Modeli za žene, muškarce i djecu, a za organizatore sertifikat

Manifestaciju je posebno obilježio dolazak Nadje Valeve, koja je organizatoru Srđi Lubardi uručila evropski sertifikat za članstvo u menadžmentu Evropskog modnog savjeta, koji obuhvata 26 zemalja.
173 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2017. 23:08h

Prvo veče jesenjeg izdanja crnogorske Nedjelje mode, održano večeras u Capital Plazi, ovoga puta je donijelo najraznovrsnije modne trendove, s obzirom na to da su se na pisti mogli vidjeti komadi za žene, kako za svakodnevne i poslovne tako i za svečane varijante, ali i za djecu i muškarce kojima je više nego ikada posvećeno pažnje kroz kolekcije brendova, Milene Đurđić i Bata Spasojevića.

Manifestaciju je posebno obilježio dolazak Nadje Valeve, koja je organizatoru Srđi Lubardi uručila evropski sertifikat za članstvo u menadžmentu Evropskog modnog savjeta, koji obuhvata 26 zemalja.

“Po prvi put sam u Crnoj Gori i fascinirana sam vašom zemljom, vidim mnogo mladih ljudi, nasmijanih i moderno obučenih. Voljela bih da čestitam Srđanu Lubardi na organizaciji Fashion Weeka, jer to radi na na evropskom nivou, pa mi je veliko zadovoljstvo da mu uručim sertifikat”, kazala je predsjednica Evropskog modnog savjeta.

Prvu noć XX Plantaže Fashion Weeka otvorila je revija Milene Đurđić, koja je i ovoga puta pokazala da se čvrsto i uspješno drži pravila “manje je više”, sa kolekcijom u kojoj su materijali bili prirodni, bez ručnog rada i čipke, već jasnih i jednostavnih krojeva, uz nezaobilazne detalje koji ženskim modelima daju višenamjensku dimenziju.

“Ovoga puta mi je inspiracija bio Nikola Tesla, potpuno spontano sam došla do te ideje u kroz razgovor sa mojim drugom, glumcem, Mišom Obradovićem. Teme se ne traže, one same dođu do vas i mislim da je suštinski bitno za svakog dizajnera da se prepozna njegova ruka, odnosno lajt motiv koji se provlači”, pojasnila je dizajnerka, dodajući da je njoj posebno važno da se u svakoj novoj kolekciji vidi napredak.

“Zaista se trudim. Bilo je teško uzeti za temu ovakvog velikana, ali sam pokušala metaforički, skromno da ga dočaram. Te trake i džepovi su najveći lajt motiv, koji je simbolizovao kako sam ja doživjela Teslu i njegova otkrića. Trake koje nestaju su njegova rješenja koja nismo mogli da vidimo i kako je dolazio do njih, a džepovi njegov poklon nama – da živimo u svjetlu”, ispričala je Đurđić.

Iako se u svom ateljeu bavi kreiranjem za muškarce, publika to do sada nije mogla da vidi, a upravo je Tesla zaslužan što je odlučila da na jednoj manifestaciji predstavi mušku liniju jednako zastupljenu kao i ženski modeli, jer je kreirala odijela u kakvim ona zamišlja čuvenog naučnika u današnjem vremenu.

Nakon njene kolekcije, publika je imala priliku da pogleda i modele ulcinjske dizajnerke Edite Nimanbegu, koja se fokusirala na svečane toalete, pretežno u bijeloj, crnoj i zlatnoj boji sa uz nekoliko ogrtača.

Brend UGG i Fashion & Friends pripremili su veliki broj odjevnih kombinacija za cijelu porodicu i razne prilike, a u njima su prošetali pored manekena i pjevačica Nina Žižić i crnogorski atletičari.

Maja Velimirov ostala je dosljednja, kreirajući izazovne haljine za posebne prilike, koje je kao i uvijek objedinila pod nazivom “Maja”.

“Inspiraciju sam kao i uvijek pronašla u sebi stvarima koje me okružuju, trenutnim dešavanjima, ali i u svojoj djeci koja su mi najveća inspiracija i podrška. Kod mene uglavnom preovladava crna boja, ali sam ovoga puta ubacila i ljubičastu i plavu, a materijali su čipka, koža i sila”, objasnila je ona, dodajući da uvijek kreira za ženu koja je “zdravog, kulturnog vaspitanja, seksi, ali ne i vulgarna i koja ide kroz život uzdignute glave”.

Modno veče zatvorio je srpski dizajner Bata Spasojević, koji je ovoga puta kroz kreacija dočarao grad svjetlosti.

“Meni je inspiracija uvijek muzika i rokenrol, ali i moj odlazak u Pariz, ovog ljeta. Svako putovanje me inspiriše, ali Pariz je specifičan u svakom segmentu, naročito u umjetnosti. Naravno tu je i rok i pank priča, ali glamurozna, pa kad se sve to spoji dobijate ovu kolekciju, odnosno njen dio, jer je cjelokupna predstavljena u Beogradu”, ispričao je za “Vijesti” Spasojević.

On je poput Đurđić pripremio modele za jesen/zimu, obuhvatajući garderobu i za muškarce i za žene, a pravo iznenađenje u njegovom radu su bili kaputi u jarkim bojama.

“Time sam želio da pokažem da jesen i zima mogu da budu i vedriji, onda kada je sve sivo, pa mi je taj momenat kaputa bio iznenađenje za publiku, a poslije sam se vratio crnoj boji”, ispričao je on o kolekciji u kojoj su preovladavali printovi sa umjetničkim slikama iz Luvra i fotografijama arhitekture Pariza.

Galerija

Bonus video: