Pobijedila kreativnost, volja, snaga i pozitivna energija

Održana 23. Smotra Umjetnost & Moda u Kotoru koju je organizovala agencija Fabrika

5084 pregleda 2 komentar(a)
Učesnici manifestacije Smotra Umjetnost i moda, Foto: Fabrika
Učesnici manifestacije Smotra Umjetnost i moda, Foto: Fabrika

Specijalno izdanje 24. Internacionalne Smotre Umjetnost & Moda u organizaciji agencije Fabrike, održano je preksinoć na dvije lokacije kotorskog hotela Huma.

Program u formi performansa koji je kombinacija umjetnosti i mode, trebalo je da počne na plaži hotela Huma, a da se potom nastavi na drugoj lokaciji, pored bazena hotela Huma.

Kako je pola sata pred početak programa počela oluja sa jakom kišom, organizatori su bili primorani da u rekordno kratkom roku, kompletan događaj premjeste u restoran Toskana, u hotelu Huma.

Iako je kompletna koreografija bila prilagođena i dva dana vježbana na plaži i pored bazena, zahvaljujući fantastičnim umjetnicima, profesionalnom koreografu i timu Fabrike i Hume, prilagođena je novom prostoru. Publika je njihov napor nagradila ovacijama.

Sanja Jovićević Popović bila je u ulozi naratora
Sanja Jovićević Popović bila je u ulozi naratorafoto: Fabrika

U prvom dijelu programa izveden je performans Zinaide &Letroianna, inspirisan Zinaidom, a u sklopu istog predstavljena je prva kolekcija Itala Marseglie, gdje se u naslovnoj ulozi našla poznata Crnogorska glumica Sanja Jovićević Popović, uz učešće manekena i fantastičnih igrača baletske grupe Diano iz Herceg Novog, predvođene Antoniom Đurović Novoselac.

U drugom dijelu izvjeden je i dio performansa inspirisan Božanstvenom komedijom Dantea Aligijeria, kojim su se organizatori pridružili centralnom svijetskom obilježavanju 700 godina od smrti ovog velikog poete.

Nakon toga je uslijedio mini koncert talentovane kotorske violinistkinje Vjere Radulović, čiji je nastup ispraćen gromoglasnim aplauzom.

Lako se prilagodili situaciji i koreografiju izveli u zatvorenom prostoru
Lako se prilagodili situaciji i koreografiju izveli u zatvorenom prostoru foto: Fabrika

Na samom kraju, publika je uživala u drugom dijelu performansa inspirisanog Danteovom Božanstvenom komedijom, gdje se kao i u prvom dijelu, u ulozi naratora našla Sanja Popović, a modele Itala Marseglie su predstavili manekeni, kao i igrači baletskog studia Diano iz Herceg Novog.

Kompletan program je režirao producent i reditelj Rosano Đipa.

”U uslovima korone, bez početne finansijske podrške i kratkom vremenu za organizaciju, zahvaljujući prijateljima iz Italije i Crne Gore, prije svega hotelu Huma i ogromnoj želji tima Fabrike da sačuva ovu manifestaciju, preksinoć i bez skupe produkcije i u malom prostoru, kreativnost, volja, snaga i pozitivna energija kakva se ne pamti na sličnim događajima, pobedili su i sačuvali kontinuitet manifestacije koja je u prijethodne 23 godine dovodila u Kotor najveća svijetska imena iz mode i umjetnosti”, kazali su organizatori.

Bonus video: