Svijet mode: Rijetko mjesto gdje su žene plaćene više

Britanac Dejvid Gendi je jednom rekao da mu ne smeta toliko plata, koliko odnos prema muškarcima u modnom biznisu
0 komentar(a)
manekenka, model, moda, Foto: Reuters
manekenka, model, moda, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2017. 11:47h

Modna industrija rijedak je izuzetak pravilu, u kojem su žene za isti posao mnogo bolje plaćene od muškaraca.

Nijedan od nekoliko desetina muškaraca koji ove sedmice hodaju pistama milanske nedjelje mode ne može ni sanjati zaradu kakvu imaju njihove koleginice, prenosi Hina.

I dok je slava Žizel Bundšen, Kejt Mos ili Naomi Kembel odavno prerasla granice modne industrije, najpoznatiji manekeni Šon O'Praj ili Dejvid Gendi opštoj javnosti uglavnom su nepoznati.

Britanac Dejvid Gendi je jednom rekao da mu ne smeta toliko plata, koliko odnos prema muškarcima u modnom biznisu.

“U našoj hijerarhiji na vrhu su fotografi, zatim manekenke, pa dolaze stilisti i asistenti i na kraju manekeni. Mi smo dno”, kazao je.

“Iako tržište ženske i muške odjeće otprilike generiše jednaku zaradu, oko 30 milijardi dolara godišnje, moda je i dalje industrija primarno orijentisana ženama”, rekao je francuski sociolog Frederik Godar.

On tvrdi da oko hiljadu mladih žena širom svijeta može ugodno živjeti od manekenstva.

Po istraživanju Forbsa iz 2013. godine, Žizel Bundšen zaradila je 42 miliona dolara prethodne godine ili 28 puta više nego najplaćeniji maneken, Amerikanac O’Praj.

Ali ne uspiju svi doći do tih visina, čak niti do onih srednjih. Mnogi modeli žive skromno i prisiljeni su i na druge poslove da ‘spoje kraj s krajem’.

Francuski maneken Baptist Nikol, međutim, insistira da se “može dobro živjeti i ako niste među prvih sto u svijetu”.

“Radeći u prosjeku 15 dana mjesečno za kataloge i revije, zarađivao sam kao i direktor neke kompanije”, kaže taj tridesetdvogodišnjak koji nikad nije napustio Francusku i svoju karijeru opisuje skromnom.

"Razlika u plati postoji, ali morate uzeti u obzir da manekeni najbolje zarađuju između svoje tridesete i pedesete, što nije slučaj među ženskim modelima”, dodaje Nikol.

Rosa Sarli, direktorica modne agencije Elit, kaže da nema pravila koje određuje koliko će model biti plaćen.

“To zavisi o mnogo stvari, ne samo o fizičkim atributima. Ako je model u braku s nekim slavnim ili ako je dijete nekog slavnog, sve to diže cijenu”, rekla je Sarli.

Bonus video: