Da biste izgledali lijepo: Kako pozirati za fotografije

Najbolji savjeti i najčešće greške

3639 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fotografisanje može mnogima od nas biti stresno. Nekada vam se lako može pričiniti da su na slikama objavljenim na društvenim mrežama svi opušteni i nasmijani, dok vi na fotografijama djelujete zbunjeno i neprirodno.

Poznati modeli kao Emili DiDonato priznaju da ni profesionalci često ne znaju šta će sa rukama, gdje da gledaju, kada da se nasmiju - ali i da imaju par trikova koji mogu biti od koristi kada se nađemo pred fotoaparatom. Takođe, navode par stvari koje vaš fotograf mora imati na umu.

Poze
foto: Shutterstock

DA: Postavite ruke na struk

NE: Nemojte stajati sa rukama pored tijela.

Stavite jednu ili obje ruke na struk. Ovo vam pommaže da vizuelno suzite i istaknete struk. Ako se slikate sami, ruku možete postaviti na bok.

Poze
foto: Shutterstock

DA: Opustite se, ispravite, i zauzmite pozu

NE: Nemojte slegnuti ili zategnuti ramena

Zabacite ramena unazad i djelovaće da imate više samopouzdanja. Ova poza će takođe prirodno izdužiti vaš vrat.

Poze
foto: Shutterstock

DA: Približite stopala

NE: Ne pozirajte razdvojenih stopala

Položaj stopala bez sumnje utiče na vaš izgled. Stopala treba približiti kako bi izdužili i suzili figuru. Stopala možete postaviti jedno pored drugog ili unakrsno.

Poze
foto: Shutterstock

DA: Obratite pažnju na osvjetljenje

NE: Nemojte se slikati pri prejakom florescentnom svijetlu, ili svijetlu koje dopire odozdo

Možete imati najbolju šminku, odjeću i frizuru, ali ako je osvjetljenje loše, fotografije ne mogu ispasti dobro. Izbjegavajte prostorije sa osvjetljenjem odozgo koje će stvarati duboke sjenke (to uključuje i popodnevno sunce), kao i svjetlost svijeća koja dolazi odozdo (osim ako ne snimate horor film). Florescentna svjetla mogu učiniti da izgledate neprirodno. Vaše fotografije će najbolje izgledati ako se okrenete prema izvoru prirodne svjetlosti, naročito pri izlasku i zaslasku sunca.

DA: Napravite bezbroj fotografija

NE: Nemojte napraviti jednu fotografiju i nadati se da će ispasti lijepo

Iako se čini da sve manekenke uspijevaju da uvijek naprave savršenu fotografiju u jednoj sekundi, istina je da iza jednog selfija stoji bezbroj fotografija. Manekenke zato stoga preporučuju slikanje više kadrova u sekundi, od kojih pažljivo možete odabrati konačnu fotrografiju.

Bonus video: