Ilić: Ove kolekcije se ne bih postidio ni na pariskoj Nedjelji mode - Vijesti.me
FASHION CONNECTION

Ilić: Ove kolekcije se ne bih postidio ni na pariskoj Nedjelji mode

Modni dizajner Lazar Ilić koji će novu kolekciju “Pearls and Diamonds are Forever” predstaviti na Fashion Connectionu, pokloniće haljine maturantkinjama i polumaturantkinjama iz Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj

Modni kreator sa tetkom na prošlom Fashion Connectionu
Modni kreator sa tetkom na prošlom Fashion Connectionu (Foto: Filip Roganović)

Crnogorski modni dizajner Lazar Ilić, jedan je od učesnika modne manifestacije Fashion Connection, koja će biti održana početkom aprila, a ovoga puta svoju kolekciju predstaviće u okviru samostalne revije.

Nakon što je prošle godine od prodaje pet haljina sakupio novac za Onkološko odjeljenje Kliničko-bolničkog centra Crne Gore, Ilić je odlučio da nasdtavi sa humanitarnom notom.

Ovoga puta haljine će pokloniti maturantkinjama, štićenicama doma za nezbrinutu djecu u Bijeloj, a više o toj odluci, kao i o samoj kolekciji koju će predstaviti, otkrio je u razgovoru za “Vijesti”.

S obzirom na to da će jedino njegova kolekcija biti predstavljena prve večeri, očekuje se da će crnogorski modni kreator pripremiti više od standardnih 15 modela.

“Tako je. Predstaviću 25 modela koji su pažljivo radjeni i ručno ukrašavani od prvog do zadnjeg. Prošlog puta sam imao 33, ali uz ovih 25 imam ujedno i preformans koji prati cijelu priču kolekcije. Biće ovo potpuno drugačija i kolekcija i prezentacija revije od onog na šta ste navikli. Svako je dao svoj maksimum pa se nadam da će se dopasti ljudima. Posebna dekoracija, scenografija i koreografija...”, nagovijestio je Ilić.

Kako je najavljeno u saopštenju organizatora modne manifestacije, ova kolekcija najzahtjevnija je tehnički u odnosuna sve ranije Ilićeve projekte, a on objašnjava zbog čega.

“Ova kolekcija je nešto posebno. Nikad toliko dugo vremena nisam smišljao modele, niti se toliko detaljno bavio svakim i najsitnijim detaljem. Sa ponosom mogu reći da je ovo revija visoke mode koje se ne bih postidio ni na pariskoj Nedelji mode. Sama izrada je, moram priznati naporna, spora i mogu reći i poprilično spora, jer sam ja nestprljiv i volim što prije da vidim krajnji rezultat. Ali sav uloženi trud i rad će se vidjeti na svakom modelu pojedinačno”, tvrdi on.

Ova kolekcija nosi naziv “Pearls and Diamonds are Forever” (Biseri i dijamanti su vječni), što nagovještava i šta publika može očekivati.

“Naziv je nastao u samoj izradi zbog velikog broja bisera, perlica i kristala. Zato što su skoro svi detalji vezani ribarskim koncem kako bi izrada bila što kvalitetnija i da haljine ne bi koristile samo za jedno oblačenje, što zapravo visoka moda i jeste”, smatra on.

“Međutim veliki i dugotrajan rad je nešto što definiše kompletnu ovu kolekciju. Za razliku od prethodnih puta sada se nisam vodio time šta je u trendu i šta je to što su drugi dizajneri predstavljali. Visoka moda je vanvremenska i ona ne podliježe trendovima”, ističe Ilić.

“Sa druge strane ideja je bila da te haljine nemaju samo jedno rješenje i upotrebu, već će svako ko bude kupio neki model iz ove kolekcije kupovinom istog imati mogućnost da taj model transformiše iz prilike u priliku kako bi ona izgledala drugačije svakog puta”, opisuje modni dizajner.

“Materijali su nešto što je bila najveća inspiracija ovog puta kao i proljeće. Nema crnih modela ovoga puta, već sam crnu boju zamijenio svim bojama proljeća samo optočenim sa puno detalja”, ispričao je on.

“Zbog same mogućnosti da se modeli transformišu oni su namijenjeni za razne prilike, mature, polumature, svadbe, rođendane, doček Nove godine.... nema modela za svaki dan. U posljednjih par godina otkrio sam ljepotu visoke mode i sve više idem ka tome. Ovo je visokobudžetni projekat koji će najbolje pokazati moj kreativni impuls”, tvrdi Ilić i dodaje da jedva čeka da predstavi svoju kolekciju 6. aprila i čuje komentare i kritike.

Ilić je pojasnio i zvog čega je odlučio da ovoga puta nekoliko haljina pokloni maturantkinjama i polumaturantkinjama iz Dječjeg doma “Mladost”.

“Kako sam prethodnog puta i rekao, trudiću se da moje kolekcije nemaju za svrhu samo i čisto predstavljanje nove sezone već i humanu notu. To je nešto što me ispunjava i humanitarnom radu želim da se posvetim koliko god je to u mojoj mogućnosti”, odgovara sagovornik “Vijesti”.

“Što se tiče ideje za ovu priču, ona se nekako sama od sebe nametnula. Sad ide period polumatura i matura pa sam odlučio da ostvarim svoju želju iz prethodnih godina, a to je da uradim baš ovu akciju za njih ne bi li im učinio tu matursku noć ljepšom”, ispričao je Ilić, dodajući da neće pokloniti samo haljine.

“Pored cura i djevojčica kojih ima četiri tu ima i dječaka koje prosto nisam mogao da izostavim, bez obzira što ne radim muške modele, pa ćemo kad dođe trenutak za to zajedno odabrati njihove kombinacije u Podgorici”, obećava modni dizajner.

Prema njegovim riječima “sve odjevne kombinacije za štićenice i štićenike Dječjeg doma ‘Mladost’ u Bijeloj biraće zajedno u skladu sa njihovim senzibilitetom i građom”.

Na kraju razgovora Ilić je otkrio i da je nedavno uručio novac KBC-u kako bi sa njim mogli da kupe jedan od potrebnih aparata za Onkološko odjeljenje.

“Pismo namjere je upućeno i juče sam bio u posjetu KBC-u, gdje sam se sastao sa direktorom Onkologije Vladimirom Todorovićem koji je iskazao zahvalnost zbog svega. Novac je prikupljen i čekamo odgovor direktora KBC-a da bi završili donaciju do kraja”, kazao je on.

Nove modele predstavlja i Zvonko Marković

Proljećno, 23. izdanje modnog događaja Fitems Fashion Connection, održaće se 6. i 7. aprila u Kristalnoj dvorani hotela “Hilton” u Podgorici, a u organizaciji modne agencije Mondaine Models.

Pored Ilića koji će svoj rad predstaviti prvog dana, 7. aprila svoju kolekciju će prikazati i Podgoričanka Ivana Miranović (Itsa Couture) debitanstkom kolekcijom “Tuscan night”.

Nakon toga, publika će imati priliku da se upozna sa kolekcijom “Sve boje Kine”, koju pod patronatom Instituta Konfučije na Univerzitetu Crne Gore, predstavljaju Milena Đukanović i Ana Vuković.

Beograđanka Bjanka Bijelić će imati crnogorsku premijeru kolekcijom “Fairytales are Real”, a biće zastupljen i atelje vjenčanica “Na zrnu graška” svojim novim modelima: “Pronovias”, “Demetrios”, “Lorenzo Rossi”, “Millanova” i drugim.

Manifestaciju će zatvoriti srpski modni kreator Zvonko Marković sa 36 ekstavagantnih i glamuroznih modela iz nove kolekcije.