Odlučite se za crnu boju: Modni je hit i odbija štetne zrake

Tamnije boje možda upijaju zrake, ali odbijaju infracrvene i tako bolje štite kožu

5177 pregleda 4 komentar(a)
Versace, SS/22, Foto: Pinterest
Versace, SS/22, Foto: Pinterest

Ljeti se često nosi bijela odjeća, a uvriježeno je mišljenje da crnu nipošto ne treba nositi tokom vrelih dana. Je li to mit ili crna boja zaista privlači vrućinu?

odjeća
foto: Pinterest/promo

Ako slušate mišljenja stručnjaka, oni će vam reći da treba da nosite tamniju odjeću i da za to postoji ozbiljan razlog. Naime, tamnija, odnosno crna odjeća štiti našu kožu od eventualnih opekotina, odnosno od štetnih UV zraka. Tamnije boje možda upijaju zrake, ali odbijaju infracrvene i tako bolje štite kožu.

odjeća
foto: Pinterest/promo

Vjerovali ili ne, ispod tamnije odjeće se tjelesna temperatura jednostavnije rasprši, posebno kada duva vjetar koji kroz širu odjeću može 'otjerati' nakupljenu vrućinu. Bijeli materijali pak reflekuju toplotu tijela prema unutra, što znači da se tijelo dodatno grije. Takođe lakše propuštaju vrućinu kroz odjeću pa se zato naše tijelo brže zagrijava, piše Novi list.

odjeća
foto: Pinterest/promo

Bez obzira odlučili se za bijelu ili crnu boju, jedno pravilo je univerzalno – za ljeto birajte ležernu, širu i lepršavu, a izbjegavajte usku i neudobnu odjeću. Što je odjeća uža, to se više toplote gomila, a ljudi se više znoje jer tijelo pokušava da se ohladi.

odjeća
foto: Pinterest/promo

Iako su u modi boje i njihove jarke nijanse, ako nijeste ljubitelj šarenila, crne kombinacije su izbor s kojim nema greške. Iako je crna dugo vremena bila tretirana kao boja koja se nosi zimi, ljetnje crne kombinacije su posebne i unikatne.

odjeća
foto: Pinterest/promo

U tom smislu isplati se uložiti u stylish crne kombinacije. Na revijama za ovu sezonu, pored ostalih, modna kuća Versace predstavila je niz crnih komada odjeće.

odjeća
foto: Pinterest/promo

Riječ je o boji koja je klasična, a istovremeno trendi u zavisnosti kako je iskombinujete. Prednost ove boje je što ste uvijek dotjerani i što crne komade možete često kombinovati, a da ne izgleda da se ponavljate. Jednostavno, za ovu boju se treba odlučiti kada ne znate šta da obučete, a želite da izgledate dotjerano.

odjeća
foto: Pinterest/promo

Pored čuveme 'male crne', ljetnje duge crne haljine su komad s kojim nema greške.

odjeća
foto: Pinterest

Kada govorimo o kombinovanju, piše journal.hr, za dnevne kombinacije preporučljive su crne haljine i crni laneni komadi. Za večernje izdanje tu su mini crne haljine u kombinaciji s crnim sandalama na petu. Šta god odabrali, nećete pogriješiti jer je riječ o boji koja je uvijek popularna i vrlo jednostavna za kombinovanje.

odjeća
foto: Pinterest/promo

Bonus video: