Modna dizajnerka o novoj kolekciji i odnosu prema modi

Pavićević: Kvalitet na prvom mjestu

Osim što su ručno rađeni, Majini modeli su unikatni, a kao veliki poštovalac klasike stvarala i kreirala za modernu, savremenu poslovnu ženu, ističući njenu ženstvenost

8409 pregleda 506 reakcija 4 komentar(a)
Maja Pavićević, Foto: Dadp Ljaljević
Maja Pavićević, Foto: Dadp Ljaljević

Crnogorska dizajnerka Maja Pavićević najnoviju kolekciju “Jelena” predstavila je na nedavno održanom Internacionalnom Fashion festivalu u Tivtu.

Iako Atelje Maja Pavićević postoji tri godine, njena modna priča se temelji na višedecenijskom bavljenju ovim temama. Prvu samostalnu modnu kolekciju Maja je predstavila 2018. godine, a do sada je nekoliko puta učestvovala na sličnim manifestacijama.

Osim što su ručno rađeni, Majini modeli su unikatni, a kao veliki poštovalac klasike stvarala i kreirala za modernu, savremenu poslovnu ženu, ističući njenu ženstvenost. Vodeći se činjenicom da brz način života nameće učestale promjene, do sada je stvarala bezvremenske modne komade koje svaka uspješna žena treba imati u svojoj kolekciji.

S početkom rada na novoj kolekciji, rodila se želja da izađe iz sopstvenog kalupa i prikaže drugu stranu svoje kreativnosti i mašte.

Kolekcija “Jelena” posvećena je njenoj kćerki, a odlikuju je modeli izrađeni od raznovrsnih materijala. Više o kolekciji, modi, ali i poslu dizajnera Maja priča za Magazin...

Vaša nova kolekcija nosi naziv “Jelena”. I dok će mnoge ovo ime asocirati na princezu Jelenu Petrović, Vi ste ipak ovu kolekciju posvetili svojoj kćerki Jeleni. Čime ste se vodili dok ste radili na kolekciji?

Dok sam radila na ovoj kolekciji, vodila sam se stilom kakav ima moja ćerka Jelena, a odlikuje ga otmenost, svedenost, prijatni i kvalitetni materijali. Ono što bih posebno izdvojila jeste da je svaki model unikatan, sa puno ručnog šivenja i poseban osvrt je upravo na profesionalnoj izradi.

Kreacija Maje Pavićević
foto: Boris Šekularac

Kolekcija obiluje komadima za mlađe generacije, takođe u njoj ljubitelji mode mogu pronaći i modele za svaki dan, ali i za poslovne i svečane varijante. Koliko je bilo teško uklopiti sve te stilove, a da pričaju jedno priču?

Ideja je bila napraviti kolekciju u kojoj će svaka dama pronaći neki komad za sebe, za svaku priliku. Kako ste i naveli, kolekciju čine modeli koje je moguće nositi svakodnevno, na poslovnim sastancima, seminarima, koktelima, a posebno u svečanim prilikama.

Takođe, kolekcija “Jelena” obiluje mnoštvom materijala, od brokata do muslina i svile. Ima li nekih pravila kad je kombinovanje materijala u pitanju i trudite li se da iste ispunite?

Naravno, postoje pravila pri kombinovanju materijala. Ali ono što mi predstavlja najveći izazov u radu, jeste upravo slaganje materijala i spajanje nespojivih tkanina, tekstura, debljina. U tome je čar ovog posla i na taj način dolazim do drugačijih rješenja. Materijali diktiraju moje modele i uvijek je na prvom mjestu kvalitet.

Kreacija Maje Pavićević
foto: Boris Šekularac

Po onome što sam uspjela da vidim, kolekcija nije samo za jednu sezonu (tipa proljeće/ljeto), već se određeni komadi mogu nositi tokom čitave godine. Dosta je kreatora zbog korone odlučilo da pravi upravo takve kolekcije, je li i ova vaša kolekcija po tome karakteristična, ili ste se i prije trudili da napravite komade za svaku priliku i godišnj doba?

Uvijek se trudim da kreiram bezvremenske modne komade, kreacije koje nijesu za jednu sezonu i samo prolazan trend. Da li uspijevam u tome, publika je tu da presudi i dame koje su moji klijenti. Mnogo mi je važno kada se poslije određenog vremena jave i potvrde ono što mi je najvažnije da čujem, a to je da su zadovoljni kvalitetom modela i da ih je jednostavno održavati.

Koliko je Vama aktuelna pandemija promijenila odnos prema modi i stilu uopšte?

Aktuelna pandemija je uticala na ritam života, promjenu planova, brzinu toka dešavanja, ali ne i na moj stil i način rada na polju mode.

Kreacija Maje Pavićević
foto: Boris Šekularac

Svake sezone bude nešto aktuelno- boja, linija.... Ima li toga i ove godine?

Ima, ali se dosta toga ponavlja u odnosu na prethodnu sezonu. Pandemija je mnogo uticala na svjetsku modnu scenu i svijest o modi uopšte. Vrlo su interesantni krojevi koji su u trendu ovog ljeta i oni najavljeni za jesen, a posebno mi se dopada obuća četvrtastog oblika i manje potpetice koje su se vratile na velika vrata.

Često se upravo domaći kreatori prilagođavaju trendovima, no mogu li ih iz male Crne Gore i diktirati, biti svoji i nametnuti svoje viđenje mode?

Zaista vjerujem u to. Mladi talenti i nova lica na našoj modnoj sceni daju jedan potpuno novi identitet i puni su kreativnosti, želje i volje da se prikažu na najbolji način. Imaju moju apsolutnu podršku i uvijek ću rado pratiti njihov rad.

Kreacija Maje Pavićević
foto: Boris Šekularac

U vrijeme kad masovni brendovi na tržištu imaju komade za svaki dan sa pristupačnim cijenama, koliko je teško dizajnerima da nosivim kolekcijama budu konkurentni na tržištu?

Iako nosivi komadi dizajnera, ipak su unikatni i mnogo se razlikuju od masovne proizvodnje. Ovo se prvenstveno odnosi na posebne prilike, a za svakodnevnu rutinu i obaveze i sama se odlučujem za pristupačnije modne komade koji su dostupni u masovnoj proizvodnji.

No ipak, kreatori kod nas rijetko se mogu pohvaliti masovnom proizvodnjom, većina još uvijek radi unikatne modele. Znaju li konzumenti da cijene ručni rad i uopšte modele koji su jedinstveni, a opet sa potpisom?

Ne smatram da modni dizajner sa našeg područja treba biti konkurentan na tržištu i stajati rame uz rame sa modnim kućama koje imaju masovnu proizvodnju. Atelje predstavlja unikatnu izradu, ručni rad, namjensku izradu za klijenta i visoki kvalitet. Uvijek ima potražnje za dizajnerskim komadima, trenutno manje zbog okolnosti koje su okupirale cijeli svijet, ali vjerujem da će sve to uskoro biti prošlost.

Kreacija Maje Pavićević
foto: Boris Šekularac

Ova godine IFF bio je posvećen održivoj modi, i u sklopu posljednje večeri naša kreatorka Aleksandra Džaković predstavila je kolekciju od biorazgradivih materijala. Kako se Vama čini ova ideja i hoćete li i sami možda već u narednoj kolekciji pratiti ovu priču?

Apsolutno podržavam održivu modu i mnogo sam srećna što se kod nas sve više razvija svijest o njoj. Svakako treba da razmišljamo o načinima koji će doprinijeti očuvanju prirode, a dizajneri su tu da pošalju snažnu poruku i utiču na svijest drugih. Koleginica Aleksandra je to uradila na mnogo lijep način i sve pohvale za njen rad. Za sada nisam razmišljala o tome, jer moj koncept rada je u velikom dizbalansu sa tom idejom, ali bi trebalo podstaći i podržati mlade dizajnere u tome, jer oni su budućnost mode i svijeta uopšte.

Garderoba koju bacamo dosta utiče na zagađenje životne sredine. Prepravkama neki komadi mogu biti opet nosivi i aktuelni. Kako Vi gledate na to, radite li i prepravke u vašem ateljeu?

Najviše volim kada pronađem svoju omiljenu haljinu, kaput ili bluzu od prije 10, 20 godina i prepravljam je ne bih li je vratila u funkciju i ponovo oživila. Praktikujem prepravke svojih stvari i odjeće moje djece.

Preporučujemo za Vas