Dame nikad ne krše ova pravila: Kako prava dama dovrši supu? - Vijesti.me
DOBRI MANIRI NE IZLAZE IZ MODE

Dame nikad ne krše ova pravila: Kako prava dama dovrši supu?

Glasno se smijati, vikati i koristiti nepristojne izraze je neprihvatljivo. Bez obzira je li to tvoja baka, trogodišnjak ili predsjednik, koristi isti ton sa svima.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Neki smatraju da su pravila lijepog ponašanja zastarjela i staromodna. Međutim, dobri maniri nikad ne izlaze iz mode. Ako želiš da budeš shvaćena ozbiljno, treba da znaš da postoje stvari koje mogu uništiti tvoju sliku prave dame.

Bright Side je sastavio popis tipičnih grešaka koje istinska dama nikada ne bi napravila. Etiketa dame je skup tradicionalnih pravila o ponašanju žene u nekim društvenim sredinama regulisanih posebnim odredbama. 

Nošenje lažnih dizajnerskih stvari 

Ne moraš trošiti sav novac na neku smiješno skupu dizajnersku torbu. Možeš i bez nje, a svakako kupovina mnogo jeftinije kopije nije opcija. Replika, čak i dobrog kvaliteta, može se lako uočiti. Dakle, ako planiraš da pokvariš prvi utisak, kreni s lažnim dizajnerskim komadima. Prava varijanta je da odabereš elegantne i kvalitetne odjevne predmete koje možeš priuštiti. Ne moraju imati ime poznatog dizajnera na sebi. Isto se odnosi i na pribor i nakit.

Modne greške

Prava dama neće nositi preveliki džemper ili pretjerano uske kratke pantalone. Zna kako da odabere pravu vrstu odjeće koja puno govori o njenom stilu. Nikad ne bi nosila vrećastu odjeću samo zato što joj je udobna. Odjeća joj je odabrana s ukusom, a svaki predmet u njenom ormaru odabran je prema njenom tijelu. 

Ilustracija(Foto: Pixabay)

Pogrbljenost

Još jedno važno pravilo za damu je kraljevsko držanje. Kad si pogrbljena, čini se da si stvarno opterećena nečim. Poboljšanje tvog držanja nije tako teško kao što se na početku može činiti. Uključivanje redovnog vježbanja u raspored ojačaće mišiće u gornjem dijelu leđa i ramena i time poboljšati tvoje držanje.

Nebriga o sebi 

Prava dama dobro se brine o sebi. Voli sport, zdravo se hrani, obraća pažnju na njegu kože i po potrebi se savjetuje sa stručnjacima. To znači da je fit, ima blistavu kožu i zdravu kosu i nokte. 

Previše šminke 

Ako žena posebnu pažnju posveti njezi kože, njena koža izgleda nevjerovatno. Ona tačno zna zbog čega se njeno lice ističe i koristi šminku u skladu s tim. Uvijek je u središtu pažnje, a izgleda predivno čak i bez tone šminke na licu. 

Nervoza 

Prava dama zna da preuzme kontrolu nad svojim nervoznim navikama, ako ih ima. Nikad se ne igra kosom, ne trese nogom i ne dopušta da joj bilo kakvo drsko ponašanje naruši ugled. Nikad se ne bavi sitnicama. Prava dama uspijeva da pronađe vremena za sve. 

Dovršavanje supe

Kako bi dobila posljednju kašiku supe, moraš malo nagnuti svoju zdjelu ili tanjir. Bonton kaže da treba nagnuti tanjir od sebe kako bi izbjegla prskanje, ali bilje je da supu uopšte ne dovršiš. Čak i ako ti je nevjerojatno ukusna, uživaj dok možeš koristiti kašiku bez naginjanja tanjira. 

Nepristojnost i tračanje 

Nepristojnost, ogovaranje i ruganje su tabu za pravu damu. To je ispod njenog nivoa. Ona neće ni da sluša tuđe ogovaranje i nepristojnost. Zašto trošiti svoje dragocjeno vrijeme na to? 

Ilustracija(Foto: Pixabay)

Glasan govor i smijanje 

Važno je paziti na ton svog glasa. Glasno se smijati, vikati i koristiti nepristojne izraze je neprihvatljivo. Bez obzira je li to tvoja baka, trogodišnjak ili predsjednik, koristi isti ton sa svima. 

Svađanje 

Prava dama ima svoje stavove i uvjerena je u njih 100 odsto. Nikada ne bi nikome nametala svoje ideje, niti bi se raspravljala kako bi objasnila svoje izbore. Ako živi i govori prema svojim uvjerenjima, zašto bi se trudila da dokaže svoj stav? 

Jelo u pokretu

Pravila kažu da treba koristiti pribor za jelo dok si za stolom. Dakle, ako ti je pica omiljena hrana, možeš lako doći u iskušenje da jedeš bez pribora, ali nemoj to sebi dopustiti. Ako ti se žuri, nemoj jesti u pokretu. Najbolja ideja je preurediti raspored kako bi pronašla nekoliko minuta za jelo ili šoljicu kafe. 

Previše iskrenosti 

Otvaranje neznancu nema nikakve veze s likom dame. Prava dama nikad ne dijeli detalje o svom ličnom životu, svom poslu ili svojim najdubljim mislima s neznancem. 

Bijele štikle

Par bijelih visokih peta može se nositi s bijelom vjenčanicom ili bijelom ljetnom haljinom. U ostalim slučajevima odaberi visoke potpetice u bež boji. U zavisnosti od odjevne kombinacije, možeš obuti i cipele neke druge boje, ali nikad ne možeš pogriješiti s crnim salonkama. 

Kašnjenje

Dama zna da je neprihvatljivo kasniti više od 15 minuta, kako na poslovne tako i na privatne sastanke. I ona sama ne bi čekala duže, otići će jer cijeni svoje vrijeme. 

Ostaviti kišobran otvoren da se osuši 

To je vrlo česta greška. Ne ostavljaj kišobran otvoren da se osuši. Zatvori svoj kišobran prije ulaska u zgradu. Istresi vodu i objesi kišobran da se osuši. Možeš koristiti i posebno mjesto, ako je dostupno. 

Bez najlonki 

Prema pravilima modernog poslovnog odijevanja, žena mora nositi najlonke na posao i u svečanim prilikama. Čak i tokom najtoplijih ljetnjih dana. Ako ti je prevruće, umjesto haljine ili suknje možeš nositi lagane pantalone. 

Odbijanje hrane i pića koje nudi domaćin

Prava dama nikada ne bi odbila hranu i piće koji joj se nude. Ako domaćin pita što bi željela popiti, dama će zahvaliti domaćinu i odabrati čašu vina bez dugih objašnjavanja zašto ne može popiti piće. U redu je uopšte ne jesti i uzeti samo gutljaj vina. 

Duvanje u hranu kako bi se ohladila

Neprihvatljivo je duvati u hranu i zato prava dama čeka da se ona prirodno ohladi. Da bi se hrana brže ohladila, pokušaj je miješati kašikom. 


Vidi sve komentare