Kolekcija “Bijela rada”, kao simbol čednosti i odane ljubavi

Crnogorska modna kreatorka Nada Koljenšić za Magazin priča o radu na haljinama za mlade, ali i potražnji vjenčanica tokom pandemije, te dječjim kolekcijama i saradnji sa crnogorskim misicama

9336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Daria Marienko
Foto: Daria Marienko

Crnogorska modna dizajnerka, Nada Koljenšić, uskoro će predstaviti svoju novu kolekciju vjenčanica, a ukoliko radove privede kraju na vrijeme, publika bi modele mogla vidjeti već na crnogorskoj Nedjelji mode, koja se održava od 16. do 20. novembra u Podgorici.

”U izradi je mini kolekcija vjenčanica, koju ću prikazati najvjerovatnije na Montenegro Fashion Weeku, sredinom novembra. Kažem najvjerovatnije, jer zbog nekih iskrslih događaja našla sam se u škripcu sa vremenom. A, jako je bitno da ta kolekcija bude onakva kakvu sam je i zamislila, sa svim detaljima i pratećim elementima... Sada predano radim na njoj i nadam se da neću morati da je pomjerim za neku drugu premijeru”, počinje razgovor za dodatak Magazin, Koljenšić.

Koljenšić
Koljenšićfoto: Privatna arhiva

Osim o kolekciji, modna dizajnerka se u intervjuu osvrnula i na to koliko je pandemija koronavirusa uticala na zainteresovanost djevojaka za vjenčanice, ali i o radu na dječjim kolekcijama te mogućnosti da ponovo kreira za najmlađe, kao i o saradnji sa Crnogorkama koje su se na inostranim takmičenjima u ljepoti predstavljale u njenim haljinama.

Na početku razgovora, Koljenšić otkriva naziv kolekcije i inspiraciju koja ju je vodila tokom rada na vjenčanicama.

”Kolekcija nosi naziv ‘Bijela rada’, kao simbol čednosti i odane ljubavi, što je u današnje vrijeme nekako sve manje i rjeđe. Taj naziv mi je prvi pao na pamet kada je naziv kolekcije upitanju, a onda kada sam odlučila da provjerim značenje tog cvijeta to je bila i moja konačna odluka”, prisjeća se ona.

”Inače cvijet bijela rada nekako vezujem i za djetinstvo i misli da je to ustvari i prvi cvijet sa kojim se upoznajemo još kao mali, kada nas roditelji vode u parkove ili na livade gdje raste ovaj cvijet”, dodaje ona, a zatim otkriva više detalja o samim modelima.

”Kolekcija će imati sedam ili osam modela, a pojedini modeli će biti iz dva dijela, odnosno kako bismo rekli ‘2 u 1’ iz razloga što sam željela da imamo dvije varijante za nosti”, ističe sagovornica “Magazina”.

”Vjenčanice će biti nježne i romantične, sa vrlo malom dozom seksipila, kako bih doprinijela na ženstvenosti i eleganciji, i tako istakla žensku ljepotu. Kolekcija je rađena od različitih vrsta materijala, prije svega unikatnih i ručno rađenih, sa kristalima i perlicama, veza na tilu, čipki, vezenih šljokica, perja i kristala kao detalja, i naravno tila koji svakoj vjenčanici daje posebnu nježnost”, otkriva ona.

”Dužine će biti različite, ali i kombinovane kao što sam već navela - dva u jedan. Ono što će ih činiti posebnim jeste da će biti udobne i prijatne za nošenje kako bi se mlade, odnosno nevjeste, na taj dan (koji je inače vrlo stresan) osjećale lijepo i bajkovito. I da im taj dan ostane upamćen kao poseban dan u njihovom životu, što ustvari i jeste i posle mnogo mnogo, godina braka”, poručuje modna dizajnerka.

”Tako da će moja poruka ovom kolekcijom biti, da brak bude pun ljubavi i sreće, da traje, da se kruniše sa mnogo djece, a da djeca imaju lijepo i bezbrižno djetinstvo”, nastavlja Koljenšić.

Kako kaže, želja joj je i da pokrene akciju za sve djevojke iz Crne Gore koje se udaju u decembru ili januaru, ali za sada sve zavisi od samog toka rada na kolekciji.

”O tom-potom... Ne iz razloga što bih se mogla predomisliti, već jer nisam sigurna da ću sve završiti u datom periodu”, pojasnila je ona.

Koljenšić je, pored vjenčanica do sada kreirala i svakodnevnu odjeću, ali haljine za posebne prilike, pa otkriva šta je najzahtjevnije za izradu, a u čemu je najviše uživala radeći.

”Da, radim sve to. Mada posljednjih godina radim samo svečane haljine i vjenčanice, i upravo je to ono što najviše volim i uživam dok radim. Pa, koliko god da je neki model zahtjevan ja u tome ne vidim napor i težinu, zapravo upravo na takvim modelima volim da radim, jer mi dođu kao mozaik ili slagalica koju treba sastaviti. Vise me smaraju ‘dosadno’ i ‘jednolicno’ dok radim stvari koje su za svaki dan”, priznaje ona.

S obzirom na to da se zbog posebnih mjera, ograničenja gostiju, ali i potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata u jednom trenutku zbog pandemije, značajno smanjio broj vjenčanja, a čak i dame koje su se odlučili za sklapanje braka, često nisu u skromnim ceremonijama ni nosile vjenčanice - korona je značajno uticala na rad dizajnera u toj oblasti.

Ovo potvrđuje i Koljenšić, koja ističe da je iza nje “period kada se baš ništa nije radilo”.

”Sigurno nekih pet ili šest mjeseci bukvalno ništa. A onda je počelo polako da se nešto dešava i bilo je posla, ne u onoj mjeri u kojoj je bilo ranije prije pandemije, ali se radilo”, naglašava ona.

”Tražile su se i vjenčanice i svečane haljine, nekako mi se činilo da se grabilo vrijeme za vjenčanjima i proslavama, čak se ni haljine, ni vjenčanice nijesu tražile u previše glamuroznim i raskošnim varijantama, ali se tražila i odjeća za svaki dan”, odgovara modna dizajnerka, koja smatra da to ipak ne znači da će se stvari vratiti u pređašnje stanje.

”Sudjeći po trenutnoj situaciji, čini mi se da će opet biti zatišja”, zaključuje ona.

Koljenšić prije nekoliko godina, takođe na crnogorskoj Nedjelji mode, predstavljala i sa odjećom za najmlađe, pa otkriva da li namjerava da u narednom periodu uradi još neku dječju kolekciju.

”Uživala sam mnogo u izradi te kolekcije i ona je imala svoju namjenu i sigurno ću to ponoviti i uraditi isto. Ali se neću baviti dječjom modom, osim po narudžbi, jer sam se već odavno opredijelila za haljine i vjenčanice. A da će možda s vremena na vrijeme biti i neki pilot projekat, to sigurno. Ili kao što je bila revija sa poznatim ličnostima, koja je takođe bila vrlo interesantna”, podsjetila je ona.

Ukoliko kolekciju pripremi na vrijeme, nju će publika moći da vidi na 29. izdanju Crnogorske nedelje mode od 16. do 20. novembra.

Svečano otvaranje Somersby Fashion Week Montenegro biće organizovano 16-og novembra u Capital Plazi, dok će se program sa revijama održati u studiju Dragutinović u Bandićima.

Dizajneri koji su, pored Koljenšić, najavili svoje učešće do sada su Milena Vujačić koja će otvoriti nedjelju mode, Marina Banović Džuver, Atelier Ana Simone i Milena Đurđić koja će zatvoriti manifestaciju.

Misice često biraju njene haljine

Jednu od haljina Nade Koljenšić, nedavno je na izboru Miss Globe koje se održavalo u Albaniji, ponijela i predstavnica Crne Gore, Kristina Kaluđerović, a modna dizajnerka komentariše šta je pripremila za nju i tu priliku.

”Kristina je tražila kratke haljine za tu priliku, tako da sam joj izašla u susret sa modelima koje sam trenutno imala u ateljeu. Inače sa Kristinom sam imala priliku da sarađujem na posljednjem Montenegro Fashion Weeku i jedna je izuzetna djevojka i model”, poručuje Koljenšić.

Njoj nije prvi put da svoje modele ustupi ili posebno kreira za misice, koje često nju biraju kao dizajnera za pripremu za izbor, pa otkriva koliko su takve prilike, gdje djevojke nose njene haljine na inostranim takmičenjima, značajne za nju i generalno modne dizajnere.

”Sa puno djevojka sam sarađivala kada su upitanju izbori za miss. Naravno, kad se radi o ozbiljnim izborima. Sve je to jedan vid saradnje i reklame, pogotovo ako je haljina potrebna za finalni izlazak kad treba da se pojave u svečanoj toaleti”, odgovara Koljenšić.

”Ali da budem iskrena osim pominjanja i označavanja kao dizajnera kroz medije, što je jedan vid reklame, nema nekog većeg značaja. Ali nikad se ne zna kad se neka saradnja može ostvariti i doprinjeti uspjehu”, smatra ona i izdvaja najdražu kreaciju sa njenim potpisom koju je ponijela neka misica.

”Pomenuću smaragdno zelenu haljinu koju sam radila za Natašu Novaković i koja je bila jedna od favorita za najljepšu dizajnersku haljinu. Inače, ta je haljina namjenski rađena za to takmičenje i to je za mene bilo jedan značajan vid uspjeha”, istakla je ona.

”Takođe moram pomenuti saradnju sa prelijepom Katarinom Šećković, koja je učestvovala na izboru Miss Earth 2018, a za koju sam radila komplet stajling za sve nastupe koje je tamo imala. I ta priča mi je bila jako interesantna i kompletna kada su upitanju izbori za mis”, prisjetila se Koljenšić.

Mada posljednjih godina radim samo svečane haljine i vjenčanice, i upravo je to ono što najviše volim i uživam dok radim. Pa, koliko god da je neki model zahtjevan ja u tome ne vidim napor i težinu, zapravo upravo na takvim modelima volim da radim, jer mi dođu kao mozaik ili slagalica koju treba sastaviti. Više me smaraju ‘dosadno’ i ‘jednolično’ dok radim stvari koje su za svaki dan

Tražile su se i vjenčanice i svečane haljine, nekako mi se činilo da se grabilo vrijeme za vjenčanjima i proslavama, čak se ni haljine, ni vjenčanice nijesu tražile u previše glamuroznim i raskošnim varijantama, ali se tražila i odjeća za svaki dan. Sudjeći po trenutnoj situaciji, čini mi se da će opet biti zatišja

Bonus video: