Žena kao svojevrsno remek-djelo

Srpska modna kreatorka Ana Stojanović, koja stoji iza brenda Anna Simone Atelier, premijerno će predstaviti novu kolekciju “She Is Art” publici na crnogorskoj Nedjelji mode

5194 pregleda 6 komentar(a)
Simonović na crnogorskoj Nedjelji mode 2019. godine, Foto: Filip Roganović
Simonović na crnogorskoj Nedjelji mode 2019. godine, Foto: Filip Roganović

Modna dizajnerka iz Srbije, Ana Dragaš, koja potpisuje modele brenda Anna Simone Atelier, predstaviće svoje radove treći put pred crnogorskom publikom, i to u okviru Somersby Fashion Week Montenegro.

Nakon predstavljanja 2019. godine, u okviru proljećnog, a potom i zimskog izdanja crnogorske Nedjelje mode, Stojanović donosi kolekciju “She Is Art”, o kojoj je otkrila više u razgovoru za “Vijesti”.

”Što se tiče mojih prethodnih predstavaljanja, ovo će biti treći put da učestvujem na Montenegro Fashion Weeku i mogu samo da kažem da sam zaista, veoma zadovoljna, kako saradnjom, tako i odzivom publike, a generalno i kritika što medija, što javnosti. Zadovoljna sam naravno i klijentkinjama, jer je to i razlog zašto se vraćam sada treći put, crnogorskoj modnoj sceni”, prenijela je utiske sa ranijih predstavljanja ova modna dizajnerka.

Iz prošle kolekcije Anna Simone Atelier
Iz prošle kolekcije Anna Simone Atelier foto: Filip Roganović

”Ovoga puta ću se predstaviti kolekcijom koja nosi naziv ‘She Is Art’. U pitanju je personifikacija žene kao umjetnosti, na neki najljepši i najpoetičniji način. Ja zapravo i dizajniram negdje za žene koje jesu elegantne i prefinjene. Ovoga puta dame koje će nositi moj modele treba da se osjećaju baš tako - kao neka vrsta svojevrsnih remek-djela, kao prave personifikacije umjetnosti”, nagovijestila je ona.

Kako kaže, modeli nisu namijenjeni za “svaki dan”, već za posebne prilike.

”Iz prostog razloga što negdje to i nije moj senzibilitet, možda je eto posljednja kolekcija ‘The Fusion of Confusion’ jedino bila malo više ‘kežual’ i nosivija, kao za svaki dan, jer je sadržala mantiliće, kaputiće i dosta jednostavnijih modela. Ali generalno ono što odlikuje mene i moju liniju jesu elegantniji modeli. Neki malo svečaniji program - Dakle modeli koji nisu za svaki dan, ali su veoma nosivi”, ističe Dragaš.

Iz prošle kolekcije Anna Simone Atelier
Iz prošle kolekcije Anna Simone Atelier foto: Filip Roganović

”To je nešto što je karakteristično za mene i tako će biti i ovoga puta. Jeste to sa primjesama umjetnosti, ali nosiv svakako”, dodaje ona, a zatim otkriva kakve materijale je koristila pri izradi modela.

”Materijali i forma su moji omiljeni, kao i do sada to su brokat, svila, čipka, nešto malo satena... Što se boja tiče to je neka mješavina crne, bijele, smaragdno-zelene, bordo... Ja sam jedna od onih modnih dizajnera koji kada predstavljaju kolekcije se nekako uvijek trude ili bar spontano tako ispadne, da nema te neke niti koja povezuje jedan model sa drugim. Ne samo u smislu boja, već i forme, koloroita. Bude svaki model zaseban i priča za sebe, tako će biti i ovoga puta”, tvrdi modna kreatorka.

Kako kaže, još uvijek je u procesu izrade, pa nije sigurna da li će na reviji u okviru crnogorske Nedjelje mode predstaviti jedanaest ili dvanaest modela.

”Ova kolekcija će premijerno biti predstavljena u Crnoj Gori. Podgorička publika je imala priliku da na prošlogodišnjem Fashion Weeku (ali samo u onom dijelu gdje je bilo samo otvaranje, dakle prezentacija) vidi dva moja modela, ali generalno je ovo ekskluziva, pa će moje modele prva vidjeti crnogorska publika”, naglasila je Dragaš.

Iz prošle kolekcije Anna Simone Atelier
Iz prošle kolekcije Anna Simone Atelier foto: Filip Roganović

Kada su u pitanju utisci sa prethodnih predstavljanja u Podgorici, srpska modna dizajnerka ističe i kvalitet crnogorskih kolega.

”Mi se međusobno podržavamo i sa mnogima se i privatno družim, tako da je zaista nezahvalno da pojedinačno izdvojim bilo koga, ali crnogorska scena je generalno zanimnljiva iako je jako malo tržište. Ima dosta dobrih dizajnera koji su interesantni. Dopada mi se to što je svako priča za sebe, ne vidim neko pretjerano kopiranje, svako gura svoju priču i ima neki svoj pečat”, kaže za “Vijesti” Dragaš.

”A ako pričamo o Crnoj Gori kao o tržištu, to često govorim, veoma mi se dopada crnogorski stil dama i negdje smo se pronašle i poklopile, jer se i njima dopada ono što ja radim, pa je to jedan lijepi spoj”, smatra modna dizajnerka.

Bonus video: