Poetske minijature cvijeća sa Lovćena

Čest boravak u prirodi i ljepote njenog rodnog kraja dale su joj ideju da napravi nakit

15900 pregleda 168 reakcija 10 komentar(a)
Tijana Živaljević, Foto: Tijana Jovićević
Tijana Živaljević, Foto: Tijana Jovićević

Unikatne ideje uvijek privuku pažnju javnosti, a ona crnogorske književnice Tijane Živaljević posebno je obradovala nježniji pol.

Cvijet Lovćena: Lipa
Cvijet Lovćena: Lipafoto: Tijana Živaljević/Đorđe Živaljević

Nakon uspješnih knjiga "Dijalozi u Parizu" i "Dijalozi u Crnoj Gori", Živaljević je odlučila da pokrene svoju kolekciju nakita od srebra, a čest boravak u prirodi i ljepote njenog rodnog kraja dale su joj ideju.

Cvijet Lovćena: Zvončić
foto: Tijana Živaljević/Đorđe Živaljević

"Kolekcija nakita od srebra 'Cvijet Lovćena' je nastala iz velike ljubavi prema Lovćenu, Crnoj Gori, Mediteranu i fascinantnom dizajnu same prirode. Tokom redovne šetnje ili planinarenja, fotografisala sam prirodu primorskih i jezerskih strana Lovćena. U okruženju kao što je sivi kras, ne možete da ne primijetite žutu Grisebahovu lalu, plavi nezaboravak ili ljubičasti zvončić. Njihova ljepota, otpornost i izdržljivost u takvom okruženju mi je dala ideju", priča u razgovoru za Vijesti Tijana Živaljević.

Cvijet Lovćena: Visibaba
Cvijet Lovćena: Visibabafoto: Tijana Živaljević/Đorđe Živaljević

Kako kaže, prije nego što se upustila u ovaj projekat dobro je poznavala floru Lovćena.

Cvijet Lovćena: Žukva
Cvijet Lovćena: Žukvafoto: Tijana Živaljević/Đorđe Živaljević

"Dobro sam poznavala floru, ali fotografisanje cvijeta iz određenog ugla, uz određenu svjetlost je stvaralo posebnu estetsku vrijednost. To je probudilo moju želju da cvijet pretočim u nakit, jer noseći ga, tu je kao podsjetnik na istu tu ljepotu, nježnost i snagu koju već nosimo u sebi.

Grisebahova lala
Grisebahova lalafoto: Đorđe Živaljević

Za sada, njena kolekcije "Cvijet Lovćena" ima devet različitih privjesaka cvijeća sa ove crnogorske planine, no Tijana ne planira da se zaustavi na ovom broju.

Cvijet Lovćena - Kaćun
Cvijet Lovćena - Kaćunfoto: Đorđe Živaljević

"Svaki privjesak, to jeste svaki lovćenski cvijet napravljen od srebra je poetska minijatura za sebe. To znači da cvijet koji će se tek izraditi od srebra pažljivo biram i po svojoj estetskoj vrijednosti i umjetničkom ehu koji stvara kada ga nosimo. Zato izbor i izrada svakog novog privjeska traje. Za današnju kolekciju je trebalo godinu i po dana da bi postojala ovakva kakva je danas. U kolekciji će se naći još cvjetova, kojih i kada neka ostane malo iznenađenje", ističe ona.

Cvijet Lovćena - Poljska ljubičica
Cvijet Lovćena - Poljska ljubičicafoto: Đorđe Živaljević

Ljubitelji nakita za sada iz kolekcije "Cvijet Lovćena" mogu kupiti samo ogrlice sa privjescima, no Živaljević otkriva da će biti i drugih komada.

"Prvi novi komad koji ćemo izraditi sljedeće godine sa motivom lovćenskog cvijeta je broš, zatim ćemo dodati minđuše", obećava ona.

Kao što je već naglasila, nakit je izrađen od srebra, a svaki privjesak izgleda skoro identično originalnom cvijetu. Na pitanje zašto si se odlučila za takvo dizajnersko rješenje, odgovara:

Cvijet Lovćena - Divlji mak
Cvijet Lovćena - Divlji mak foto: Đorđe Živaljević

"Baš mi je drago da si to primijetila. Svaki privjesak je oslobođen i kristala, i dragog kamenja, i filigranskih ukrasa, ili bilo kakvog drugog dodatka. To je namjerno. Moja ideja je da privjesak izgleda tačno onako kako ga je sama priroda dizajnirala i to je dovoljno", smatra Živaljević.

Cijela kolekcija od srebra se može pogledati na Instagramu pod nazivom @cvijetlovcena, a o tome hoće li njeni komadi biti izrađeni i od drugih materijala kaže:

Cvijet Lovćena - Nezaboravak
Cvijet Lovćena - Nezaboravakfoto: Đorđe Živaljević

"Za sada će to biti samo srebro, koje izuzetno cijenim zbog svoje ljepote, trajnosti, kao i duge istorije na tlu današnje Crne Gore. Često pomislim kako su se na primorju pravile zavjetne pločice od srebra iz zahvalnosti. Kolekcija od srebra 'Cvijet Lovćena' je jedan vid moje zahvalnosti Lovćenu".

Nakit sa potpisom Tijane Živaljević odličan je ne samo za poklon, već i kao suvenir. No, ukusi su različiti, pa stranci najčešće biraju jedan, dok je kod domaći ljubitelja nakita pri izboru privjeska odlučuju za onaj koji ih najviše podsjeća na Lovćen.

"Interesantno je da je najtraženiji cvijet od naših sugrađanki i sugrađana kaćun, a od stranaca nezaboravak. Kaćun je pored svoje unikatne estetske vrijednosti prepoznatljiv simbol Cetinja i Lovćena, a nezaboravak nosi u svom imenu 'ne zaboravi me' odnosno 'forget-me-not'", zaključuje ona.

Bonus video: