Saint Laurent na udaru kritika zbog nove kampanje

Negativne komentare podijelile su i žene širom svijeta na Twitteru
53 pregleda 2 komentar(a)
Saint Laurent, Foto: Twitter
Saint Laurent, Foto: Twitter
Ažurirano: 09.03.2017. 11:16h

Nova kampanja modne kuće Yves Saint Laurent našla se na udaru kritika zbog fotografija na kojima su žene u neugodnim i kompromitirajućim položajima u mrežastim čarapama raširenih nogu, a koje je javnost ocijenila kao degradirajuće i ponižavajuće.

Na kampanju koja se našla u izlozima Pariza požalilo se više od 70 osoba nakon čega je Francuska agencija za regulaciju javnih oglasa (Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité) uputila apel modnoj kući Yves Saint Laurent da promijeni vizuale svoje najnovije kampanje.

"Nesporno je da je brend prekršio pravila. Nisam siguran da žene, klijentkinje Saint Laurenta, žele biti povezane s tim fotografijama", rekao je Stefan Martin, dirketor agencije.

Istakao je i činjenicu da su modeli u novoj kampanji veoma mršavi te izrazio zabrinutost zbog mogućeg uticaja kampanje na modno osvještene tinejdžerke.

Negativne komentare podijelile su i žene širom svijeta na Twitteru uz tag #YSLRetireTaPubDegraante (YSL uklonite degradirajuće reklame).

"Zar ovako slavite Dan žena? Sram vas bilo!", stoji u jednom od komentara.

"Jednakost polova napreduje? Anoreksija i poniženje", piše u jednom od mnogobrojnih tvitova.

Vodeća ženska francuska grupa "Osez le feminisme" (Usudi se biti feministkinja) proglasila je kampanju "izuzetno nasilnom", ističući kako nije prvi put da je ova modna kuća prešla crtu.

"Žene su objekt, hiperseksualizovane su i stavljene su u podređeni položaj. Kako time misle išta prodati ženama?", rekla je Rafaela Remi-Leleu, glasnogovornica organizacije "Osez le feminisme" za AFP.

Saint Laurent nije bio dostupan za komentar, prenosi Klix.ba.

Bonus video: