Svi znamo šta treba obući za crveni tepih

Neobičnim događajem počeo ovogodišnji Fashion Week Montenegro

5036 pregleda 4 komentar(a)
Sve izgledalo kao iza scene, Foto: Stefan Labović
Sve izgledalo kao iza scene, Foto: Stefan Labović

Prva Nedjelja mode u ovoj godini počela je neobično uz “otvoreni backstage” i crveni tepih u atrijumu Capital Plaze. Organizator događaja Modna komora Crne Gore na čelu sa Srđom Lubardom, željeli su prisutnima da približe šta se sve dešava iza scene, prije nego modele, manekenke i ostale učesnike ovakvih manifestacija vidimo na pisti i crvenom tepihu.

“Više smo nego zadovoljni, jer ono što smo zamislili, uspjeli samo da ostvarimo. Sa nama je bio veliki broj dizajnera, novinara i blogera, ali i svih onih koji podržavaju rad Modne komore. Sa po dva modela predstavili su se dizajneri učesnici na ovogodišnjoj Nedjelji mode. Jedino ko nije učestvovao na crvenom tepihu su dizajneri iz Nigerije, MB Coture i Alina fashion koji stižu danas. Ipak su u pitanju dizajneri koji dolaze sa strane, pa je njihovo odsustvo opravdano. Ostali učesnici su iz Crne Gore, tako da su se rado odazvali. Riječ je o njihovim premijernim kolekcijama koje će predstaviti i u nastavku Fashion Weeka”, ispričao je nakon događaja Srđa Lubarda.

Koncepcijom prve večeri zadovoljna je i jedna od učesnica Red Carpeta, nekadašnja misica Crne Gore Nataša Milosavljević. Ona je na ovom događaju prošetala u haljini Edite Nimanbegu Barović.

“Odličan koncept, svaka čast na ideji i organizaciji iste”, kratko je prokomentarisala Nataša.

Među onima koji neće učestvovati na Fashion Weeku iako je bio dio prve večeri i na crvenom tepihu predstavio dva modela, je dizajner Lazar Ilić.

“Kolekcija koja je trebalo da ugleda svjetlost dana na ovoj Nedjelji mode je, nažalost, pomjerena za septembar ili oktobar ako bude sve kako smo planirali. Nisam želio da to uradim tek tako, s obzirom na to da je riječ o reviji koja predstavlja jednu deceniju mog bitisanja na modnoj sceni. U pitanju su modeli visoke mode ručno vezeni za koje je trebalo baš dosta vremena da se realizuju”, objasnio je svoje odsustvo sa Fashion Weeka Ilić. Njegova nova kolekcija imaće oko 50 modela.

“Kada je riječ o mojoj velikoj kolekciji, ona će biti spoj nespojivog i nešto što do sada nisam ni slično radio. Namijenjena je, ne samo jednom, već velikom broju različitih tipova žena. I sa velikim nestrpljenjem jedva čekam da vam otkrijem koja je tematika i šta je to što ćete imati prilike da vidite od mene. Nisu svi modeli namijenjeni za crveni tepih, jer naravno nisu ni svi tipovi žena uvijek za taj glamur”, dodaje o novoj kolekciji kojom će proslaviti deceniju na sceni Ilić.

Crnogorski muzičar Bojan Marović redovan je gost modnih manifestacija koje organizuje Modna komora, a crvenim tepihom prošetao je sa bratom Borisom.

“Uživam u tim stvarima, volim kada se nađem na manifestaciji koja je dobro organizovana. Smatram da Montenegro FW treba da bude državni projekat. To tako i rade najveće zemlje”, ističe Marović.

Iako su na crvenom tepihu neizostavne toalete, sagovornici Vijesti komentarisali su da li posjetioci ovakvih manifestacija u Crnoj Gori znaju da odaberu prave kombinacije za ovakve događaje.

“Crnogorke znaju da se obuku za crveni tepih samo ih sputava momenat da se nalazimo u Podgorici, pa su onda malo opreznije i svedenije nego što bi inače bile. Ali sve u svemu bio sam zadovoljan, ne svima, ali velikim dijelom jesam. Ovo nam je prvi red carpet poslije dužeg vremena, pa smo svi uzbuđeni oko toga bili, ili bar ja jesam”, kaže Ilić.

Kao neko ko je bio na dosta manifestacija koje su imale Red Carpet Merović smatra da Crnogorci i Crnogorke imaju dobar stil, iako uvijek može bolje, dok Milosavljević na ovu temu kaže:“Ima i kod nas prostora za crveni tepih. Kao i u svijetu, uvijek bude da nas neko svojim stilom zadivi, ali i razočara”, priznaje Milosavljević.

Kao neko ko godinama organizuje modne događaje, svoj zaključak o crvenom tepihu iznio je i Lubarda.

“Mi smo ga uskladili i prilagodili trenutnoj situaciji koja nije baš toliko glamurozna. Svi učesnici su se rukovodili time, pa je bilo i glamuroznih, ali i onih modela za svaki dan. Svi mi znamo šta treba obući za crveni tepih, ali smo željeli da prve večeri budemo i malo relaksiraniji”, zaključuje Lubarda.

Sinoć je Fashion Week nastavljen revijama koje su održane u Event centru Dragutinović.

Bonus video: