Carska Kina inspirisala rad na kolekciji Zabranjeni grad

Crnogorska modna dizajnerka Marina Banović-Džuver novim modelima zatvara Nedjelju mode, a u međuvremenu radi na još dvije kolekcije
179 pregleda 0 komentar(a)
Zabranjeni grad kolekcija, Foto: Miodrag Marković
Zabranjeni grad kolekcija, Foto: Miodrag Marković
Ažurirano: 23.04.2018. 18:41h

Drugo veče modne manifestacije “Mazda Fashion Week Montenegro XXIII” koje će se održati večeras u 21 sat na Imanju “Knjaz” u Podgorici, predstaviće ljubiteljima mode nove kolekcije italijanskog dizajnera Michela Miglionica i modne kreatorke Andrijane Drinčić, a nakon dva dana, 25. aprila, na istom mjestu radove će prikazati i Radojka Tepavac, Madam Maya (Dejana Lukić) i dječji brend Sarabanda.

Crnogorskoj dizajnerki Marini Banović-Džuver pripala je čast zatvaranja proljećne Nedjelje mode što, kako kaže u razgovoru za “Vijesti”, doživljava i kao privilegiju i kao odgovornost.

“Posebna mi je čast što ću zatvoriti Fashion Week, a kolekcija koju ću predstaviti tom prilikom je aktuelna u smislu sezone, jer je za proljeće - ljeto 2018, a inspiracija je na neki način zanimljiva - carska Kina”, otkriva ona.

Banović - Džuver je Inspiraciju za rad na novoj kolekciji pronašla upravo u toj zemlji u kojoj je nedavno boravila.

“Kolekcija nosi naziv Zabranjeni grad i inspiracija je bila upravo sva ta priča, 9999 soba tajnog, Zabranjenog grada, dinastije Ming i Qing... Negdje sam se bazirala na tu tematiku, ne pričam o komunističkoj, već Kini iz tog perioda, i sve te manjine kojih ima preko 300. To je vrlo zahtjevan projekat i zbog toga sam se bazirala samo na jedan dio tih dinastija i njihove nacionalne kostime”, prepričava dizajnerka.

Uprkos tome što joj je kao inspiracija poslužila tradicionalna nošnja jedne od najmnogoljudnijih zemalja, modeli iz kolekcije su, kako kaže, vrlo nosivi.

“Svaki komad je upotreban, ali je takva prezentacija da će nas šminkom, frizurom i aksesoarom povesti u tu priču sa tematikom Kine. Sami modeli sa druge strane, odnosno njihova forma se prepliće sa nečim što je karakteristično za moj rad i negdje i formom našeg nacionalnog kostima”, pojasnila je ona.

Za istraživanje teme za svoj rad tokom boravka u Kini, Banović - Džuver nije imala previše vremena, ali uspjela da posjeti mjesta koja su bliska njenoj profesiji.

“Posjetila sam i njihove manufakturne proizvodnje svile i tamo sam čak kupila svilu za ovu kolekciju, jer se kod njih taj materijal proizvodi na onaj najstariji i najprimitivniji način, pa se može vidjeti kako izgleda cijeli proces. Sem same inspiracije, bilo mi je i veoma značajno da vidim tu proceduru i kako to izgleda uživo, kako nastaje ta nit, odnosno tkanina”, priča ona.

“Ono što je još zanimljivo kod mog boravka u Kini je što sam imala sreću da putujem od Pekinga do juga Kine. Malo sam istraživala i posebno mi je bilo interesantno što na jugu Kine nemaju pismo već vez, ornamente sa floralnim motivom koji pričaju cijele tekstove. Sve te ruže i floralne kompozicije su u stvari priče”, prisjeća se ona i dodaje da te detalje nije iskoristila u kolekciji “Zabranjeni grad”, ali bi se mogle naći u nekom budućem projektu.

“Pošto sam imala vrlo malo vremena od decembra do danas, kada je kolekcija završena, za takav vid projekata treba mnogo više. Prosto nisam mogla da se usudim i dotaknem i toga”, iskrena je Banović - Džuver.

Dizajnerku su takođe inspirisali i kontrasi Kine, kao mnogoljudne zemlje koja iza sebe ima vjekove priča i civilizacije.

“To su nevjerovatne priče i iz aspekta moje profesije zbog formi, teskstura, koloritnosti, a da ne pričam o manjinama. Kina možda ima više manjina nego u Evropi nacija i čovjek bi o tome mogao da piše studije, a ova kolekcija je samo osvrt, inspiracija i moja reakcija na to putovanje i ne mogu da kažem da sam bila detaljna”, iskrena je ona.

Upitana da li će se u budućnosti detaljnije baviti istom tematikom kroz izradu modela, Banović-Džuver kaže da u narednih godinu dana neće imati vremena za to.

“Zato što je prije toga bio u pripremi projekat koji je trebalo da bude prikazan u maju, a koji sam zbog kolekcije Zabranjeni grad i Fashion Weeka pomjerila za septembar i to će biti samostalna prezentacija. Kolekcija će biti čista crnogorska priča naziva ‘Poljem se vija zor delija’”, otkriva dizajnerka koja u svojim radovima često koristi motive crnogorske narodne nošnje.

Upravo zbog tog projekta, ali i još jednog na kojem trenutno radi, Banović - Džuver neće imati vremena ni za predstavljanje radova u okviru više manifestacija.

“Kako sam već rekla, ova kolekcija je nosiva i već ima velikog interesovanja za nju i mislim da će naći svoj put do klijenata. Već sam u izradi nove, laganije, komercijalnije, ljetnje kolekcije, koja će biti prikazana prije ove u septembru.

Postojala je ponuda da idem za Majami u julu, gdje se predstavljaju kompletni programi za kupanje i haljine za plažu i to mi je bilo zanimljivo, ali odlazak nisam još uvijek potvrdila zbog obaveza”, ističe ona.

Dopali joj se radovi studenata modnog dizajna

Da Banović voli da podrži kolege dokazuje i to što je gotovo uvijek u publici i kada ne učestvuje u nekim manifestacijama, a to je bio slučaj i sa nedavno održnim Fashion Connectionom.

“Mene uvijek raduju modni događaji u Crnoj Gori i kada imam vremena i kada sam prisutna vrlo rado ih ispratim. Ono što bih izdvojila kao značajno je to što se sada već dizajneri odvajaju po kvalitetu izrade”, kaže ona, a zatim otkriva šta joj je bilo najzanimljivije na toj manifestaciji.

“Iako nisam bila prisutna, vidjela sam fotografije, i studenti su bili vrlo zanimljivi, jer su bili inovativni i nisu sezali za komercijalnim”, ispričala je ona, dodajući da je umjetnički rad u modnom dizajnu danas luksuz, s obzirom na to da se od komercijalnog rada živi.

Bonus video: