Ne pokoravajte se: Modna pravila koja su zapravo mitovi - Vijesti.me
SAZNAJTE ŠTA JE ISTINA

Ne pokoravajte se: Modna pravila koja su zapravo mitovi

Mit je da struk i ženstvenu figuru možete istaći jedino kaišem, kao i da su visoke potpetice nužno sofisticiranije od baletanki

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Da li ste se i vi vodile ovim "pravilima"? Razmislite još jednom.

Neki navodni zakoni mode postoje u našim glavama, reklo bi se oduvijek...Međutim, kada malo bolje razmislimo, oni baš i nemaju neku osnovu. Ovo su, prema časopisu Cosmopolitan, neki od njih: 

Mit: Određeni komadi dobro stoje samo mršavim i visokim djevojkama.

Istina:  Ako vam nešto ne stoji, u 99 odsto slučajeva razlog je što vam taj stil ili kroj ne odgovaraju. 

Mit: Dezeni sa velikim detaljima namijenjeni su krupnijim ženama, i obrnuto.

Istina: Ovaj mit se svodi na prethodni – dobar dezen je dobar dezen, bez obzira na veličinu. I da, to uključuje i horizontalne pruge.

Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Mit: Kol’ko para, tol’ko muzike.

Istina: Cijena nije nužno pokazatelj kvaliteta – modne kompanije vam ne naplaćuju vrijednost samog proizvoda, već onoliko koliko misle da ste voljni da date. Najbitnije je napraviti razliku između nečega što izgleda jeftino i nečega sto izgleda skupo, bez obzira na to da li su u pitanju odjeća, cipele ili aksesoari. 

Mit: U središtu odjevne kombinacije trebalo bi da se nadje samo jedan glavni komad. 

Istina: Iako je dobra ideja suprotstaviti neutralne komade onim upečatljivim, to ne znači da se morate ograničiti samo na jedan takav komad. Jednostavno ih rasporedite tako da ne izgledaju nagurano na. Osim ako baš ne želite da postignete takav efekat.

Mit: Struk i ženstvenu figuru najbolje ćete istaći kaišem. 

Istina: Iako jeste tačno da ćete kaišem vizuelno podijeliti figuru na pola i istaći obline, niko ne kaže da taj efekat možete postići jedino na taj način. Mnogi odjevni komadi pružaju isti efekat zahvaljujući kroju ili rasporedu boja, stvarajući optičku iluziju. Ili jednostavno skrenite pažnju na svoj struk na neki drugi način, reicmo kratkom kožnom jaknom koju ste obukli preko haljine. 

Mit: Najpametnije je ulagati u klasične komade za vremena, a ne ono što je u trendu.

Istina: Najpametnije je ulagati u ono što vam se najviše sviđa i što ćete najviše nositi. Ni odjeća klasičnih krojeva ne traje vječno a, uostalom, lako ćete opet doći do nje kada vam dosadi ona u trendu. 

Mit: Visoke potpetice sofisticiranije su od baletanki.

Istina: Uđite u bilo koji šoping centar i vidjećete da je sve isključivo pitanje stava. Tačno je da štikle mijenjaju držanje, ali isti efekat možete ostaviti tako što ćete zabaciti ramena unazad, podići bradu i isturiti grudni koš. A to možete i bosi. 


Najčitanije iz sekcije Moda