Izuzetno popularan model: Kako bez greške stilizovati slip haljinu

Varijacije su vrlo brojne kada govorimo o ovoj kultnoj haljini. Mini, midi ili maksi dužine, otvorena leđa ili naglašeni dekolte, tanke naramenice...mogućnosti i kombinacije slip haljine čine se beskonačnim, a svaka je modni pogodak

10504 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/Pinterest
Ilustracija, Foto: Instagram/Pinterest

Od 90-ih godina slip haljine postale su neizostavni dio brojnih modnih kolekcija. Zahvaljujući jednostavnom i vrlo elegantnom dizajnu ovo je haljina nevjerovatne modne transformacije koja se lako kombinuje i prilagođava različitim trendovima i stilovima. Premda je najčešće dovoljno navući slip haljinu i nabaciti odgovarajuće cipele, treba ipak pripaziti na neke od najčešćih grešaka prilikom kombinovanja i nošenja ovog popularnog modela.

haljine
foto: Instagram/Pinterest

Teško da je bilo koja druga haljina tako svestrana kao slip haljina. Bez obzira nosite li je na golu kožu ili kao dio slojevitog stajlinga, ležerno kombiovanu s patikama ili kao šik varijantu s štiklama, haljina nudi bezbrojne mogućnosti kombinovanja. Čak i ako nijeste ljubiteljika haljina, slip model je onaj modni komad koji ide baš uz svaki modni stil. Naime, lako se može nositi i kao izazovan top ili tunika uz omiljene farmerice, piše tportal.hr .

haljine
foto: Instagram/Pinterest

Šta je zapravo slip haljina?

Nježni saten ili svila, tanke, špageta naramenice i jednostavan, čist dizajn – izgled slip haljine na prvi pogled podsjeća na donje rublje. Ova vrlo jednostavna haljina postala je omiljena modnim dizajnerima i trendseterima 90-ih godina, a najviše od svih popularisala ju je nezamjenjiva Kejt Mos.

Današnji modeli slip haljina

Varijacije su vrlo brojne kada govorimo o ovoj kultnoj haljini. Mini, midi ili maksi dužine, otvorena leđa ili naglašeni dekolte, tanke naramenice ili zavodljivo ukrštene na leđima, pročišćen dizajn ili modeli sa čipkom, svilena ili satenska, jednobojna ili s leopard uzorkom – mogućnosti i kombinacije slip haljine čine se beskonačnim, a svaka je modni pogodak.

hlajina
foto: Pinterest

Slip haljina i jednostavan, prirodan izgled

YouTube zvijezda Duygu Özaslan daje odličan primjer kako slip haljina može odlično da funkcioniše u jednostavnom, pročišćenom izgledu. Bez puno nakita i šminke, s jednostavnom frizurom, čar ovog izgleda upravo se krije u njegovog pročišćenosti i jednostavnosti.

haljine
foto: Instagram/Pinterest

Slip haljina i patike

Modna influenserka Sonia Lyson pokazuje kako jednostavno i efektno nositi slip haljinu u sportskom stilu. Naime, ona slip haljinu nosi uz patike i bijelu majicu.

Slip haljina i trendi mantil

Ovo je susret dvije klasike, a mantil koji se nosi preko slip haljine izgleda vrlo šik. Samo pripazite da je rub mantila nešto kraći od haljine, inače se može stvoriti utisak da ispod njega ne nosite ništa.

haljine
foto: Instagram/Pinterest

Slip haljina i bijela majica

Tako jednostavno, a tako dobro – bijela majica ispod slip haljine vjerojatno je najpopularniji i najjednostavniji trik za nošenje ove popularne haljine.

haljine
foto: Instagram/Pinterest

Zapravo, boje možete kombinovati na različite načine.

haljine
foto: Instagram/Pinterest

Slip haljina i sako ili jakna

Nabacite cipele na štiklu, navucite sako ili jaknu - bez puno truda i razmišljanja imate izvrsnu kombinaciju za dnevne i večernje izlaske. Ako priželjkujete malo ležerniji izgled, sako zamijenite jaknom.

haljine
foto: Instagram/Pinterest

Najčešće greške prilikom kupovine i nošenja slip haljine

Prava veličina

Zavodljivost slip haljine krije se upravo u njenom izgledu 'klizanja po koži', materijal mora biti kao da teče po tijelu, zato je jako važno odabrati pravu veličinu. Premali broj i uski kroj izazvaće kontraefekt.

Izbor donjeg veša

Dobar izbor donjeg veša ključan je za nošenje slip haljine. Vidljive naramenice brushaltera narušiće cjelokupan utisak senzualnosti i zavodljivosti. Pravi izbor je grudnjak bez naramenica ili samoljepljivi modelim. Kada je riječ o gaćicama, najbolji izbor su modeli bez šavova koji se neće ocrtavati na nježnoj tkanini.

Pravilno održavanje

Iako ovo nema veze s modnim kombinacijama, pravilno održavanje slip haljine takođe je vrlo važno. Nježni materijali, pogotovo svila lako se mogu oštetiti pa treba oprezno postupati prilikom pranja i peglanja. Slip haljine u mašini za veš najsigurnije je prati na programu ručnog pranja, a prilikom peglanja samo lagano pređite s parom. Tako će slip haljine duže trajati, a vi ćete u zanimljivim stajlinzima uživati nekoliko sezona.

Bonus video: