Tijana Todorović na Fashion Connectionu: Dobrotska čipka kao inspiracija

„Ovakva vrsta teme i koncepta za mene je novost u pristupu i načinu rada”, kaže Todorović
111 pregleda 0 komentar(a)
Tijana Todorović, modeli, Foto: Luka Bošković
Tijana Todorović, modeli, Foto: Luka Bošković
Ažurirano: 05.10.2017. 15:12h

Jedna od crnogorskih dizajnerki koja će svoju novu kolekciju predstaviti na 20. Renault Initiale Fashion Connectionu je i Tijana Todorović, a njena revija zakazana je za 17. oktobar, kada će se na Imanju Knjaz održati prvo veče manifestacije.

Kako je otkrila u razgovoru za “Vijesti”, njena kolekcija nastavak je onoga što je publika vidjela na Kotorskoj smotri mode prije nekoliko mjeseci, kada je imala zadatak da u radu iskoristi dobrotsku čipku.

“S obzirom na to da su se na moju veliku radost, moji modeli sa Kotorske smotre mode našli u promo kampanji za Fashion Connection, nekako mi se učinilo kao dobra ideja, ali i obaveza da tu istu kolekciju koja je postala zaštitni znak, doradim, proširim i razradim”, pojasnila je Todorović svoju ideju.

“Tako da ću na ovogodišnjem jubilarnom Fashion Connectionu predstaviti kolekciju sa dosta tekstilniog dizajna u kombinaciji sa alternativnim materijalima i formama. Što se boja tiče, osnovna je bijela, a sve ostalo je kombinacija forme boje i crteža, odnosno slike”, dodaje modna kreatorka.

“Organizatorke Fashion Connectiona (Danijela Mujović i Jasna Božović) i ja smo već neko vrijeme planirale da se predstavim i na njihovoj manifestaciji, tako da nam je dobrotska čipka dobrodošla kao početna tačka za našu dalju saradnju”, ističe ona, a zatim odgovara koliko je rad na očuvanju kulturnog dobra - dobrotske čipke, uticao na njen dalji rad.

“Na dalji rad konkretno u ovoj kolekciji jeste, ta tema je bila polazišna ideja, a za buduće ćemo vidjeti, ipak je ovakva vrsta teme i koncepta za mene je bila novost u pristupu i načinu rada u samom modnom dizajnu”, tvrdi dizajnerka koja je i jedan od predavača na Fakultetu modnog dizajna na Univerzitetu Donja Gorica.

Kako kaže, predavanje na fakultetu i rad na kolekciji ne ometaju jedno drugo, već se nadovezuju.

“Nije teško uskladiti obaveze, sve je stvar dobre organizacije i dobre saradnje. Usklađivanje obaveza i organizacija rada su preduslov da se projekti realizuju, tako da kad radim privatno, odmaram se od fakulteta i obrnuto”, uz smijeh odgovara Todorović.

Ova dizajnerka, osim predstavljanjem svoje kolecije, učestvovaće na manifestaciji i kao mentor diplomiranih studenata UDG-a Alekse Dopuđe, Marte Garčević, Perunike Šćekić, Anđele Nikolić i Aleksandre Kažanegre koji će svoj rad predstaviti na Imanju Knjaz, 18. oktobra.

Predajem iz knjiga, ali i iz iskustva

Na pitanje koliko se u praksi, odnosno izradi kolekcije pridržava pravila iz teorije koje prenosi svojim studentima na predavanjima, Todorović je kazala:

“U principu se pridržavam onoga što im predajem , jer im predajem i iz knjiga jednako kao iz života i iskustva”.

Dizajnerka ističe i da ne voli da nameće svoje mišljenje prilikom predavanja, već podstiče razvijanje sopstvenog stila.

“Ne namećem im mišljenje, kao ni ukus, nego ih učim dizajnerskom razmišljanju, ali to neki studenti kapiraju, neki malo manje, to je više stvar vaspitanja, karaktera, okruženja, moje je da im prenesem kao što su i meni moji predavači i mentori, a njihovo je da uče i rade, ako to žele”, objasnila je ona.

Bonus video: