, jer kako žene stare tako i donji dio lica postaje puniji. Sljepoočnice i jagodice se povlače, a vrh nosa ima tendenciju da naginje ka dolje, zahvaljujući kombinaciji gravitacije i nedostatka elastičnosti kože.

Uradite ovo: Skrenite pažnju ka gore tako što ćete stvoriti volumen na gornjem dijelu lica (na vrhu glave), a ne na donjem. Koristite okruglu četku da podignete korijen kose prilikom feniranja, ali nemojte četkati srkoz do krajeva, kako biste izbjegli uvijanje.

Bonus video: