Moda nije samo za mršave: Sve više punijih manekenki na pistama

‘‘Moda se vrti oko snova i iluzije, zato niko neće željeti da gleda žene s oblinama’’, tvrdio je Karl Lagerfeld, ne sluteći da će njegova nasljednica Virginie Viard za Chanelove revije angažovati Jill Kortleve, holandsku manekenku koja nosi konfekcijsku veličinu 44

11511 pregleda 4 komentar(a)
Ashley Graham, najpoznatija XXL manekenka, Foto: Instagram
Ashley Graham, najpoznatija XXL manekenka, Foto: Instagram

Tjelesne mjere 90-60-90 više se ne smatraju idealnima - na scenu su stupile punačke manekenke koje mijenjaju percepciju javnosti da je svijet visoke mode namijenjen isključivo mršavicama.

Debeljuce više nijesu nevidljive u modnom svijetu. Naslovnu stranu septembarskog izdanja časopisa Vogue, koji rijetko kad odstupa od tradicionalnog standarda ljepote koji podrazumijeva odjevnu veličinu 34, krase čak dvije XXL manekenke: Precious Lee 31) i Yumi Nu (24).

Septembarska naslovnica američkog izdanja
foto: Vogue

“Ovo su žene koje mijenjaju modnu industriju’’, rekla je glavna urednica Anna Wintour , koja je prije nekoliko godina poručila američkoj voditeljici Opri Winfrey da mora da smrša ako želi li da bude na naslovnoj strani njenog časopisa. Zbog te je izjave dobila etiketu da je obesofob (osoba koja se panično boji debljine i gojaznih ljudi), a sa sličnim se kritikama tokom života suočavao se i njen prijatelj Karl Lagerfeld, piše Gloria.

Dugogodišnji kreativni direktor francuske kuće Chanel u više navrata je izjavljivao da se grozi debelih ljudi, čiji mu prizor izaziva depresiju, a u intervjuu koji je časopisu The Guardian dao prije jedanaest godina čudio se što je popularni njemački ženski časopis Brigitte odlučio da će snimati modne editorijale s manekenkama realnih oblina.

‘‘Moda se vrti oko snova i iluzije, zato niko neće željeti da gleda žene s oblinama’’, tvrdio je tada, ne sluteći da će njegova nasljednica Virginie Viard za Chanelove revije angažovati Jill Kortleve (27), holandsku manekenku koja nosi konfekcijsku veličinu 44.

Lagerfeld nije bio jedini koji je smatrao da korpulentni ljudi ne zaslužuju lijepu odjeću - američki kreator Tom Ford, poznat po seksepilnom dizajnu, zakleo se da nikad neće kreirati za žene odjevne veličine 40 i veće, a Tommy Hilfiger da je ljude s oblinama teško odjenuti atraktivno.

Zbog takvog stava poznatih dizajnera američka komičarka Melissa McCarthy je prije dvije godine iz šestog pokušaja uspjela da naruči haljinu za dodjelu filmskih nagrada Oscar. Svečani kostim na kraju joj je dizajnirao Brandon Maxwell, američki stilista i modni dizajner koji je među prvima za svoje revije počeo da angažujei manekenke s oblinama.

On je putem Instagrama otkrio i Yumi Nu, a društvenim mrežama treba zahvaliti i za otkriće Palome Elsesser (29), trenutno najplaćenije manekenke s oblinama. Paloma Elsesser omiljena je manekenka za reklame za rublje i kupaće kostime.

Britanka je samo ove godine nastupila u desetak modnih kampanja dizajnerskih i konfekcijskih kuća i imala više naslovnih strana, ali ipak zarađuje dvostruko manje od iznosa koji zarađuju njene bjelopute i mršave kolegice Gisele Bündchen, Adriana Lima i Kendall Jenner.

"Još je puno posla pred nama. Treba čestitati na uspjehu koji su ostvarile manekenke većeg konfekcijskog broja, ali bojim se da su to izuzeci kojima modne kuće peru svoju savjest, a ne pravilo", izjavila je nedavno Ashley Graham (33), najpoznatija XXL manekenka. Budućnost će pokazati je li u pravu ili su se stvari ipak promijenile.

Bonus video: