Moje kreacije stižu svuda i ponosna sam zbog toga

Natalija više od deset godina radi u Francuskoj, za Magazin otkriva koliko je jaka konkurencija u zemlji koja je dala neka od najvećih imena u modnom svijetu, ko su dame koje nose njene kreacije, te planira li da svoje kolekcije predstavi i u Crnoj Gori

9499 pregleda 1 komentar(a)
Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

Crnogorska dizajnerka Natalija Lalić Jovanović, nakon karijere u svojoj zemlji, već duži niz godina živi i radi u Francuskoj. Mjesto za svoj atelje pronašla je u regiji koja se graniči sa još četiri zemlje, pa se može reći da oblači dame iz velikog dijela Evrope.

U razgovoru za Magazin, prenijela je svoje iskustvo rada u zemlji čiji glavni grad, Pariz, važi za kolijevku mode, otkrila da li nakon dugogodišnje pauze planira da predstavi svoje kreacije crnogorskim ljubiteljima mode, a na početku razgovoru prisjetila se kako se zainteresovala za profesiju dizajnerke.

”Za modu sam se još kao mala djevojčica zainteresovala. Naime moj djed je bio vrhunski krojač i odrastajući u njegovoj blizini bila sam u prilici da se igram i kreiram za moje lutke. Kasnije je to moje igranje preraslo u pravu strast i ljubav prema tom poslu”, prisjeća se ona, a zatim otkriva i da se sjeća prvih modela koje je sama napravila.

”Prve značajne kreacije su bile moja maturska haljina i maturska haljina za moju školsku drugaricu, a koja je proglašena tada za mis večeri, nadam se i zahvaljujući haljini. Moje interesovanje za modu je postajalo sve veće i osim dva butika koja sam imala u Herceg Novom u periodu ‘90-ih godina, kreirala sam i prodavala svoje kreacije u Dubrovniku. Na Beogradskom međunarodnom sajmu mode sam dva puta prezentovala svoje kreacije kao jedini kreator iz Crne Gore, u tom periodu”, pohvalila se Lalić Jovanović.

Ona u Francuskoj živi i radi više od deset godina, pa otkriva i kako je odlučila da život i karijeru nastavi u toj zemlji.

”Do preseljenja je došlo zbog divne ljubavne priče koja mi se dogodila. Spakovala sam kofere i ‘na krilima ljubavi’ došla u neki novi život, imajući potpuno oslonac i povjerenje u mog supruga, kao i to da moje kreacije mogu biti interesantne i ovdje u srcu Evrope, što se i potvrdilo”, priča dizajnerka.

Kreacija Natalije Lalić Jovanović
Kreacija Natalije Lalić Jovanovićfoto: Privatna arhiva

Ipak, nije lako uspjeti u državi koja tokom svake godine održi niz modnih događaja koji se prate širom svijeta, i koja je iznjedrila neka od najznačajnijih imena u svijetu mode, poput Koko Šanel, Kristijana Diora, Žan Pol Gotjea, Ibera Živanšija, Kristijana Lubutena.

Crnogorskoj dizajnerki je išlo naruku to što se, kako sama objašnjava, doselila u regiju koja je u neposrednoj blizini Strazbura, a udaljena je od Pariza oko 480 kilometara.

”Regija u kojoj živimo je na granici sa Belgijom, Luksemburgom, Njemačkom i Švajcarskom, pa mi je samim položajem omogućeno da imam klijente i iz tih susjednih država. Moje kreacije šaljem svuda po svijetu”, objašnjava ona, a zatim potvrđuje da je “konkurencija prilično velika”.

”Velikim trudom i radom sam uspjela zauzeti svoju poziciju, tako da sam zadovoljna. Uz dobru organizaciju, bez obzira što se puno radi, postižem da imam dovoljno vremena i za porodicu i putovanja...”, ističe sagovornica “Vijesti” i otkriva ko su dame koje nose njene kreacije.

Kreacija Natalije Lalić Jovanović
Kreacija Natalije Lalić Jovanovićfoto: Privatna arhiva

”Klijentkinje su uglavnom dame koje imaju svoj stav prema modi i koje prvenstveno cijene unikatne kreacije i vrhunske materijale. Inače, baš kao i u Crnoj Gori, od političarki, profesorica, glumica, pjevačica do žena koje su manje poznate javnosti, ali opet sa izraženim osjećajem za lijep komad garderobe”, kaže Lalić Jovanović.

”Nastavila sam da sarađujem sa damama iz Crne Gore i regiona, moje kreacije stižu svuda i ponosna sam zbog toga”, naglasila je ona.

Na pitanje da li pravi kolekcije ili konkretno radi po narudžbini, te da li negdje predstavlja svoje modele, odgovara:

”Kolekcije radim dva puta godišnje, a osim toga radim i po narudžbama klijentkinja”.

Svoje kolekcije, kaže, predstavljala je više puta na modnim revijama i izložbama, a trenutno priprema još jedno premijerno prikazivanje svoje linije.

”U toku je i priprema moje velike samostalne revije koja će se održati u jednom predivnom zamku iz XVI vijeka”, nagovijestila je ona.

To predstavljanje biće u Francuskoj, ali Lalić Jovanović ne isključuje mogućnost da i u Crnoj Gori, u nekom narednom periodu, predstavi svoje nove modele.

”U Crnu Goru volim da dođem i uvijek se rado vratim mojim omiljenim mjestima, kao i dragim i važnim ljudima. Što se tiče predstavljanja mojih kreacija na domaćem tržištu, već je bilo prijedloga i poziva, ali nije bio pravi momenat. Rado ću učestvovati u nekoj od sljedećih fashion manifestacija, u narednom periodu”, nagovijestila je ona.

”Čekam da se stabilizuje aktuelna situacija, ne volim da planiram, ali imam u mislima tu ideju i vjerujem u nju”, poručuje dizajnerka, koja i u Francuskoj pomno prati modna dešavanja u Crnoj Gori.

”Modnu scenu i sva dešavanja u Crnoj Gori redovno pratim. Vidim da ima dosta promjena od kad ja ne živim tu, puno mladih, novih kreativnih generacija, jako talentovanih i to je zaista divno i potpuno podržavam taj napredak”, odgovara ona.

Na kraju razgovora, Lalić Jovanović otkriva i šta najviše voli da kreira, odnosno u čemu najviše uživa dok stvara nove modele.

“Najveće zadovoljstvo u mom radu su kreiranje i stvaranje vjenčanica, što za mene predstavlja veliko uživanje, a vratiću se na djetinjstvo gdje sam rekla da sam kreirala i igrala se, znači doživljavam i kao igru i to je zaista jako važno... voljeti i uživati u svojoj profesiji”, poručuje modna dizajnerka.

Kreacija Natalije Lalić Jovanović
Kreacija Natalije Lalić Jovanovićfoto: Privatna arhiva

Sebi ne dozvoljava patetiku i nostalgiju

Tokom rada u Crnoj Gori, Natalija Lalić Jovanović imala je angažmane u okviru kojih je kreirala uniforme za velike brendove, pa otkriva da li joj u Francuskoj nedostaje ta vrsta posla.

”Dok sam imala moju firmu u Crnoj Gori, radila sam između ostalog uniforme za naše prestižne firme: Montenegro airlines, Promonte tada, Cosmetic market, Bar cod, hotel Maestral i mnoge druge. Bilo je puno divnih saradnji”, prisjeća se ona.

”Istovremeno sam radila i u Radio televiziji Crne Gore, a kasnije i u jednoj privatnoj televiziji, tako da sam pored privatnog posla imala divne saradnje i sa našim poznatim pjevačicama i glumicama, voditeljkama...”, nastavlja modna dizajnerka.

”Bio je to jedan predivan period u mom životu, u kome sam puno toga naučila i stekla značajna iskustva, ali ne mogu reći da mi to nedostaje. Ne dozvoljavam sebi nikakvu patetiku, kao ni nostalgiju. Život je kratak da bi skupljali u sebi bilo kakvu gorčinu”, zaključuje sagovornica “Vijesti”.

Bonus video: