Internacionalna smotra u Kotoru kroz prizmu baleta i performansa - Vijesti.me
16. i 17. AVGUSTA

Internacionalna smotra u Kotoru kroz prizmu baleta i performansa

Jelena Roganović Đurić predstaviće u Kotoru kolekciju inspirisanu crnogorskim princezama i evropskom modom na crnogorskom dvoru

Car vazduha i borac protiv elitizma: Sergej Polunjin
Car vazduha i borac protiv elitizma: Sergej Polunjin (Foto: "Fabrika mode")

Modni performansi italijanskog kreatora visoke mode Filipa Laterce i njegove crnogorske koleginice Jelene Roganović, uz baletsku predstavu Sergeja Polunjina ključni su događaji najavljeni za predstojeću, 22. Internacionalnu smotru “Umjetnost & moda - Kotor 2019.” koja će se održati u tom primorskom gradu 16. i 17. avgusta, u saradnji sa Opštinom Kotor i uz podršku Ministarstva kulture.

“Nakon 20 godina kao smotra mode, od prošle godine ova manifestacija je ušla u novu fazu, zbog čega i ima u naslovu ‘Umjetnost & moda’, i na taj način postala kulturno-umjetnički događaj koji između ostalog promoviše i tradiciju Crne Gore, a vezano za modu”, saopštili su organizatori iz modne agencije “Fabrika” na konferenciji za medije povodom ovog događaja.

Na konferenciji je najavljeno da posjetioce 16. avgusta očekuje umjetnički performans u režiji Rozane Guipe na kojem će biti predstavljena najnovija kolekcija Filipa Laterce, a uz učešće crnogorskih umjetnika i manekena. Specijalni gosti ovog performansa biće slikar i stalni profesor na Umjetničkoj akademiji u Firenci Vladimir Jovićević, glumica Tihana Ćulafić, te rok sastav Highway. Prvog dana smotre biće održan i modni performans Jelene Roganović, koja će imati reviju pod nazivom “Nekad i sad”.

Inspirisan filozofijom umjetnosti: Filipo Laterca(Foto: Fabrika mode)

Laterca je odrastao u krojačkoj porodici na jugu Italije i već u svojim đačkim danima je počeo da niže nagrade, što je i nastavio kada je postao student na Akademiji mode. Sa 18 godina je upoznao dizajnera Stefana Kavaljerija koji je postao njegov mentor, radio je za mnoge ugledne modne kuće, a uvijek su ga najviše inspirisali umjetnost i umjetnici, istaknuto je na konferenciji.

Italijanski kreator je prije dvije godine prvi put prikazao kolekciju visoke mode na “Alta Roma nedjelji visoke mode”, da bi nakon toga bio pozvan kao jedini mladi dizajner na “White Milano fair”. Od tada njegov rejting samo raste, a Laterca gostuje na revijama i snimanja, od Šangaja i Nju Delhija do Santorinija i Kanskog festivala gdje su se na crvenom tepihu mogle vidjeti njegove kreacije. Počeo je da se bavi i konfekcijom, čije su kolekcije takođe inspirisane filozofijom umjetnosti i u formama i elegantnim materijalima, saopštili su organizatori.

Jelena Roganović Đurić predstaviće u Kotoru kolekciju inspirisanu crnogorskim princezama i evropskom modom na crnogorskom dvoru kao kulturnim fenomenom na prelazu dva vijeka. Osim te, crnogorska dizajnerka će publiku sa dvorova sa kraja 19. i početka 20. vijeka vratiti u današnje vrijeme kolekcijom “Dress Code” koja opisuje savremenu ženu.

Moda sa crnogorskog dvora: Jelena Roganović(Foto: Fabrika mode)

“Modeli su izrađeni od perli, svile, čipke sa dosta ručnog rada. Ono što povezuje ove dvije kolekcije i služi kao inspiracija jeste prirodna elegancija, dostojanstvo i ljepota koja ovdašnje žene čini jedinstvenim u oba vremenska perioda”, pojasnili su iz organizacije.

Drugi dan smotre čiji direktor je Vesna Mandić, a umjetnički direktor Vuk Vidor, proći će u znaku predstave “Paradox/Sacre/Epilog-posvećenje” u kojoj će glavnu ulogu imati nagrađivani ukrajinski baletan Sergej Polunjin, a osim njega u ovom komadu igraju i Aleksej Ljubimov i Dejan Kolarov. Koreografiju potpisuje Juka Oiši, a baletani će plesati uz muziku jednog od najuticajnijih kompozitora 20. vijeka Igora Stravinskog.

Baletska predstava inspirisana koreografijom i izvođenjem Vaclava Nižinskog, odigraće se ispred katedrale Sv. Tripuna u Starom gradu, uz možda i najpoznatiju kompoziciju Stravinskog “Posvećenje proljeća”, otkrili su iz “Fabrike mode”.

Saopšteno je i da se predstava bavi emocijama i govori o unutrašnjem biću Nižinskog, slavnog baletskog igrača i koreografa poljskog porijekla koji je bio poznat pod nadimkom “car vazduha”.Tačno sto godina nakon Nižinskog, 1989. rođen je Polunjin koji je karijeru započeo 2006, a sa 19 godina je postao najmlađi prvak Londonskog kraljevskog baleta u njegovoj istoriji. Nastupao je na “Milanskoj skali”, londonskom “Rojal Albert holu”, “Boljšoj teatru”, pozorištu “Stanislavski” u Moskvi, a poznat je po svom buntu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.