Ruke Bjelopoljca pozlate sve što urade

Eldina posao frizera zanima još od desete godine, a nedavno je postao prvak svijeta
197 pregleda 1 komentar(a)
Eldin Krivišić
Eldin Krivišić
Ažurirano: 15.10.2017. 19:02h

Na nedavno održanom svjetskom prvenstvu frizera, u Parizu, svojom kreacijom kategoriji "Fantasy hairstyle MH" najviše uspjeha imao je poznati bjelopoljski frizer Eldin Eki Krivišić.

On je nastupio u individualnoj kategoriji, dok su crnogorski reprezentativci nastupili u dva tima, seniorskoj i juniorskoj konkurenciji. Krivišić je bio i najveća uzdanica i nada crnogorskog tima, s obzirom na to da se već peo na pobjednička postolja na prestižnim svjetskim takmičenjima i manifestacijama.

Eldina posao frizera zanima još od desete godine i od osnovne škole.

“Nekako svi kreativni poslovi su mi išli od ruke. U početku sam razmišljao o kreatorskoj školi, a prva želja da mi to postane posao rodila se dok sam posmatrao neki film o takmičenju frizera. Tako sam i odlučio da upišem frizersku srednju školu u Beranama, gdje sam na prvoj godini učestvovao na reviji frizura, što je uticalo na to da moja želja postane još jača. Poslije srednje škole upisao sam za kreatora ženskih frizura i profesora praktične nastave ženskih frizera u Beogradu, gdje sam diplomirao”, priča Eldin.

Kao ženski frizer, Krivišić radi od 2008. godine. Tada je imao 18 godina. Počeo je u jednom frizerskom salonu u Bijelom Polju a naredne otvorio je svoj.

U reprezentaciju Crne Gore koju je i tada predvodio Zoran Vukčević, ušao je sa 17 godina.

“Saradnja sa Zoranom je izvanredna, jer je dobar učitelj, dobar čovjek koji nesebično pruža znanje i iskustvo posebno sa svojim mnogobrojnih takmičenja, a mnogo znači i saradnja sa Svjetskom frizerskom organizacijom (OMC)”, objašnjava mladi frizer.

Da bi neko bio dobar frizer, kaže, nije dovoljno završiti zanat.

“Dobar salonski frizer mora biti dobar poznavalac materije, koloristike, da je kreativan, a posebno dobar psiholog, jer su u pitanju različiti tipovi ličnosti. Sve to je potrebno kako bi se što više približio klijentu i ispunio njegove želje i očekivanja”, tvrdi Krivišić.

Što se tiče boja kose najbitnije je da odgovara boji tena klijenta i treba najviše da prati oblik glave. Kada su u pitanju elegantne frizure bitan je kompletan stajling, zbog čega često traži da vidi šta će klijentkinja da obuče da bi odlučio koja frizura pristaje uz to. Zbog toga se u poslednje vrijeme sve više bavi stajlingom ženskih toaleta.

Krivišić se takmiči deset godina, a jednom godišnje organizuje revije frizura. Do sada je učestovao na više od 15 raznih evropskih i svjetskih takmičenja.

“Desilo se da sam na posljednjih pet regionalnih i međunarodnih takmičenja uzimao prva mjesta, a povukao sam kako bih dao mjesta drugim kolegama, i sada na tim takmičenjima učestvujem kao edukator".

I pored svoje prirodne skromnosti ovaj mladić je u Francusku krenuo da pobijedi i to s razlogom.

“S obzirom na to da sam u Koreji na svjetskom takmičenju uzeo srebrnu medalju, ove godine sam se još temeljnije pripremao, stim što sam zadržao pojedine elemente koja je predstavljena na svjetskom takmičenju prošle godine, tako da sam uz dopunjenu kreaciju bio siguran u dobro obavljen posao. Osjećaj kad čuješ svoje na takvom jednom događaju je nevjerovatan osjećaj, posebno kada znaš iz koliko male zemlje dolaziš, a staješ pored učesnika iz Amerike, Rusije, Koreje, Japana, Tajvana... U tom trenutku gledaš kako se obistinjuje tvoj san, koji sanja svaki frizer".

Kada su u pitanju budući planovi Eldin razmišlja da li da uđe u tim za izradu takmičarskih frizura za vjenčanja ili da se oproba kao trener reprezentacije ii žiri. Ili, ko zna.

Fantasy je nenosiva moda, ali zahtijeva veliko znanje i umijeće

Iako je Fantasy nenosiva moda ona zahtijeva veliko znanje i umijeće.

“Fantasy je nenosiva moda, napravljena isključivo od kose, sastavljena iz svih elemenata koje obuhvata žensku frizuru od sklopa boja do djelova koji se svakodnevno koriste za izradu punđi i pri šišanju, gdje se isključivo ocjenjuje kreativnost, inovacija. Ocjenjuje se svaki element posebno ali i sklop cjeline. Svaka kreacija mora da ima svoju priču koju prati sama firzura, haljina, šminka, kako bi sudijama približili o kakvoj temi je riječ”, kaže on, pojašnjavajući da se takve kreacije koriste na elitnim modnim hepeninzima. Njegova inspiracija ideja a potom i tema je bila - kraljica kose, a zamislio je sve da sama frizura u svim svojim djelovima podsjeća na ogromnu krunu, a haljina na balsku haljinu.

Na svim meridijanima onaj ko iole prati modu upoznat je sa organizacijom OMC, koja jedina na svijetu organizuju takvu vrstu takmičenja i koja može da na jednom takmičenju okupi više od 50 zemalja i više od 1.600 takmičara.

Ove godine takmičari su bili podijeljeni u sedam kategorija. Uglavnom na svim takmičenjima se takmičimo u individualnim katerogijama koje su sastavljene od fantazi elemenata.

"To je najteža kategorija i nikad ne znaš šta može tačno da prođe jer nema unaprijed određenih propozicija, već se isključivo ocjenjuje kreativnost".

Bonus video: