Pogledajte kako je protekla "Modna revija za osnaživanje žena"

“Ponosna sam što sam zajedno sa ambasadorkom Australije stavila u centar pažnje dvije inspirativne organizacije koje rade na osnaživanju žena u Crnoj Gori, kako bi prevazišle izazove i dosegle nove visine”, kazala je ambasadorka SAD Margaret En Uehara
192 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2017. 17:06h

“Modna revija za osnaživanje žena” održana je u rezidenciji Margaret En Uehare, američke ambasadorke u Podgorici, a ovaj događaj podržala je i ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini.

One su i otvorile manifestaciju, najavljujući revije nevladinih organizacija Otvoreni centar Bona Fide iz Pljevalja i Niti iz Bijelog Polja.

“Ponosna sam što sam zajedno sa ambasadorkom Australije stavila u centar pažnje dvije inspirativne organizacije koje rade na osnaživanju žena u Crnoj Gori, kako bi prevazišle izazove i dosegle nove visine”, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država.

“Bona Fide i Niti, su lideri u svojim zajednicama i nude programe kojima mijenjaju živote žena koristeći tradicionalne vještine kako bi pozitivno uticale na današnji svijet”, dodala je Uehara i istakla da je već kupila neke odjevne komade.

Fini je takođe imala riječi hvale za žene koje su u okviru nevladinih organizacija kreirale odjevne komade, a pojasnila je i da ambasada Australije sa Otvorenim centrom Bona Fide sarađuje već nekoliko godina.

“Drago nam je što smo bili u prilici da podržimo ove hrabre dame u njihovom veoma važnom i ne uvijek tako lakom poslu. Osnaživanje žena predstavlja ključni prioritet naše vlade i spoljne politike, a to nije stvar koju treba činiti iz perspektive ljudskih prava, već je prava stvar iz ekonomskog ugla”, poručila je ona.

Nakon pozdravnih riječi ambasadorki, prisutni su imali priliku da pogledaju modele koje su na pisti, umjesto manekenki, nosile volonterke Otvorenog centra Bona Fide, a revija je sadržala kapute, šalove i ogrtače izrađene od ručno pravljenih materijala, kao i haljine i komplete.

“Nažalost revija nije prodajnog karaktera, jer to nije dozvoljeno u ambasadama, a ova je namijenjena promociji žena sa sjevera Crne Gore. Svi modeli našeg Otvorenog centra su izrađeni u okviru radionice radno-okupacione terapije, što znači da je svaki od ovih modela ručno izradila jedna od žena koja je smještena kod nas kao žrtva porodičnog nasilja”, ispričala je Sabina Talović, koja je na pitanje “Vijesti” objasnila da su modeli napravljeni od domaće vune i pamuka, te da je veliki dio tkanina ručno izrađen.

“Kaputi su isključivo od vune koju same obrađujemo pustovanjem i filcovanjem, dok su neki šalovi tkani”, pojasnila je ona i dodala da svaki komad pokazuje kako se žene sa sjevera Crne Gore bore protiv nasilja, i za rodnu ravnopravnost i svoja prava.

Više o kolekciji koja je predstavljena, ispred NVO “Niti” ispričala je Miroslava Radović.

“Organizacija 'Niti' iz Bijelog Polja se takođe bavi izradom komada od domaće vune, a ovo je prava prilika da podijelim da smo prije mjesec dana završili projekat koji je finansirala Američka ambasada i gdje smo napravili cijeli put vune od uzgajivača ovaca, preko predenja vune do finalnog proizvoda”, kazala je ona, dodajući da “nisu još uspješni kao Bona Fide, ali su originalni na svoj način”.

“Radimo sve tehnike tkanja, ali smo se sada više bazirale na obuku žena iz naše organizacije.

Pošto smo mlada organizacija i nemamo tržište, najčešće se pojavljujemo na bazarima, humanitarnim manifestacijama, a odazivamo se i na pozive Turističkih organizacija. Bili smo u januaru i u Italiji, ali još nema prodaje, već se samo predstavljamo”, pojasnila je Radović.

Manifestaciji su prisustvovali i predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić, predstavnici velikog broja nevladinih organizacija, kao i gotovo svi crnogorski modni dizajneri.

Galerija

Bonus video: